Sjednica Vlade: Dva milijuna eura za pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/13 prosinac/Sjednica krupno 11.jpeg

Dva milijuna eura bit će izdvojeno iz proračuna za pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina u idućoj godini. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu života umirovljenika, potaknuti održivu mobilnost, smanjiti troškove života za stariju populaciju te pridonijeti ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije. Vlada je prihvatila i Izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za prvih šest mjeseci ove godine, a ministar Bačić naveo je da je u obnovu do 30. lipnja ukupno uloženo 2,05 milijardi eura. 

Uz znatno podignutu dinamiku obnove stambenih objekata u 2023., učinjen je snažan iskorak u pogledu revitalizacije i ravnomjernog razvoja Banovine, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na 271. sjednici Vlade. 

Kazao je da je od potresa u obnovu, revitalizaciju i ravnomjerni razvoj Banovine uloženo više od jedne milijarde eura. 

Uz velika infrastrukturna ulaganja u području prometne infrastrukture, zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, zaštite kulturne baštine, elektroenergetske infrastrukture, vodoopskrbe i obrane od poplava, na području Sisačko-moslavačke županije  dodijeljeno je više od 38 milijuna eura kroz programe iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda s ciljem istraživanja i inovacija, energetske obnove javnih objekata, kvalitetnim gospodarenjem otpadom i zaštitom prirodne baštine te uspostave održivog razvoja i poslovne konkurentnosti.

Vladinim mjerama očuvana i stvorena nova radna mjesta na području Sisačko-moslavačke županije 

Medved je naglasio kako je prema dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Državnog zavoda za statistiku, Hrvatske gospodarske komore i drugih institucija i tijela državne uprave vidljivo da su u razdoblju nakon potresa mjerama i aktivnostima Vlade očuvana i stvorena nova radna mjesta te je osiguran pozitivan rast gospodarske djelatnosti na području ove županije. 

Posebno je izdvojio i kako je u odnosu na prethodnu školsku godinu broj upisanih učenika u prvi razred osnovnih škola na području cijele Sisačko-moslavačke županije povećan za 116 učenika ili 10,5%, dok je na području Petrinje povećanje upisane djece od gotovo 45% u odnosu na prošlu školsku godinu.

"Važnu ulogu u nastavku revitalizacije Banovine imat će ključni kapitalni projekt, dovršetak autoceste Zagreb - Sisak koji će pružiti još bolju prometnu povezanost i dodatnu investicijsku perspektivu", istaknuo je Medved. 

Kibernetička sigurnost 

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila Konačni prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti (EU) kojim se uspostavlja okvir strateškog planiranja i odlučivanja u području kibernetičke sigurnosti te utvrđuju nacionalni okviri upravljanja kibernetičkim incidentima velikih razmjera i kibernetičkim krizama.

Zakon predviđa centralizaciju upravljanja kibernetičkom sigurnošću, odnosno transformaciju postojećeg Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC).

Donesena Strategija pametne specijalizacije do 2029.

Donesena je i Strategija pametne specijalizacije do 2029. godine tzv. S3 kojoj su nositelji Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a predstavljat će glavnu strategiju u području istraživanja, razvoja i inovacija (IRI).

Strategija predstavlja omogućavajući uvjet za provedbu EU fondova 2021. - 2027. i stratešku podlogu za financiranja projekata iz EU fondova u području IRI-ja i nastavak je Strategije pametne specijalizacije 2016. - 2020.

Umirovljenicima neograničeno korištenje željezničkog prijevoza 

Dva milijuna eura bit će izdvojeno iz proračuna za pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina u idućoj godini, a za njegovu provedbu Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Cilj projekta je poboljšati kvalitetu života umirovljenika, potaknuti održivu mobilnost, smanjiti troškove života za stariju populaciju te pridonijeti ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije.

Pilot-projektom će oko 1,2 milijun umirovljenika i osoba starijih od 65 godina imati mogućnost neograničeno koristiti željeznički prijevoz, odnosno besplatno putovati vlakom radi svakodnevnih i povremenih putovanja, jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Uspostavljanje državnih trajektnih i brodskih linija

Vlada je donijela i Odluku o uspostavljanju 15 državnih trajektnih linija, 12 brzobrodskih i pet brodskih linija.

Ministar Butković izvijestio je da se državne linije uspostavljaju nakon provedenog javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću radi iskazivanja interesa otočnog stanovništva i brodara, a za koje je utvrđeno da se opći gospodarski interes ne može ostvariti bez nametanja obveze javne usluge svim brodarima, odnosno bez sklapanja ugovora o javnoj usluzi, a za koje uskoro ističe ugovor o javnoj usluzi.

Kako je naveo, budući da su 22 ugovora o javnoj usluzi i dalje na snazi te ugovoreni rok nije pred istekom, odlukom se uređuje da se linije koje nisu navedene u odluci smatraju državnim linijama do isteka ugovora o koncesiji, odnosno o javnoj usluzi.

Nadalje, odlukom se zadužuje Agencija za obalni linijski promet da najkasnije šest mjeseci prije isteka ugovora o koncesiji, odnosno ugovora o javnoj usluzi provede javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću radi iskazivanja interesa otočnog stanovništva i brodara te utvrdi da li se opći gospodarski interes može ostvariti bez nametanja obveze javne usluge svim brodarima, odnosno bez sklapanja ugovora o javnoj usluzi, napomenuo je Butković.

Fondu za okoliš 10,86 milijuna eura za program ugradnje solara u obiteljske kuće

Donesena je i Odluka o uplati sredstava društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi provedbe poticanja ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama.                       

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović istaknuo je da Hrvatska ima ambiciozne ciljeve kada je riječ o udjelu obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji, pri čemu veliki doprinos može doći od instaliranja solarnih elektrana koje proizvode električnu energiju za samoopskrbu građana.

Kako je napomenuo, HROTE prihode ostvaruje po više osnova, namijenjeni su promicanju OIE-a, no iz navedenih sredstava se preko HROTE-a ne mogu promicati projekti vezani uz ugradnju solara u obiteljske kuće.

Zbog toga je Vlada donijela odluku da HROTE Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uplati 10,86 milijuna eura za provedbu "Programa poticanja ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama".

"Ovo je jedna od mjera koja se može vrlo brzo provesti i koja može povećati udio OIE-a i osigurati građanima cjenovno prihvatljiviju energiju i sudjelovanje na tržištu energije", rekao je Bujanović.

Sloveniji prijenos električne energije iz obnovljivih izvora 

Vlada je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dala suglasnost za sklapanje sporazuma sa Slovenijom o statističkom prijenosu električne energije iz obnovljivih izvora energije.  

Kako stoji u odluci, Hrvatska je u 2022. godini imala veći udio obnovljivih izvora energije te je u mogućnosti dati svoj doprinos članici koji isti treba nadomjestiti. Shodno tome, nadležno ministarstvo Republike Slovenije je uputilo zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za kupnjom statističkog prijenosa 1.193 gigavatsata (GWh) energije iz obnovljivih izvora, koji odgovara iznosu od 10,89 milijuna eura.

Temeljem sporazuma, Slovenija će navedena sredstva doznačiti HROTE-u, napomenuo je Bujanović.

Državna poticajna sredstva za stambenu štednju 

Donesena je i Odluka o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2024. godini.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da se iznos postotka državnih poticajnih sredstava izračunava po zakonu propisanoj formuli, pri čemu on za iduću godinu iznosi 1,8 posto, a taj postotak se primjenjuje na uplatu za stambenu štednju do najviše 663,61 eura. Tako iz odluke proizlazi da građanima koji u idućoj godini uplate 663,61 euro stambene štednje država će dati 11,94 eura poticaja.

Izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi u šest mjeseci ove godine

Vlada je prihvatila i Izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za prvih šest mjeseci ove godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić naveo je da je u obnovu do 30. lipnja ukupno uloženo 2,05 milijardi eura, od čega 1,003 milijardi eura iz Fonda solidarnosti EU, 600 milijuna eura iz državnog proračuna za obnovu javne infrastrukture te 450 milijuna eura sredstva državnog proračuna za obnovu privatne imovine.

Istaknuo je da je prvih šest mjeseci ove godine obilježila potpuna promjena i rekonstrukcija modela obnove, odnosno smanjenje broja sudionika i potrebne dokumentacije, a samim tim i ubrzanje obnove.

Posebno je izdvojio realizaciju projekata obnove zgrada javne namjene te komunalne i prometne infrastrukture, što je financirano sredstvima Fonda solidarnosti.

Možda najviše od svih podataka dinamiku obnove ocrtava činjenica da je iz državnog proračuna za 2020., 2021. i 2022. za tu namjenu bilo utrošeno ukupno 82 milijuna eura, a u šest mjeseci ove godine 93 milijuna eura, naglasio je Bačić.


Izvor: Vlada/HinaPisane vijesti