Sastanak Stožera civilne zaštite: Kombinacija epidemioloških mjera i cijepljenja je ono što nas može izvući iz ove krize

Slika /Vijesti/2018/02 veljača/15 veljače/2.jpg

Ministar Božinović izvijestio je da se na današnjem sastanku Stožera civilne zaštite s premijerom Plenkovićem najviše govorilo o pojačanoj kontroli provedbe onih mjera koje su već na snazi. Kazao je da se u ovom trenutku ne razmatra upotreba Covid potvrda na način na koji se primjenjuju u Europi, s obzirom na činjenicu da države koje su ih uvele nisu u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji. "U ovom trenutku je ta kombinacija mjera i cijepljenja ono što nas može izvući iz krize", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak s članovima Stožera civilne zaštite.
 
U izjavi za medije nakon sastanka potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su članovi Stožera i predsjednik Vlade analizirali trenutnu situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.
 
Brojevi novozaraženih i hospitaliziranih rastu, rekao je, što je bilo očekivano s obzirom na dolazak hladnijeg vremena i većeg boravka u zatvorenim prostorima.
 
Još je jednom pozvao na pridržavanje temeljnih epidemioloških mjera kao i na što veće cijepljenje, jer osim toga ne postoji bolja zaštita.
 
Iako, dodao je, i cijepljeni mogu biti zaraženi i, nesvjesno, širiti virus, ipak je cijepljenje u najvećoj mogućoj mjeri najbolja zaštita protiv teških oblika bolesti.
 
U smislu protuepidemijskih mjera, ministar Božinović kazao je da se na današnjem sastanku najviše govorilo o pojačanoj kontroli provedbe onih mjera koje su već na snazi, poput nošenja maski u zatvorenim prostorima, s obzirom da se ta obveza u zadnje vrijeme shvaća prilično ležerno.
 
Također, nastavit će se razgovori vezani uz činjenicu da je skoro četvrtina novozaraženih iz školskog sustava pa će se vidjeti na koji način bi se mogli iskoristiti nadolazeći blagdani da se eventualno ona dva dana koja su radna u tjednu iza Svih svetih ne ide u školu. Međutim, naglasio je, o toj će se mogućnosti još razgovarati tijekom dana.
 
Pojačano će se promovirati i treća doza, odnosno booster doza cjepiva, za one građane za koje je ona prema znanstvenim istraživanjima preporučena.
 
Najbolja obrana je pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera koje su na snazi
 
Upitan hoće li biti pooštravanja mjera ili će se proširiti upotreba Covid potvrda, ministar Božinović kazao je da je prije svega važno jače inzistirati na poštivanju mjera koje su već na snazi, pogotovo na korištenju maski u zatvorenim prostorima.
 
Što se tiče Covid potvrda, ministar Božinović kazao je da ih ne razmatraju na način na koji se primjenjuju u Europi, barem ne u ovom trenutku, s obzirom na činjenicu da države koje su ih uvele nisu u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.
 
Tu, dodao je, postoji dio koji se tiče njihove primjene kao dodatne motivacije za cijepljenje, međutim, istaknuo je, to je jedno kompleksno pitanje.
 
Najbolja je obrana, naglasio je, pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera – distance, nošenja maski i izbjegavanja velikih okupljanja.
 
Za razliku od prošle godine, danas u borbi protiv Covida imamo vrlo učinkovito cjepivo
 
Pritom danas, za razliku od prošle jeseni i zime, imamo i vrlo učinkovito sredstvo – a to je cjepivo – kojim možemo prevenirati teže oblike bolesti. Čak i lijek, ukoliko se ubrzo odobri, kao treća mogućnost borbe protiv Covida, ima manju učinkovitost nego cjepivo koje je besplatno, ima ga dovoljno i daje najveću moguću zaštitu.
 
"Cjepivo je najbolji pristup u ovoj krizi koja je ozbiljna. Ovi brojevi novozaraženih će se sigurno odraziti i na povećanje broja hospitalizacija, međutim ključ svega je da svih prihvate ovih nekoliko vrlo jednostavnih poruka i da učine ono što je najbolje za njihovo zdravlje", poručio je ministar.
 
Upitan je li to što trenutno nema novih mjera i nema šire uporabe Covid potvrda politika nezamjeranja, ministar Božinović ustvrdio je da nije.
 
Podsjetio je i da je u prošlom valu Hrvatska imala puno blaže mjere od puno zemalja, čak i u okruženju, koje su uz puno strože protuepidemijske mjere imale i puno veće brojeve zaraženih.
 
"Definitivno najučinkovitije mjere su one mjere koje svaki pojedinac prvenstveno primjenjuje kako bi sebe zaštitio, a to su mjere fizičke distance, higijene ruku, nošenja maske u zatvorenim prostorima i izbjegavanja velikih okupljanja. Jedino s takvim upornim ponavljanjem će i najveći dio ljudi prihvatiti da može učiniti puno više za vlastitu zaštitu nego bilo koje mjere koje su represivnog karaktera", kazao je.
 
Te jednostavne mjere, dodao je, vrlo su učinkovite ukoliko se primjenjuju, naglasio je.
 
"Ne radi se o politici nezamjeranja. Radi se o politici objašnjavanja onoga što svakome tko je zabrinut za svoje zdravlje može najbolje pomoći", poručio je.
 
"U ovom trenutku je ta kombinacija mjera i cijepljenja ono što nas može izvući iz krize", dodao je.
 
Ukoliko ste cijepljeni i pridržavate se elementarnih mjera na sigurnoj ste strani
 
Ministar je istaknuo da je svaki organizam priča za sebe, odgovarajući na tvrdnje onih koji kažu ima i onih koji su se dvaput cijepili pa opet zarazili.  Pogotovo kod imunokompromitiranih ili starijih osoba – njihov imunološki odgovor nije isti kao u mlađih ljudi.
 
Međutim, i činjenica da ste se cijepili ne znači da se ne možete zaraziti, kazao je i to ilustrirao primjerom vožnje u automobilu.
 
"To vam je otprilike kao kad kažete da se morate vezati dok vozite auto. Ali, to ne znači da onda možete voziti 200 na sat, jer ukoliko vozite 200 na sat neće vam ništa pomoći. Prema tome, ukoliko ste cijepljeni, još uvijek morate voditi računa o ovim elementarnim mjerama i onda ste na sigurnoj strani", poručio je. 
 
 

Pisane vijesti | Davor Božinović