Sjednica Vlade: Saboru upućen Prijedlog zakona o fiskalizaciji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_saboru_upucen_prijedlog_zakona_o_fiskalizaciji.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. „Nužno je uvođenje kvalitetnog nadzora nad izvršavanjem poreznih obveza u poslovanju s gotovinom zbog smanjenja sive ekonomije u tom području i radi uspostave što konkurentnijih odnosa na tržištu“, kazao je ministar financija Slavko Linić.

Prema ministrovim riječima, model fiskalne blagajne, odnosno posebnih fiskalnih uređaja, u Ministarstvu su ocijenili zastarjelim i nepotrebnim budući da se u ugostiteljstvu i trgovini već koristi složenija tehnologija. Stoga će se fiskalizacija odvijati putem sustava IT komunikacija i softverskog rješenja koji osiguravaju povezanost poreznog obveznika, Porezne uprave i kontrolu izdavanja računa. „Sama primjena zakona“, rekao je ministar, „krenula bi s početkom iduće godine i odvijala bi se u tri faze: od 1. siječnja išlo bi se na velika i srednja poduzeća i ugostiteljstvo, od 1. travnja u trgovini i slobodnim zanimanjima, a od srpnja na cjelokupno poslovanje s gotovinom“. Ministar financija pojasnio je da će po toj osnovi porezni prihodi porasti za oko milijardu kuna, a u idućoj godini, s obzirom na faze, oko pola milijarde kuna.

Donesena je Uredba o provedbi projekata javno–privatnog partnerstva kojom se definiraju aktivnosti nužne da bi se realizirao projekt. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić objasnio je da se sa 180 dana koliko je bilo predviđeno za odobravanje projekata kroz Agenciju rok svodi na 30 dana i da se javni mehanizmi kontrole produžuju na ciljni rok trajanja projekata. Ministar Čačić najavio je da u sljedećih desetak dana slijedi raspisivanje prvog bloka natječaja koje se odnose na zdravstvo, pravosuđe i obrazovanje te Ministarstvo kulture. „U desetom mjesecu očekujemo pregovore koji će voditi ugovaranju projekata“, zaključio je prvi potpredsjednik Čačić.

Također, donesena je i Uredba o načinu ustrojavanja, sadržaju i vođenju Registra investicija. „Riječ je o tehničkom propisu koji će prvi put Vladi Republike Hrvatske omogućiti potpuno jasnu sliku gdje se investira, kako te investicije napreduju, što su uzroci zastoja, gdje je odgovornost“, kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obrazlažući ovu Uredbu. „Da pojednostavim, ne može se više ugovoriti izgradnja autoceste Zagreb-Sisak za tri milijuna eura po kilometru, a da se nakon toga cijena digne na 12 milijuna eura“, dodao je.

Između ostalog, donesena je Odluka o korištenju rezidencijalnih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske, a raspravljalo se i o Prijedlogu zaključka o prihvaćanju Nacrta kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, Nacrtu dodatka I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te Sporazumu o izmjenama i dopunama dodatka sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama.



Pisane vijesti

Dokumenti