Stožer: Cilj je zaštititi zdravstveni sustav i osigurati njegovu dostupnost

Slika /Vijesti/2021/studeni/12 studenoga/HN20211112268650.JPG

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je donio odluku o obaveznim covid potvrdama u javnim i državnim službama, kao i onima na lokalnoj razini, uz poruku da je osnovni cilj zaštiti zdravstveni sustav kako bi bio dostupan svim bolesnicima.

Od utorka, 16. studenoga, prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, morat će predočiti EU digitalnu potvrdu. Za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a to se odnosi i na stranke koji dolaze u njihove prostore, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović. Kontrola će se provoditi pomoću covid go aplikacije i traje vrlo kratko, dodao je.

Oni koji odbiju testiranje ili pokazati potvrdu, ne mogu ući u radni prostor, istaknuo je.

Odluka se ne odnosi na studente, učenike, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu u ustanove ili prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, za one koji idu podići EU digitalne potvrde kao i na one kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje. Ne vrijedi ni za one koji idu u poštu preuzeti pošiljku koja može imati pravne posljedice.

Ova odluka nema ograničen rok primjene. Ujedno je izdana i preporuka drugim (privatnim) poslodavcima da provode slično.

"Cilj je zaštiti zdravstveni sustav, što će se najbolje postići ako se ljudi cijepe jer cjepivo štiti od težih oboljenja, hospitalizacija i smrti. Ne radi se o tome da se cijepljeni ne mogu zaraziti ili prenijeti zarazu, ali neće završiti u bolnici i imat ćemo funkcionalno zdravstvo", poručio je Božinović.

Putnici u javnom prijevozu ne moraju imati potvrde i biti testirani, ali moraju se pridržavati epidemioloških mjera, objašnjeno je.

Zaposlenici koji nisu preboljeli covid ili nisu cijepljeni, morat će se testirati dva puta tjedno, te je u tu svrhu otvoreno više od 6500 testnih mjesta, između ostalog u ordinacijama primarne zaštite i ljekarnama. Testno mjesto moći će odrediti i poslodavac, ali onda će potvrda o testiranju vrijediti samo za dolazak na posao.

Krivotvorenje covid potvrda nemoguće

Predstavnici AKD-a i HZZO-a prezentirali su sustav izdavanja EU digitalnih potvrda, kojih je do sada izdano 2.799.799, a zatražilo ih je 2.297.445 građana.

Aplikacija Covid go služi za pohranjivanje potvrde u digitalnom obliku, a prilikom svake promjene statusa vezano uz cijepljenje dobiva se nova potvrda koja vrijedi 12 mjeseci.

Istaknuto je i da je krivotvorenje covid potvrda nemoguće jer je QR kod digitalno potpisan, a prilikom kontrole potvrda važno je kontrolirati i identifikacijski dokument. Manipulacije potvrdama su kažnjivo djelo.

Hrvatska je u petak imala 42,8 posto pozitivnih, što je višestruko više od prosječnog udjela zaraženih među testiranima koji iznosi 16,3 posto od početka pandemije.

U prošlom tjednu imali smo 36 posto više novooboljelih nego u tjednu koji mu je prethodio, a najviše novozaraženih imaju Međimurska i Dubrovačko- neretvanska-županija. Najpovoljnije je stanje u Vukovarsko-srijemskoj i Istarskoj županiji.

Oko 73 posto među hospitaliziranima nije cijepljeno, 77,3 posto na respiratoru nije cijepljeno, 73,6 posto nije cijepljeno među umrlima, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Od devet mladih preminulih osoba, u dobi 25 do 49 godina, nitko nije bio cijepljen, istaknuo je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da je uz cijepljenje važno i pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera. Zato neke zemlje koje su postigle visoku procijepljenost ponovno uvode mjere.

Potvrdio je i da su "na vidiku" novi lijekovi, a Hrvatska je, kazao je, napravila sve da se priključi ostalim zemljama EU u nabavi tih lijekova.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković