Sberbank Hrvatska od danas je dio grupacije HPB-a, više ne postoje rizici za novac štediša

  • Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/2 ožujka/1.jpg

Premijer Plenković izvijestio je danas da je Hrvatska poštanska banka preuzela hrvatski Sberbank. Pojasnivši da su postojale dvije opcije – likvidacija ili sanacija te banke – premijer je kazao da je u koordinaciji s Europskom središnjom bankom i Jedinstvenim sanacijskim odborom dogovoreno njezino preuzimanje od strane HPB-a. "Još jednom smo djelovali brzo, u interesu stabilnosti financijskog sustava. Činjenica da smo u procesu pristupanja europodručju, da smo dio Bankovne unije, nakon što smo ušli u Europski tečajni mehanizam II, pomogla nam je da na brz i sustavan način, našom pravodobnom reakcijom, učinimo dobro i za Hrvatsku i za štediše i građane i za stabilnost financijskoga sustava. Hrvatska poštanska banka ovim je osnažena i imat će skoro 8 posto udjela na hrvatskom financijskom tržištu", poručio je.  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas konferenciju za medije u Banskim dvorima na kojoj je izvijestio o prodaji Sberbanka Hrvatska Hrvatskoj poštanskoj banci.
 
Podsjetio je da je jedna od ekonomskih posljedica agresije Rusije na Ukrajinu bila i najava Europske središnje banke da bi banke-kćeri Sberbanka u Hrvatskoj i Sloveniji mogle propasti.
 
U Hrvatskoj su, dodao je, brojne štediše te banke krajem prošloga tjedna krenule dizati svoje depozite. Zahvaljujući moratoriju, ta se situacija smirila jučer i prekjučer, a sinoć je objavljeno da je donesena odluka o sanaciji Sberbanke u Hrvatskoj.
 
Pojasnio je da su postojale dvije opcije – likvidacija ili sanacija.
 
Likvidacija bi, naravno, imala negativne reperkusije i za štediše i za samu banku, ali i za sam financijski sustav jer bi Agencija za osiguranje depozita morala isplatiti čak 3,8 milijardi kuna.
 
Stoga su Vlada i Hrvatska narodna banka od kraja prošloga tjedna u koordinaciji s Jedinstvenim sanacijskim odborom, a Hrvatska poštanska banka, dodao je premijer Plenković, bila je spremna preuzeti hrvatski Sberbank.
 
Zaštitili smo Sberbank od likvidacije u Hrvatskoj, banka nastavlja fukncionirati 
 
"Ta činjenica umiruje sve štediše u Sberbanci. Nema nikakve potrebe više da bilo tko podiže svoja sredstva s računa u Sberbanci u Hrvatskoj, ona je od danas dio grupacije Hrvatske poštanske banke", poručio je premijer Plenković.
 
Dodao je da će u kratkom roku doći i do preimenovanja te banke i nastavit će poslovati normalno.
 
"Na ovaj smo način još jednom reagirali ne samo politički i principijelno dobro, nego i ekonomski i financijski dobro, zaštitili ovu banku od likvidacije u Hrvatskoj, omogućili da banka koja je prema udjelu u hrvatskom bankarskom tržištu na osmom mjestu, nastavi funkcionirati kroz činjenicu da će je preuzeti Hrvatska poštanska banka", istaknuo je premijer Plenković.
 
Istaknuvši da Sberbank Hrvatska ima oko 8,2 milijarde kuna depozita, a ukupnu imovinu više od 11 milijardi kuna, dodao je da se na ovaj način ne postoje više rizici za novac štediša koji je u njoj deponiran.
 
"Još jednom smo djelovali brzo, u interesu stabilnosti financijskog sustava. Činjenica da smo u procesu pristupanja europodručju, da smo dio Bankovne unije, nakon što smo ušli u Europski tečajni mehanizam II, pomogla nam je da na brz i sustavan način, našom pravodobnom reakcijom, učinimo dobro i za Hrvatsku i za štediše i građane i za stabilnost financijskoga sustava. Hrvatska poštanska banka ovim je osnažena i imat će skoro 8 posto udjela na hrvatskom financijskom tržištu", zaključio je.
 
Pravovremen i odlučan odgovor države u zaštiti financijskog sustava
 
Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je ova situacija iziskivala pravovremen i odlučan odgovor.
 
"Hrvatska Vlada i hrvatska država je stala iza svog financijskog sustava, iza građana, iza štediša banke i odlučila se na pravovremen i odlučan potez", poručio je.
 
Ministar Marić kazao je da se radi o najboljem rješenju za Hrvatsku.
 
"To je zdrava banka koja ima adekvatnost kapitala i zdravu bilancu i treba joj se dati šansa da nastavi normalno funkcionirati", istaknuo je dodajući da se preuzimanjem Sberbanka jača bankarski portfelj Hrvatske.
 
Država kao većinski vlasnik  od HPB-a je tražila da bude stabilna i spremna za dodatne iskorake na tržištu, kazao je ministar Marić, a ovim preuzimanjem to se i potvrdilo.
 
HPB za preuzimanje Sberbanka u Hrvatskoj platio 71 milijun kuna
 
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuo je da je imenovana sanacijska uprava koja će danas početi voditi banku koja je prodana HPB-u.
 
Da se banka nije hitno prodala, upozorio je, išla bi u likvidaciju, a to bi značilo trošak od preko 3,8 milijardi kuna za isplatu osiguranih depozita, a veliki dio neosiguranih depozita bio bi izgubljen, što bi bila značajna ekonomska šteta.
 
"To smo spriječili. Sada imamo situaciju u kojoj Sberbanka, koja je inače bila vrlo uspješna i imala je vrlo uspješnu godinu iza sebe, spajanjem s Hrvatskom poštanskom bankom imamo jednu vrlo dobru, jaku kapitaliziran, likvidnu i efikasnu banku i svi mogu biti mirni. Svi depoziti su sada sigurni", poručio je.
 
Sve su odluke, dodao je, s obzirom da je Hrvatska sada dio Bankovne unije, donošene u suradnji s Europskom središnjom bankom i s Jedinstvenim sanacijskim odborom.
 
Najavio je izmjenu imena i loga banke, a nakon što završi proces uvođenja eura u Hrvatskoj, doći će i do potpunog spajanja tih banaka.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, guverner Vujčić kazao je da HPB Sberbank Hrvatsku platio 71 milijun kuna.
 
Spriječena propast banke i ogromne štete za štediše
 
Premijer Plenković pojasnio je da je Uprava HPB-a tijekom vikenda iskazala interes da preuzme Sberbanku u ovim okolnostima.
 
Upitan radi li se zapravo o nacionalizaciji Sberbanke u Hrvatskoj, premijer Plenković ustvrdio je kako nije riječ o tome.
 
"Ovo je sanacija banke koja bi, da nije došlo do ovih aktivnosti koje smo zajednički poduzimali u protekla četiri dana žurno, dovela do njene propasti, ogromne štete za štediše i velikog troška u pogledu osiguranih depozita", istaknuo je.
 
Umjesto toga, preuzimanjem od strane HPB-a u samo četiri dana prestala je trka na šaltere i prema poslovnicama, stabiliziran je financijski sustav, a Hrvatska je na putu za europodručje još jednom pokazala snagu, učinkovitost i brzinu rješavanja problema, dodao je predsjednik Vlade.
 
Ministar Marić, ustvrdivši da se preuzimanjem Sberbanka Hrvatska od HPB-a sada radi o hrvatskoj banci, pozvao je sve one štediše te banke koji su povukli svoje depozite da se vrate u banku te da svi budu u potpunosti mirni.
 
Guverner Vujčić kazao je da je u proteklih nekoliko dana iz Sberbanka u Hrvatskoj povučeno 200 milijuna eura. Radilo se, dodao je, o klasičnom primjeru "run on the bank" koji je bio egzogeno uvjetovan zbog sankcija prema ruskim bankama. Ovime je taj problem za Sberbank Hrvatska riješen, ustvrdio je.
 
Hrvatska veleposlanica u Ukrajini napustila Kijev, dužnost će obavljati iz Lavova
 
Premijer Plenković ovom je prigodom izvijestio hrvatsku javnost da je jučer dao naputak hrvatskoj veleposlanici u Ukrajini Anici Djamić da, s obzirom na pogoršanu sigurnosnu situaciju u Kijevu, napusti taj grad. Svoju dužnost veleposlanica će nastaviti obavljati u Ukrajini, u Lavovu.
 
Od ostalih aktualnih tema, novinare je zanimalo kako će Vlada odgovoriti na DORH-ov zahtjev za skidanjem imuniteta ministru Aladroviću. Premijer je poručio da će na taj zahtjev odgovoriti kada ga temeljito prouči.
 
O imenovanju novog ministra graditeljstva, premijer Plenković kazao je da su u tijeku konzultacije.

Pisane vijesti