Sjednica Vlade: Prihvaćene Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2013. – 2015.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_prihvacene_smjernice_ekonomske_i_fiskalne_politike_za_razdoblje_2013_2015.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na slučaj graničnog pitanja s Bosnom i Hercegovinom, istaknuvši da je to isključivo stvar koju rješavaju Zagreb i Sarajevo i da nitko sa strane nije nametao nikakvo rješenje. „Potpisani su ugovori ozbiljna stvar, naravno, možete se iz toga povući, ali onda slijedi mukotrpan proces koji kreće ispočetka i neizvjesnog je ishoda. „Vjerujemo da znamo što je hrvatsko, ali dok ne verificiramo sporazume ili to riješe arbitraže nemamo formalno jasno definirane granice. Ne tražimo tuđe, ne možemo tvrditi da je nešto naše, dok to ne riješimo bilateralnim ugovorom“, dodao je. „U rješavanju graničnog pitanja između Hrvatske i BiH Hrvatska neće iskorištavati svoj superioran položaj zemlje članice EU, neće nikoga ucjenjivati i sa svim svojim susjedima pošteno će razgovarati“, zaključio je premijer Milanović.

Ministar financija Slavko Linić predstavio je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2013. – 2015. Pojasnio je da ove godine nije realno da se ostvari prvobitna prognoza rasta BDP-a od 0,8 posto i kako je novi cilj Vlade ostvariti nultu stopu rasta u ovoj godini. „Za iduće tri godine, iako se govori o negativnim stopama u okruženju, očekujemo rast BDP od 1,8 posto u idućoj godini, u 2014. godini 3 posto te u 2015. godini 3.5 posto“, kazao je ministar Linić. Isto tako, najavio je da stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od 1. siječnja 2013. pada sa 13 na 12 posto, ali se ukida nulta stopa PDV-a. Prema ministrovim riječima, svi proizvodi koji su sada oslobođeni PDV-a imat će stopu od 5 posto, odnosno najmanju dopuštenu stopu PDV-a za članicu EU. Od 1. siječnja iduće godine stopa na sve usluge prehrane u ugostiteljskim objektima snizit će se sa 25 na 10 posto. Ministar Linić istaknuo je nastavak mjera politika štednje, dodavši da je cilj da se u 2013. za plaće zaposlenih u državnoj upravi izdvoji 850 milijuna manje nego ove godine jer bez toga spomenuta ušteda neće biti postignuta.

Donesena je odluka o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. Premijer Milanović rekao je da se radi o odluci kojoj treba pristupiti vrlo oprezno i da treba imati na umu da autocesta treba dobro zaraditi, a ako se procijeni da od dobre zarade neće biti ništa, moguće je da se na kraju ne ide u koncesijski model. „Gradnja autoceste jedan je od najvećih projekata. Uspješno je provedena i bila vrlo dobro financirana u svom prvom dijelu. Nakon što su autoceste ovdje, idemo vidjeti kako da od njih imamo još više koristi, da na njima zarađujemo novac, a ne da ga gubimo“, zaključio je predsjednik Vlade. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić objasnio je da sljedeće godine stižu veliki anuiteti duga koji se moraju platiti. "Ako je moguće smanjiti javni dug koncesioniranjem autocesta, nemam ništa protiv toga", kazao je ministar.

Raspravljalo se i Prijedlogu zaključka o najavi otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i pokretanju postupka mirenja, Prijedlogu odluke o pokretanju pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske te Prijedlogu zaključka o pokretanju pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora trgovačkih društava i ustanova u natpolovičnom vlasništvu Republike Hrvatske. "Najavljujemo da idemo u otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, a idemo, kako je i predviđeno samim TKU-om, u proces mirenja s idejom i željom da sjednemo za stol i dogovorimo se o izmjenama TKU-a na tragu onoga što smo danas potpisali s državnim službenicima", kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

Između ostalog, Hrvatskom je saboru upućen Prijedlog zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doplatku za djecu.



Pisane vijesti