Stožer: Pet novih slučajeva koronavirusa, neće se produljiti mjera strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/4 svibnja/HN20200504559658.jpg

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je detektirano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Danas je 70. dan od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj. U proteklih 24 sata imamo pet novodijagnosticiranih bolesnika, što čini ukupan broj od 2101 zaraženog", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Još je jedna osoba preminula, a riječ je o bolesnici u KBC-u Split rođenoj 1960. godine, koja je bolovala od kroničnih bolesti. Ukupan broj preminulih od koronavirusa sada je 80.

Troje novih zaraženih su s područja Osječko-baranjske županije, a po jedan iz Koprivničko-križevačke te Splitsko-dalmatinske županije. 

Učinjeno je 39.040 testiranja, u proteklih 24 sata 956, a pozitivnih je 5,38 posto. Na respiratoru je 15 bolesnika, a hospitaliziranih je 228, odnosno tri manje nego jučer.

Ukupan broj oporavljenih je 33 više u odnosu na jučer, a to su trenutno 1522 osobe, kazao je Beroš. 

Prvoga dana rekativiranja zdravstvenog sustava nije nastupila gužva kakvu sam očekivao, rekao je Beroš. "Stručne službe Ministarstva zdravstva kontaktirale su dobar dio ravnatelja koji su im rekli  da im je dojam da je odaziv bolesnika nešto manji, očito se dio snašao na drugi način. Nije nastupila gužva kakvu sam očekivao. Možda je bilo malih problema na određenim trijažnim punktovima", kazao je.

Pripremljene četiri odluke o epidemiološkim mjerama

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako su pripremljene četiri odluke o epidemiološkim mjerama koje se odnose na sklapanje braka i životnog partnerstva, pogreba, korištenja dječjih i sportskih igrališta te zadržavanja na javnim mjestima.  

"Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga", rekao je Božinović.

Izvijestio je da se krug osoba koje mogu biti nazočne na vjenčanjima širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, dok zabrana održavanja svadbenih svečanosti ostaje i dalje. Dodao je da će Stožer tijekom ponedjeljka donijeti i odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta.

''Sve će biti jasno iz uputa koje ćemo objaviti u ponedjeljak poslijepodne. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona se neće produljiti'', poručio je Božinović.

O prelasku granica vode se razgovori

U vezi s prelaskom granica, rekao je kako su u jutros vođeni razgovori  s predstavnicima Ministarstva turizma, udrugama hotelijera i ugostitelja jer sve te djelatnosti ovise o mogućnostima putovanja.

"Moramo promišljati o rješenjima kako bez ugroze za zdravlje stanovništva omogućiti da te djelatnosti krenu naprijed, uključujući i prelazak granica. To nije pitanje koje će se riješiti u dan-dva, ali ćemo o njemu razgovarati i sigurno je da ćemo doći do rješenja", kazao je Božinović.

Najavio je i kako će se u razgovoru sa sindikatom nastojati pronaći rješenje da se olakša rad vozačima kamiona koji su najavili blokade zbog otežanog rada zbog obveze samoizolacije.

"Demokratsko je pravo da se prosvjeduje, siguran sam i da oni prepoznaju da u ovom stožeru imaju sugovornika i da pokušavamo na dobrobit svih naći rješenje koje će biti jednostavnije za njih", rekao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako se kod donošenja preporuka za školu, pokušalo zaštititi zdravlje starijih osoba i tako da oni ne idu po djecu u školu.

"Za to smo donijeli posebnu preporuku da ne izlaze s djecom i da se ne druže s djecom. Kako će se to organizirati, teško nam je to odgovoriti. Pokušali smo napraviti preporuke za koje očekujemo da će ih ljudi fleksibilno prihvatiti, a imamo niz upita kako će se to provesti, kako će se provesti higijena ako nema sapuna u vrtiću, a na ta pitanja ne možemo odgovoriti", rekao je Capak.

Rekao je i da su gotove preporuke za autoškole i glazbene škole, ali zbog postupnosti otpuštanja mjera - te će aktivnosti još pričekati.   

 Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti