Sigurno je da će se postojeći režim mjera produžiti nakon 21. prosinca, o korekcijama mjera obavijestit ćemo na vrijeme

Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/11 prosinca/HN20201211836970.jpg

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović pozvao je građane da se za blagdane suzdrže od posjete osobama u drugim kućanstvima, a ustvrdio je i kako je "sigurno da će se režim koji je sada uspostavljen u osnovi produžiti nakon 21. prosinca". 

Iako je najavio produljenje postojećeg režima, Božinović nije htio iznositi detalje i najavljivati eventualne nove mjere pa je tako na pitanje razmišlja li se o zabrani napuštanja mjesta prebivališta kao što je to bilo proljetos kazao da će o korekcijama postojećih mjera javnost biti obaviještena na vrijeme.  

"Točno je da mjere istječu 21. prosinca, točno je da se promišlja o učinku postojećih mjera na broj zaraženih. U ovom trenutku mi možemo govoriti samo o tome da će sljedeće odluke biti bitno determinirane time kakva će biti epidemiološka situacija", kazao je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Suzdržimo se od kućnih posjeta bližnjima

Građane je pozvao da se za vrijeme nadolazećih blagdana suzdrže od kućnih posjeta bližnjima. 

"Poruka koju već sada želimo poslati za nadolazeće blagdane jest da se u osnovi, svi suzdrže druženja i kontakata izvan svojih kućanstava i da je najbolja i najiskrenija želja za sreću i zdravlje za Božić i Novu godinu i svima koji su nam dragi poželjeti sve najbolje telefonom ili porukom", poručio je Božinović.

Istaknuo je da u Hrvatskoj postoje milijun i pol kućanstava, a situaciju kada bi se "svi iz različitih kućanstava našli", što bi dovelo do mnogo kontakata u zatvorenom prostoru, ocijenio je posebnim epidemiološkim rizikom.

Na pitanje zašto, zbog psihološkog stanja nacije, stožer unaprijed ne najavi kada će doći do postroženja, a kada do relaksacije mjera, kazao je da je teško predviđati dobar ili loš tijek epidemije.

"S psihološke točke gledišta ne bi bilo produktivno davati neku poruku nade o opuštanju mjera, a onda da moramo odustati od tih poruka ako se epidemiološka situacija ne popravi", kazao je Božinović. 

Još jednom je poručio građanima da se o učinku svih postojećih mjera promišlja, a najavio je i kako se ovoga vikenda planiraju i razgovori s Katoličkom crkvom. 

Podsjetio je da sutra na snagu stupaju epidemiološke mjere vezane za trgovačke centre, trgovine i prodavaonice, napomenuvši da trgovci nemaju samo obvezu kontrole broja osoba nego i toga pridržavaju li se kupci tijekom boravka u njihovom prostoru epidemioloških mjera. 

Capak: Brojke su nam i dalje visoke

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je broj novozaraženih i dalje visok, kao i incidencija, a iznio je i podatak da se više od 50 posto zaposlenih i korisnika u domovima socijalne skrbi i zdravstvu želi cijepiti protiv covida-19.

"Brojke su nam i dalje visoke, različite su po županijama. I dalje je na prvom mjestu Varaždinska županija koja je gotovo dvostruko veća od prosjeka za Hrvatsku", izvijestio je Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Danas je 4396 novooboljelih od 11.687 testiranih. Prije tjedan dana, 4. prosinca, bilo 3955 novooboljelih od 10.626 testiranja, a tjedan dana prije, 27. studenog, bilo je 4080 novooboljelih od 11.091 testiranja, naveo je.

Trenutna je četrnaestodnevna stopa novooboljelih na 100 tisuća stanovnika za Hrvatsku 1183, a najvišu stopu imaju Varaždinska županija, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija. Istarska, Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska imaju puno nižu incidenciju. 

Ovako visoka incidencija stavlja nas na 26. mjesto od 27 zemalja EU-a. Višu incidenciju od nas ima samo Luksemburg, dodao je Capak. 

Po mortalitetu smo u ovom trenutku na 16. mjestu na ljestvici zemalja EU-a sa stopom od 580,7 na milijun stanovnika. Što se tiče udjela pozitivnih testova u ukupnim testiranjima, u zadnjih 14 dana je 35,6 posto, a ukupno za epidemiju nešto je veći od 23.

Antigenska testiranja u Varaždinskoj županiji i domovima socijalne skrbi

Capak je izvijestio kako su zadnje konferencije za medije krenuli s brzim antigenskim testovima u Varaždinskoj županiji. Trenutno se testiraju djelatnici koncerna Calzedonije, a od 339 testova 10 ih je pozitivno, što je manje od tri posto.

Krenula su i testiranja u domovima socijalne skrbi, a o tome će se izvještavati jednom tjedno.

Što se tiče novih kriterija ECDC-a da se i brzi antigenski testovi ubrajaju u potvrđene slučajeve od 3. prosinca, Capak je ustvrdio da ECDC ne donosi zakone. Naveo je primjer Slovačke u kojoj je u dva tjedna brzim antigenskim testovima pregledano dvije trećine stanovništva čiji se rezultati nisu vidjeli u službenim brojevima. Pronašli su 38 tisuća pozitivnih, a brojke su bile od dvije do tri tisuće novooboljelih dnevno. 

"I u drugim zemljama se tako radi, to nije zakon. Mi za sada pažljivo pratimo brojke i jedne i druge. O tome sam više puta komunicirao", poručio je Capak. 

Vezano za popuštanje mjera, Capak je istaknuo da su već komunicirali da će raditi na planovima popuštanja ili pojačavanja mjera vezano uz incidenciju. 

"Međutim, zasad smo se priklonili varijanti gdje dnevno razmatramo brojke, situaciju i trendove te sukladno tome predlažemo i eventualno donosimo neke odluke vezano uz to. Jako je teško predvidjeti situaciju", poručio je Capak, dodavši da ne postoji formula i izračun kako da ukalkuliraju hladnoću i veći boravak u zatvorenim prostorima.

Također, istaknuo je da su mnoge europske zemlje koje su najavljivale popuštanje mjera i otvaranje skijališta, od toga odustale zbog loše epidemiološke situacije.

Više od 50 posto u domovima socijalne skrbi i zdravstvu želi se cijepiti

Što se tiče listi za cijepljenje, Capak je istaknuo da su od liječnika obiteljske medicine i Zavoda za javno zdravstvo zatražili da im dostave podatke važne za planiranje cijepljenja.

Tako je izvijestio da je više od 50 posto zaposlenih i korisnika domova socijalne skrbi zainteresirano za cijepljenje, a slično je i u zdravstvenim ustanovama za koje do sada imaju podatke. To će ići po prioritetima, neće se cijepiti cijeli zdravstveni sustav, nego oni koji dolaze u direktan kontakt s covid pacijentima, pogotovo oni koji su izloženi aerosolu. 

Što se tiče skladištenja cjepiva, Capak je poručio da s tim nemamo problema. Cjelokupna količina Pfizerovog cjepivo može se odjednom skladištiti u tri institucije - Imunološki zavod, KBC Rebro i Institut Ruđer Bošković.  Županijski zavodi za javno zdravstvo imaju dodatne kapacitete za skladištenje cjepiva na -80 stupnjeva, a s Pfizerom postoji dogovor da isporuku ne dostave odjednom, već u tjednim šaržama.

Markotić: I ja sam alergičar pa sam se cijepila protiv svega

Vezano za povezanost alergija i cjepiva, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je da je i ona alergičar pa se cijepila protiv svega do sada, uključujući i gripu. 

"Kod svakog lijeka i cjepiva, proizvođač deklarira sastojke i upozori osobe koje su alergične na određene sastojke, za koje se zna da mogu biti alergeni, da se ne cijepe jer je to kontraindikacija. To će biti jasno deklarirano za svakog od proizvođača  koji planira svoje cjepivo", rekla je.

Ljudi koji će se cijepiti moraju svojim liječnicima točno reći na što su alergični. 

"Naravno, u životu se uvijek može dogoditi da ste jeli kikiriki 500 puta, a 501. ćete dobiti alergiju. To je moguće, ali iznimno rijetko. Sve ostalo, ako ste alergičar i imate problema s prašinom, nekom hranom, suncem, morem, to ne znači da je to kontraindikacija za cijepljenje ovim ili bilo kojim drugim cjepivom", pojasnila je Markotić.

U Hrvatskoj 4396 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 4396 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 64 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 2802 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 304 pacijenta.

Trenutno je u Hrvatskoj ukupno 25.006 aktivnih slučajeva Covida-19, a u samoizolaciji je 62.370 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 168.388 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Ukupno je umrlo 2484 osoba. Ukupno se oporavilo 140.898 osoba od toga 4177 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 861.401 osoba, od toga 11.687 u posljednja 24 sata, naveo je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti