Sjednica GSV-a: Borba za radna mjesta i konkurentnije gospodarstvo

Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održana 180. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Ministar financija Slavko Linić predstavio je socijalnim partnerima Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2013.-2015. godine. Cilj je, istaknuo je ministar Linić, borba za radna mjesta, i to najvećim dijelom u privatnom sektoru, koji je nekonkurentan zbog troškova rada. Stoga, ako želimo konkurentnije gospodarstvo, moramo smanjiti te troškove, kazao je.

Članovima Vijeća ministar Linić i zamjenik ministra Boris Lalovac predstavili su i Konačni prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Istaknuto je da su prilikom izrade Konačnog prijedloga uvažena stajališta radnih tijela, socijalnih partnera, stručne i šire javnosti, te zahtjevi Europske unije. Cilj zakona je također spašavanje radnih mjesta i konsolidacija gospodarstva.

Inflacija i povećanje stope PDV-a bili su osnovni razlozi 15-postotnog poskupljenja cestarina, koje je realno trebalo iznositi 25 posto. Cijena nije mijenjana za korisnike ENC uređaja, što je rezultiralo prodajom gotovo 30.000 uređaja. Promet prije poskupljenja bio je 2,91 posto manji nego prethodne godine, a poslije poskupljenja 3,55 posto, obrazložio je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jasmin Krizmanić.

Stav je Vlade RH da se u jesen otvore razgovori o Zakonu o radu, obavijestio je socijalne partnere ministar Mrsić. Fleksigurnost nije osnova za izmjenu Zakona, ali je osnova za razgovor o tome što možemo poboljšati, te će se otvoriti javna rasprava. Pod monitoringom smo, i izmjena Zakona o radu neće biti, no to ne znači da ne možemo razgovarati o interesnim područjima koja se žele mijenjati, kazao je ministar Mrsić.



Pisane vijesti