Sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanjznanosti i tehnologije

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovićdanas ju Banskim dvorimodržan sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanjznanosti i tehnologije. Na sastanku su sudjelovali potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i prof.dr.sc. Branko Grčić, ministri doc.dr.sc. Željko Jovanović, prof.dr.sc. Mirando Mrsić i Gordan Maras, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost prof.dr.sc. Neven Budazamjenici ministara Boris Lalovac, Marijan CesariBerislav Šipuš i Anton Leverić, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, predsjednica Rektorskog zbora prof.dr.sc. Vesna Vrtiprah, dekanica Učiteljskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Anđelka Pekpredsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja prof.dr.sc. Krunoslav Pispredsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec te voditelji radnih skupina Predtercijarno obrazovanjVisoko obrazovanje te Znanost i tehnološki razvodr.sc. Petar Bezinović, prof.dr. Vladimir Mrša i prof.dr.sc. Ignac Lovrek.

Predstavljajući nacrt teksta Strategije, prof.dr.sc. Neven Budak istaknuo je da su potrebne još neke završne konzultacije prije nego ona ode u javnu raspravu. Također je rekao da će, kao najvažniji dio za provedbu, Strategija sadržavati i Akcijski plan. „Prvi puta se u Hrvatskoj radi sveobuhvatna strategija, koja se ne bavi samo jednim segmentom obrazovanja, već konceptom cijeloživotnog učenja, što je danas nužnost jer je nemoguće za neku profesiju bilo koga obrazovati jednokratno“, rekao je profesor Budak. Naglasio je da je glavni cilj Strategije osigurati kvalitetno obrazovanje svima pod jednakim uvjetima.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da će uspješno provođenje ove Strategije zasigurno promijeniti hrvatsko društvo.

Početak javne rasprave o Strategiji planiran je za 16. rujna ove godine, a javna rasprava trajat će dva mjeseca. Na sastanku je istaknuta nužnost da Strategija bude prihvaćena konsenzualno, kako bi se dugoročno provodila i ispunila svoje ciljeve.



Pisane vijesti