Sastanak sa članovima Gospodarsko-socijalnoga vijeća korak naprijed u jačanju socijalnog dijaloga

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/14 studeni/gsv1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je danas, u Banskim dvorima, sastanak sa članovima Gospodarsko-socijalnoga vijeća.

Po završetku sastanka, u izjavi za medije, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić ocijenio je današnji sastanak korakom naprijed u jačanju socijalnog dijaloga između Vlade, poslodavaca i sindikata.
 
Istaknuo je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković predložio da se sastanci sa članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća o određenim temama održavaju svakih šest mjeseci te će se idući održati u travnju.
 
Ministar Pavić izvijestio je da se razgovaralo o modelima jačanja socijalnog dijaloga te su sindikati i poslodavci izrazili želju da ih se ranije uključuje u procese donošenja zakona.  
 
Naglasio je da je današnji sastanak održan uoči Socijalnog summita u Goteborgu, na kojem će sudjelovati i hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Ministar je kazao da će se na Summitu usvojiti Proklamacija o Europskom socijalnom stupu koji ima preambulu i dvadeset načela, a ideja je da ta načela prerastu u određene direktive i politike Europske unije.
 
„Vlada želi kroz Gospodarsko-socijalno vijeće jačati socijalni dijalog i suradnju sa sindikatima i poslodavcima“, zaključio je ministar Pavić.
 
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata i dopredsjednik GSV-a Krešimir Sever izrazio je očekivanja sindikata i poslodavca da ih se uključi u pripreme zakona i propisa u njihovim najranijim fazama.
 
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić podsjetio je da je predsjednik Vlade održao sastanak s predstavnicima HUP-a prije desetak dana. Ocijenio je današnji sastanak važnim u smislu socijalnog dijaloga, koji, kazao je, nema alternativu, osobito kada je riječ o reforma koje Vlada planira provoditi sljedeće godine.  
 
Uz predsjednika Vlade Plenkovića, na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčiniović Burić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković