Sastanak Butkovića i Bratušek zbog ograničenja prometa teretnim vozilima na pojedinim graničnim prijelazima s Hrvatskom

Slovensko ograničenje prometa teretnih vozila na pojedinim graničnim prijelazima s Hrvatskom uzrokuje brojne probleme hrvatskim prijevoznicima, a prometne administracije dviju zemalja trebale bi u najkraćem roku izraditi povoljnija tehnička rješenja, ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u priopćenju sa sastanka hrvatskog ministra i slovenske ministrice prometa.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak se u Sloveniji sastao sa slovenskom ministricom prometa Alenkom Bratušek, a glavna su tema sastanka bila ograničenja za prometovanje teretnih vozila na određenim dionicama graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom.

Naime, temeljem uredbe slovenskog Ministarstva infrastrukture od 1. lipnja hrvatski prijevoznici imaju zabranu prijelaza preko čak 17 graničnih prijelaza te moraju koristiti međunarodne granične prijelaze. 

Kompromisna rješenja

Kako je donošenje te uredbe prouzrokovalo brojne probleme za hrvatske prijevoznike (povećanje troškova, vremena transporta, ali i druge organizacijske probleme), odlučeno je kako je za uspješno rješavanje nastalog problema nužno organizirati sastanak između dvoje ministara na kojem je hrvatska strana istaknula niz problema koji su uzrokovani donošenjem spomenute uredbe te je "izneseno stajalište kako je potrebno čim prije reagirati te pokušati pronaći kompromisna rješenja za obje strane".

Povoljnija tehnička rješenja za prijevoznike

"Navedeni sastanak je završio konstruktivnim zaključkom kako je potrebno zadužiti slovensku i hrvatsku prometnu administraciju kako bi se u najkraćem roku mogla izraditi povoljnija tehnička rješenja za prijevoznike koji prometuju ovim dionicama. Sljedeći sastanak između dvoje ministara će se održati
kroz desetak dana kada će se više znati o mogućim rješenjima", ističu iz Ministarstva.

Na sastanku je aktualizirano i pitanje obnove i održavanja kako cestovnih tako i mostovnih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom, a sve kako bi se pronašlo cjelovito rješenje graničnih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Izvor: Hina / Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture / Vlada RH

Pisane vijesti | Oleg Butković