Slučaj Klancir: Božinović najavio promjene pravilnika i zakona ako se pokažu nedorečenima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  danas je u Bruxellesu komentirao slučaj u kojem su dvojica policajaca na radnom mjestu legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir te istaknuo kako je, utvrdi li se problem u postupanju policije, na vrhu sustava da taj problem riješi, najavivši i mogućnost promjene pravilnika o policijskom postupanju, ili pak zakona ako se pokaže da su oni nedorečeni.

"Ako su policijski službenici postupali zakonito, ako su u postupanju bili pristojni kako to nalaže profesionalni kod, a ako unatoč tome postoji problem, onda je na vrhu sustava da taj problem riješi. Ako je pitanje nedorečenosti pravilnika koji je ministar unutarnjih poslova donio 2010., tada to možemo vrlo brzo riješiti određenim izmjenama i dopunama, koje ću ja potpisati", izjavio je Hini ministar Božinović, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Izvijestio je da je za sutra, kada se vrati u Zagreb, sazvao vrh Ravnateljstva policije na sastanak na kojem će se detaljno razmotrili postojeći propisi iz ovog područja i što se može ili treba promijeniti, kako građani, ali isto tako ni policijski službenici zbog eventualno nepreciznih propisa ne bi dolazili u ovakve situacije.

"Ako to zahtjeva i promjenu određenih zakona, onda smo ovlašteni pokrenuti zakonsku proceduru prema Vladi odnosno Hrvatskom saboru", dodao je ministar Božinović.

Kao ministru, na meni je da učinim sve da se građani ne osjećaju zastrašenima ili pod pritiskom policije

"Meni nije prvi puta da se, ovako iz prakse, susrećem s propisima koji se mogu različito tumačiti. S druge strane, na meni je kao ministru da učinim sve da se građani u slučajevima redovitog policijskog postupanja, kao što je to u ovom slučaju, ne osjećaju zastrašenima ili pod pritiskom", poručio je Božinović.

Napomenuo je da je Ravnateljstvo policije, nadležno za policijsko postupanje, utvrdilo je da su policajci u ovom slučaju postupali u skladu sa zakonom. "Međutim, čim određeno postupanje, koliko god bilo zakonito, može izazvati ovakve prijepore, moramo se upitati otkuda dolaze ti prijepori i što možemo učiniti da bismo ih ubuduće izbjegli", istaknuo je i dodao kako se zakoni i propisi mijenjaju svaki put kada se za tim pokaže potreba.

"Nešto slično dogodilo se s recidivistima u prometnim prekršajima, pa mijenjamo zakon i pooštravamo kazne. Dogodilo se i sa zaštitnim mjerama u slučajevima nasilja u obitelji, pa mijenjamo pravilnik i više se fokusiramo na počinitelja, a ne kao dosad na žrtvu. Slično je i s huliganima na sportskim natjecanjima koji će se strože kažnjavati", naglasio je ministar.

Ustvrdio je da u ovom slučaju nema "nikakve skrivene agende". "Bitno je da u ovom slučaju nema nikakve skrivene agende, da policija ne postupa po bilo kakvom nalogu koji bi izlazio iz uobičajene, zakonske procedure. Informacije koje sam dobio od Ravnateljstva sugeriraju upravo to, dakle, zakonito postupanje, ali ponavljam, naš je posao i taj da zakone ili pravilnike učinimo boljima, u interesu svih. I to ćemo učiniti", zaključio je.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Davor Božinović