Stožer: U 24 sata devet novooboljelih i šest preminulih. Ukupno oporavljena 1421 osoba

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/1 svibnja/HN20200428552576.jpg

Šest novih osoba umrlo je u Hrvatskoj uslijed zaraze koronavirusom, u zadnja 24 sata zaraza je potvrđena kod devet novih osoba, pa je sada ukupno zaraženo njih 2085, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo devet novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2085 bolesnika”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.
Prosječna dob zaraženih je 51,25 godina, ženskih osoba je 45,9 posto, a muških 54,1 posto.

U Splitu je preminulo pet ženskih osoba - 1924., 1927., 1948. godište i dvije 1942. godište. U Koprivnici je umrla ženska osoba 1931. godište.

"Tri umrle osobe bile su na respiratoru," rekao je Beroš. Ukupno je u Hrvatskoj umrlo 75 osoba zaraženih covidom-19.

Prosječna dob umrlih je 79,2 godina, muških je 45 posto, a ženskih 55 posto.

Na respiratoru je 17 bolesnika. Testirano je ukupno 36.917 osoba, među kojima njih 696 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 5,65 posto.

Hospitalizirano je 248 osoba, 13 manje u odnosu na jučer, a oporavljenih je 588, 29 više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 833.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno izliječena 1421 osoba.

Splitsko-dalmatinska županija prva po broju oboljelih

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je svih devet novooboljelih iz Splitsko-dalmatinske županije.

"Među njima imamo četvero koji su obiteljski kontakti, dakle članovi obitelji ranije oboljelih, imamo dvije medicinske sestre koje rade u bolnici. Srećom, postale su pozitivne u vrijeme kad su se trebale vratiti na posao a nisu radile, tako da su testirane prije povratka na posao, tako da njihov pozitivitet vjerojatno neće imati nikakvog utjecaja na funkcioniranje bolnice. Dakle, nitko ne treba u samoizolaciju, a radi se vjerojatno o obiteljskim kontaktima. Imamo jednu njegovateljicu, dakle zaposlenu osobu u domu za starije i nemoćne osobe i jednu pacijenticu u bolnici gdje je i prije nekoliko dana bilo više zaraženih medicinskih sestara, i sad je na tom istom odjelu jedna pozitivna pacijentica," rekao je Capak.

Dodao je da je Splitsko-dalmatinska županija izbila na prvo mjesto po broju oboljelih (488), a slijedi Grad Zagreb s 466.

"Međutim, ako usporedimo incidenciju s drugim zemljama u našem okruženju i Europi, to je još uvijek jedna prilično niska incidencija i mali broj oboljelih za županiju s tako velikim brojem stanovnika," poručio je Capak.

Capak je rekao da je bitno da se za svakog pozitivnog pronađe izvor zaraze, njegovi kontakti, i da se oni stave u izolaciju.

Nadzori u Domu u Splitu

U Domu za starije i nemoćne Split provedeni su inspekcijski nadzori. Beroš je rekao da je zdravstvena inspekcija ustanovila da u postupanju liječnice nije bilo propusta jer je odmah po postavljanju sumnji na infekciju postupila sukladno uputama HZJZ-a. U postupanju zdravstvenih radnika NZJZ-a SDŽ-a također nije bilo nepravilnosti i propusta.

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, čije je ministarstvo također provelo nadzor u tom domu, rekla je da su se i radnici i korisnici doma pridržavali uputa.

"Tijekom nadzora utvrđeno je da je dom postupao sukladno uputama i preporukama svih nadležnih tijela," rekla je Bedeković.

"Nije bilo nepravilnosti niti propusta, korisnici su bili primjereno zbrinuti," dodala je.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da su korisnici doma deset dana imali temperaturu i da je odjednom 50 korisnika i djelatnika postalo pozitivno na virus Bedeković je rekla da je proveden nadzor i da je sukladno nalazima utvrđeno da nije bilo propusta u postupanju od strane doma niti od strane zaposlenika i osoblja.

Capak je rekao da se radi o ustanovi gdje su smješteni brojni teško bolesni nepokretni korisnici, gdje se temperatura kao simptom pojavljuje vrlo često. Sama provjera katetera je vrlo često uzrok temperaturi.

"Svi su bili pregledani od strane liječnice koja tamo radi, od svog izabranog liječnika obiteljske medicine, i dodijeljena im je terapija, većina njih dobila je antibiotik, što znači da su bili pregledani i da im je bila pružena zdravstvena skrb," rekao je Capak, dodajući da je lako biti general poslije bitke.

Beroš je rekao da su izvješća pažljivo proučavana i da je izvjesno da se temperatura kod bolesnika i javila i prolazila u nekoliko navrata, te da nije bila temperature koja se očekuje kod ozbiljnih respiratornih teškoća koje bi bile uzrokovane Covidom-19.

Ministar zdravstva dodao je da su obaviješteni da se temeljem naloga ODO-a u Splitu izuzima određena dokumentacija te da se vode izvidi i postupanja u samom domu.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da se temperatura u starijoj životnoj dobi može, ali i ne mora pojaviti - imunološki sustav kod mnogih jednostavno ne može pokrenuti mehanizme za povišenje temperature.

"Isključivo temperatura ne može u toj populaciji biti jedini razlog da bi netko posumnjao da je ta osoba bolesna, "rekla je Markotić.

Beroš je rekao da su temperature bile druge geneze i da je liječnica učinila pretrage koje su ukazale da se rade o urinarnoj infekciji, zbog čega je i ordiniran antibiotik.

Epidemiološke mjere blaže, rezultati bolji nego u većini zemalja

Epidemiološke mjere u Hrvatskoj su bile blaže, a rezultati su bolji nego u većini zemalja, ocijenio je potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

"Imamo kontrolabilnu epidemiološku situaciju i činjenicu da smo u pravo vrijeme pokrenuli restriktivne mjere. Te mjere nisu toliko restriktivne kao u nekim drugim zemljama, pri čemu ne treba ići daleko od Hrvatske radi usporedbe mjera", kazao je Božinović.

Upitan strahuje li zbog mogućeg širenja prosvjeda zbog oštrih epidemiološkh restrikcija, kakav je održan u petak u Rijeci, Božinović je odgovori kako treba vidjeti je li taj prosvjed prijavljen i poštuju li se epidemiološke mjere.
"Sama činjenica da su ljudi izašli na neki način je potvrda da je sve što smo dosad radili omogućilo da se dosta toga ekonomski i društveno aktivira", dodao je poručivši da ne strahuje od prosvjeda.  

Božinović je izvijestio kako se na razini Europske unije razgovara o situaciji vezanoj za prijelaz granica.

"Idućih bi dana Europska komisija trebala izaći s određenim promišljanjima kako se vratiti u normalu, kada epidemiološka situacija to dopusti. Moramo biti svjesni da to ovisi o nacionalnim odlukama. Na neki način su podignute granice unutar schengenskog područja. Sve je to dio koherentnih napora na razini EU-a", kazao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović, uime Stožera, čestitao je 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, kazavši da smo prošle mjesece uspješno prebrodili zahvaljujući ljudima i njihovom radu te da ćemo uspješno izići iz krize.

Također, svim braniteljima, pripadnicima HV i policije čestitao je 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak. "Mislimo na sve poginule, ranjene i njihove obitelji. Neka nam oni budu trajna inspiracija, pa i u danima pandemije", rekao je Božinović.

 

Pisane vijesti