Snažna poruka o demografskoj revitalizaciji zemlje

Slika /Vijesti/2018/06 lipanj/14 lipnja/Sjednica/pvrh_1.jpg

Za pronatalitetne mjere Vlada izdvaja 1,9 milijardi kuna, što je više nego zajednički proračuni Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva turizma i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Otvarajući današnju, 101. sjednicu Vlade, kazao je da dopune Zakona o dječjem doplatku i Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji se također tiču demografske i populacijske politike, snažno pridonose demografskoj revitalizaciji zemlje.

Izmjenom Zakona o dječjem doplatku još oko 154 tisuće djece bit će obuhvaćeno dječjim doplatkom, za što je u proračunu osigurano više od 150 milijuna kuna, naglasio je predsjednik Vlade i dodao da Vlada i ovime šalje snažnu poruku koliko želi potaknuti demografsku revitalizaciju zemlje.

Jednako tako, naglasio je da su demografskoj i populacijskoj politici posvećene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, za što će se izdvojiti novih 40 milijuna kuna u ovoj godini.

Pojasnio je da se radi o mjeri koja je dobre rezultate postigla već u prošloj godini. „Pokazujemo cjelovitost aktivnosti koje Vlada želi poduzeti na području demografske revitalizacije s jednim međuresornim pristupom“, kazao je premijer.
 
Rast zapošljavanja u Hrvatskoj drugi najbrži u Europi

Najavio je i paket zakona iz područja pravosuđa koji bi trebali omogućiti brže rješavanje zaostalih predmeta i smanjenje broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova s 46 na 34.

"Mislim da su to važne poruke da se prije ljetne stanke Sabora usvoji reforma u pravosudnom sustavu", istaknuo je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na dobre vijesti iz Eurostata čiji podaci pokazuju da je Hrvatska, uz Maltu, među onim zemljama Europske unije gdje postotak zapošljavanja u prvom tromjesečju najbrže raste.

Što se tiče ostalih aktivnosti u proteklome tjednu, izdvojio je sastanak s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom te kazao da je poslana ohrabrujuća poruka suradnje na brojnim projektima, osobito u pogledu strukturnih reformi, između niza resora u Vladi i Svjetske banke.

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade | Andrej Plenković