Sjednica Vlade: Stvoreni preduvjeti za izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Blatu

  • Slika /Vijesti/2024/Listopad/10_listopada/Z63_4305.JPG

Odlukom o rješavanju spornih imovinsko-pravnih odnosa između države i Grada Zagreba sklapanjem Sporazuma o nagodbi, koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici, razriješen je ključan preduvjet za realizaciju nacionalnog strateškog projekta - Nacionalne dječje bolnice u Blatu. U saborsku proceduru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim se regulira definicija automatiziranog vozila i dodavanje definicija vezanih uz automatiziranu vožnju i potpuno automatizirana vozila.

Temeljem današnje Odluke Vlade o rješavanju spornih imovinsko-pravnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Zagreba sklapanjem Sporazuma o nagodbi, riješit će se sporni imovinsko-pravni odnosi između države i Grada Zagreba na način da Grad Zagreb prizna pravo vlasništva Republike Hrvatske na toj nekretnini, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, a da država za polovicu iznosa vrijednosti te nekretnine prenese u vlasništvo Gradu Zagrebu nekretnine potrebne za društvene i druge javne namjene.

Bačić je pojasnio kako tržišna vrijednost nekretnine u Blatu iznosi 14,4 milijuna eura, a na tim se česticama vodi spor o vlasništvu nad zemljištem između države i Grada Zagreba, stoga je u dogovoru s Državnim odvjetništvom donesena odluka o potpisivanju sporazuma dviju strana temeljem kojeg će se država odreći prava vlasništva nad nekretninama na kojima će se, na primjer, graditi vrtići.

Sada će Ministarstvo zdravstva moći ići u realizaciju ovog važnog projekta, naglasio je Bačić, dok je ministar zdravstva Vili Beroš zahvalio Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Gradu Zagrebu na naporima koje su napravili kako bi se riješio prijepor i omogućila provedba izgradnje bolnice u Blatu.

"Nakon dugo vremena i pokušaja brojnih administracija, mi smo sada samo na jedan korak do realizacije tog velikog projekta", naglasio je Beroš.

Dodao je da vjeruje kako će se u roku od šest mjeseci potpisati javni otvoreni natječaj, te bi se nakon njegove provedbe pristupilo izradi glavnog i izvedbenog projekta, za koje se očekuje da će biti gotovi u roku do jedne godine, a nakon čega bi slijedila izgradnja same bolnice.

Bolnica bi trebala biti velika 55.000 četvornih metara u prvoj fazi, a u drugoj dodatnih 43.000 četvornih metara, s ukupno 535 kreveta, rekao je Beroš, a u  njoj će se zbrinjavati najsloženija problematika dječje dobi.

Izmjene zakona radi reguliranja automatiziranih vozila na cestama

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, regulira se definicija automatiziranog vozila i dodavanje definicija vezanih uz automatiziranu vožnju i potpuno automatizirana vozila.

„S obzirom na to da važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne sadrži uvjete za razvijanje sustava automatiziranih vozila, niti propisuje uvjete pod kojima ta vozila mogu sudjelovati u prometu, potrebno ga je dopuniti novim odredbama koje će omogućiti sigurno i nesmetano sudjelovanje u prometu automatiziranih vozila“, rekla je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin.

Dodaje da se ovim izmjenama hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima Europske unije, kojima se propisuju uvjeti za sudjelovanje potpuno automatiziranih vozila u prometu na cestama, kao i za vrijeme testiranja sustava za automatiziranu vožnju u realnim uvjetima u prometu na cestama, a regulira se i postupak njihovog ispitivanja i homologizacije.

Izmjenama se, između ostalog, uređuje pitanje odgovornosti u slučaju nesreće ili prometnog prekršaja, pojasnila je Petrijevčanin, ovisno o tome je li ih počinio proizvođač, vlasnik vozila, operator u vozilu, odnosno operator intervencije na daljinu ili ostali sudionici u prometu, kao i odgovornih osoba poput proizvođača, uvoznika i slično.

"Automatizirana vozila moći će prometovati na isključivo ograničenom, odobrenom, testnom području, pod propisanim uvjetima kako ne bi predstavljala povećanu opasnost za druge dionike u prometu", navodi.

Propisuje se i uloga operatora u vozilu i operatora intervencije na daljinu, njihove dužnosti i obveze, odgovornost za počinitelje prekršaja, obveza dostave podataka nadležnim tijelima, a uređuje se i obveza proizvođača da u slučaju prometne nezgode nadležnim tijelima dostavi podatke koje je vozilo snimilo za vrijeme vožnje.

Omogućena prodaja cvijeća i svijeća na blagdan Svih svetih

Vlada je donijela odluku kojom se 1. studenoga 2024., na blagdan Svih svetih, omogućava rad specijaliziranih prodavaonica i drugih oblika prodaje izvan njih, koji prodaju proizvode koji se tradicionalno kupuju na taj dan, poput cvijeća i svijeća.

Vezano uz odluku o prodajnim objektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo za određene proizvode na blagdan Svih Svetih, ministar gospodarstva Ante Šušnjar kazao je kako je temeljem Zakona o trgovini, propisano da Vlada može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u dane blagdana u Hrvatskoj, sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj.

"Donošenje ove odluke potrebno je radi opskrbe potrošača tradicionalno određenim proizvodima na dan blagdana Svih svetih, budući da je upravo navedeni blagdan tradicionalno dan najvećeg posjeta grobljima", rekao je Šušnjar. 

Određene kategorije proizvoda predstavljaju proizvodi koji se tradicionalno prodaju i kupuju na blagdan Svih svetih, poput cvijeća,  cvjetnih aranžmana, svijeća i lampaša, te povezanih prigodnih proizvoda, kap što su vaze, posude, ukrasi i slično.

Raspušteno Općinsko vijeće Općine Vir

Vlada je donijela i Rješenje o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Vir, a posebnim rješenjem imenovat će svoga povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća.

Ovo rješenje Vlade uslijedilo je nakon što je ništavnom proglašena sjednica Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka o proračunu Općine za ovu godinu. S obzirom na to da je sjednica proglašena nezakonitom, stekli su se zakonski uvjeti za raspuštanje predstavničkog tijela jer se smatra da proračun nije donesen.

Prihvaćeno pokroviteljstvo nad obilježavanjem 30. obljetnice Saveza Dodir

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir ove godine obilježava 30. obljetnicu svog aktivnog rada i djelovanja, kazao je ministar rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a s obzirom na to da predstavlja jednu od najznačajnijih organizacija gluhoslijepih osoba u svijetu, ovu obljetnicu će obilježiti s nekoliko važnih događaja, počevši od 16. listopada, kada će biti otvorena velika izložba u Muzeju grada Zagreba, a 23. listopada u hotelu Westin bit će organizirana i svečana proslava.



Pisane vijesti