Sastanak u Zagrebu tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om konkretizirat će europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe

  • Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/05 srpnja/IMG_2530.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Poznanju na sastanku na vrhu Berlinskog procesa, inicijative koja je pokrenuta s ciljem pružanja potpore reformskim naporima zemljama jugoistoka Europe na njihovom europskom putu.

U obraćanju medijima nakon završetka sastanka predsjednik Vlade Plenković zahvalio je poljskom premijeru Mateuszu Morawieckom na organizaciji sastanka na vrhu te gospodarskog foruma i međunarodnog sajma koji su mu prethodili.
 
Sagledavanje kalendara događanja u sljedećem desetljeću
 
Najavio je da će Hrvatska tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU nastojati pomiriti osjećaj frustriranosti u zemljama jugoistoka Europe zbog sporosti integracijskog procesa s jedne, i veliku rezerviranost prema proširenju u nekim članicama EU-a s druge strane te realno sagledati kakav se kalendar budućih događaja može očekivati u sljedećem desetljeću.
 
"Zemlje jugoistoka Europe imaju velike ambicije, ali sve dijele frustraciju zbog sporosti procesa proširenja. Istodobno u nekim zemljama EU-a, među kojima nije Hrvatska, postoje velike rezerve i želje za postupniji proces", rekao je Plenković.
 
Dodao je da Hrvatska u tom kontekstu ima političku i predvodničku ulogu da pokušamo pomiriti ta dva osjećaja koji trenutačno postoje te na realan i trezven način vidjeti što možemo očekivati za susjedne zemlje u sljedećem desetljeću.
 
Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU
 
Plenković je najavio da će Hrvatska sljedeće godine tijekom predsjedanja Unijom održati sastanak na vrhu Berlinskog procesa kako bi pokušala potaknuti proces eurointegracija zemalja zapadnog Balkana. 
 
"Bit će to prigoda da realno sagledamo što se može učiniti u pogledu dinamike svake od tih zemalja u smislu približavanja Uniji u sljedećih deset godina, u kontekstu novih institucija EU-a, novog proračunskog okvira i promijenjene atmosfere i raspoloženja prema proširenju u velikim članicama Unije", kazao je predsjednik vlade.
 
Najavio da će se Hrvatska vrlo pažljivo i detaljno pripremiti za taj summit, naglasivši da će osobno posjetiti sve zemlje u jugoistočnom susjedstvu i razgovarati s ključnim partnerima EU-a.
 
Nužno konkretizirati europsku perspektivu
 
"Razgovarat ćemo i obići sve zemlje jugoistočne Europe, razgovarat ćemo sa svim ključnim partnerima unutar Europske unije, jer želimo da taj sastanak u Zagrebu bude referentan i da konkretizira europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe, da ona ne ostane samo jedan eufemizam," rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade ocijenio je kako je Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, hvalevrijedan potez kako bi se popunila praznina nastala u procesu približavanja zemalja jugoistočne Europe, a koja se nije trebala dogoditi.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković