Sastanak predstavnika židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama

Slika /Vijesti/2018/02 veljača/5 veljače/IMG_5619.jpg

U prostorijama Ministarstva pravosuđa u Zagrebu dana 6. veljače 2018. godine održan je sastanak predstavnika Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj (g. Da-Don, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i g. Srećković, predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj) i članovi Komisije za odnose s vjerskim zajednicama (g. Bošnjaković, ministar pravosuđa i predsjednik Komisije; gđa Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova, gđa Obuljen Koržinek, ministrica kulture; gđa Burić – državna tajnica, izaslanica ministra rada i mirovinskog sustava g. Pavića; gđa Franić – pomoćnica ministrice, izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja gđe Divjak; gđa Prpić - državna tajnica, izaslanica ministra uprave g. Kušćevića; g. Šakić - glavni tajnik, izaslanik ministra financija g. Marića), te gđa Dubravčić – tajnica kabineta ministra pravosuđa i g. Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama).
 
Na sastanku je razmotreno stanje provedbe akata koji uređuju odnos države i Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj.
 
Posebno su razmatrana pitanja vezana uz pravni status škole s pravom javnosti koju je Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj osnovala na temelju Zakona i Ugovora sklopljenog između Vlade Republike Hrvatske i Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa.
 
U otvorenome razgovoru, članovi Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske i predstavnici Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj odredili su način budućeg rada na provedbi pravnog okvira koji uređuje odnos dviju ugovornih strana s ciljem ostvarenja prava na slobodu vjeroispovijedi i ostvarivanja dobrobiti za sve građane, bez obzira na vjersko uvjerenje.

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković