Sjednica Vlade: Jednostavnija pravila utvrđivanja naknada za legalizaciju bespravne gradnje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_jednostavnija_pravila_utvrdivanja_naknada_za_legalizaciju_bespravne_gradnje.jpg

Otvarajući 46. sjednicu Vlade, premijer Zoran Milanović osvrnuo se na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Istaknuo je da ne želi raditi političku predstavu niti dijeliti građane, već odati počast žrtvama. „Ne želimo da se od ovog dana, koji je usvojen zato što su mnogi ljudi patili, radi politička predstava. Znam da tome neki u ovoj zemlji namjerno neće odoljeti i ovih dana pokušavaju još jednom, tamo gdje nema nikakvog razloga, podijeliti hrvatske građane. Mi u tome sudjelovati nećemo. Žrtvama Drugog svjetskog rata odali smo počast ove godine dva puta, u Jasenovcu i u Teznom“, rekao je predsjednik Vlade.

Danas je usvojena Uredba o izmjenama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Obrazlažući ciljeve donošenja Uredbe, a to su racionalizacija troškova i financijske uštede, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako je analizom utvrđeno da sve dužnosti na koje su raspoređene djelatne vojne osobe ne zahtijevaju računanje staža osiguranja s povećanim trajanjem. Tako je predloženo da se djelatnim vojnim osobama na samo određenim dužnostima i poslovima zbog otežanih uvjeta rada i prirode obavljanja poslova, staž osiguranja računa u povećanom trajanju, tako da se svakih 12 mjeseci stvarno provedenih na dužnostima i poslovima djelatnih vojnih osoba računa kao 15, 16, odnosno 18 mjeseci staža osiguranja. Uredbom Vlade Republike Hrvatske utvrdit će se dužnosti na kojima se zbog otežanih uvjeta rada i prirode obavljanja poslova staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i način računanja toga staža. Ministar obrane Ante Kotromanović dodao je da se ovom mjerom do kraja godine očekuje ušteda od preko 20 milijuna kuna.

Donesena je i Uredba o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, kojom se propisuje visina i način obračuna iznosa naknade te detaljniji uvjeti plaćanja naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, odnosno ozakonjenja te zgrade. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak istaknuo je da se ovime pojednostavljuje izračun iznosa naknade, a donosi se prema tri osnovna kriterija: obujmu, položaju u prostoru i namjeni. Premijer Milanović kazao je da je ova Uredba još jedan važan čimbenik u uvođenju reda u sustavu. „Pozvali smo ljude da legaliziraju bespravnu gradnju, ali nakon ovoga za nju nema opravdanja“, rekao je. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naglasio je da je potrebno sada uspostaviti sustav nadzora koji funkcionira. „Treba uvesti sustav nadzora, satelitski ili neki drugi, jer ako se to ne uvede, nećemo napraviti ništa“, kazao je.

Između ostalog, Vlada je danas donijela i Uredbu o dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je da je ovo prva u nizu dopuna, kojom se uvodi reda u plaće zaposlenih u agencijama čiji je osnivač Vlada, tako da se koeficijenti složenosti poslova dovode na razinu odgovarajućih koeficijenata u državnoj službi, na logičan i pravedan način.

Kako bismo se približili ostvarenju društva jednakih šansi, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, donosimo Odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju rujan - prosinac 2012. godine. Javni prijevoz sufinancirat će se jedinicama lokalne samouprave u iznosu od 75 posto za međumjesni prijevoz srednjoškolaca. U sljedeća četiri mjeseca, za tu svrhu izdvojit će se 105 milijuna kuna. Premijer Milanović naglasio je kako bez ove mjere nema obaveznog srednjeg školstva.



Pisane vijesti