Smijenjen Medunić, v.d. ravnateljice novogradiškog Centra za socijalnu skrb Marija Jugović

Upravno vijeće novogradiškog Centra za socijalnu skrb razriješilo je u subotu ravnatelja Centra Branka Medunića, a za v.d. ravnateljicu imenovana je Marija Jugović, izvijestio je  ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović koji je na tu odluku dao prethodnu suglasnost.

Odluku o smjeni Medunića Upravno vijeće donijelo je na danas održanoj sjednici, a nakon što je na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici pokrenulo postupak smjene ravnatelja zbog slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice, za čiji se živote bore liječnici.

Nadzorom utvrđene brojne nepravilnosti

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike jučer je, naime, zbog tog slučaja poslalo izvanredni upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, a nadzorom su utvrđene određene nepravilnosti.

Nakon što je dobilo izvješće, UV Centra pokrenulo je postupak Medunićeve smjene.

"Jučer je proveden upravni nadzor. Rezultati su takvi da se može utvrditi odgovornost. Rezultate je Ministarstvo proslijedilo UV-u, a ono je donijelo odluku o razrješenju ravnatelja, što smo mi potvrdili te je on na današnjoj sjednici UV-a službeno razriješen i imenovana je v.d. dužnosti koja će Centrom upravljati u sljedećem periodu, rekao je Aladrović na konferenciji za novinare.

O dodatnim odgovornostima nakon stručnog nadzora socijalnih radnika i psihologa

Ministar očekuje da će u prvom radnom danu nakon blagdana dobiti rezultate i stručnog nadzora, odnosno i nadzora socijalnih radnika i psihologa.

"Nakon toga ćemo moći govorit o dodatnim odgovornostima", rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Aladrović.

"Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora provode stručni nadzor, rezultate očekujemo u utorak ili najkasnije u srijedu, i nakon toga ćemo moći utvrditi eventualne stručne propuste pojedinih radnika", dodao je.

Radnici u sustavu socijalne skrbi rade izuzetno odgovoran posao, od značaja za stabilnost društva i svi moramo biti svjesni njihove odgovornosti, ali i sankcionirati potencijalnu neodgovornost, naglasio je.

"Svi koji prouzroče štetu po zdravlje ili život ljudi će biti sankcionirani. Tu si ne možemo dopustiti da imamo popust niti prema kome. Moramo napraviti distinkciju između onih koji rade odgovorno i on koji svoj posao ne obavljaju tako", rekao je.

Krećemo s izmjenama Zakona o socijalnoj skrb, želimo osnažili taj sustav

"U povodu ovog slučaja želim naglasiti da smo, da bez obzira na tragediju, u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. Mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali  se mogu isto tako obvezati da ćemo te probleme ukloniti", rekao je Aladrović.

Zakonske izmjene idu  prema tome da osnažujemo sustav i radnike u centrima za socijalnu skrb kako bi kroz smanjenje broja radnih ovlasti njihov fokus rada bio na onim bitnim stvarima iz domene socijalnog rada, rekao je ministar.

Izmjenama će se, najavio je, osnažiti i cjeloživotno obrazovanje, formirat će se Akademija socijalne skrbi koja će, istaknuo je, u stručnom pogledu raditi sa svim radnicima centara za socijalnu skrb.

Napomenuo je i da je "jedan od izazova" i vrlo disperziran sustav centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Stoga će se, najavio je, poslovanje centara centralizirati kako bi se dobilo bolje i kvalitetnije upravljanje, veća standardizacija poslova i kako bi se, uvjeren je, izbjegli slučajevi poput novogradiškog.

"Želimo osnaživati obitelj, to je naša svjetonazorska pozicija, ali isto tako i društvena odgovornost", dodao je te najavio da će se stoga obiteljske centre kroz izmjene Zakona odvojiti od centra za socijalnu skrb.

Istaknuo je i formiranje Povjerenstva za predstavke na rad centara za socijalnu skrb i cijelom sustavu socijalne skrbi.

"To je rješenje do kojeg smo došli u suradnji s inicijativom 'Spasi me'", rekao je te pojasnio da će se kroz izmjene zakona definirati da ono "ima izvaninstitucionalni i institucionalni okvir".

Uvjeren je da će sve te izmjene dovesti do snaženja sustava, veće kvalitete i boljeg fokusa na korisnike usluga.

"Duboko smo svjesni svih izazova s kojima se nosimo, ali želim poslati vrlo jasnu političku poruku da ćemo se s tim izazovima nositi kvalitetno i da ćemo ih prevladati", rekao je te dodao da su događaji u Novoj Gradiški samo "ubrzali i pojednostavili" odluku o pokretanju izmjena Zakona.

Uvjeren je da će te izmjene dovesti do pozitivnih pomaka u sustavu socijalne skrbi, isključivo i prvenstveno orijentiranih na korisnike usluga te da će dovesti do toga da se neželjene situacije svedu na minimum.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Rad i mirovine