Stožer: Zabilježen 81 novi slučaj zaraze, oporavila se 161 osoba. Ostanimo solidarni i odgovorni i dalje

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je danas najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Zabilježen je 81 novi slučaj zaraze, a oporavila se 161 osoba. Preminulih osoba nema.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do sada ukupno je zabilježeno 4715 osoba zaraženih novim korona virusom, od čega 81 u protekla 24 sata. Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru devet pacijenata.
 
U samoizolaciji je trenutno 3389 osoba.
 
Međutim, 3555 osoba se oporavilo, a preminulo je 128 osoba, od kojih osam u zadnjih tjedan dana.
 
Ukupno je do sada testirano 109.358 osoba, od toga 1136 u protekla 24 sata.
 
Beroš: Poznata žarišta stavljena pod kontrolu
 
Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je na sjednici Vlade da su poznata žarišta oko noćnih klubova u Zagrebu te samostana u Đakovu stavljena pod kontrolu te je broj novooboljelih s tih područja u padu.

Pod kontrolom su i manja grupiranja u Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji, no još uvijek je aktivno žarište u Ivankovu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ostale županije kontinentalne Hrvatske uglavnom su mirne, bez većih grupiranja. U primorskim županijama primijećeno je nekoliko manjih grupiranja, međutim 54,3 posto današnjih pozitivnih na testiranju su iz samoizolacije, što znači da se te osobe aktivno nadzire.

U proteklih tjedan dana u tri navrata Hrvatska je imala troznamenkasti broj novozaraženih, no trenutno većina oboljelih ima blažu kliničku sliku bolesti, rekao je ministar.

"Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje, stoga pozivam građane na pridržavanje jednostavnih mjera kako bi od zaraze zaštitili sebe i druge. Ostanimo solidarni i odgovorni i dalje", poručio je ministar.
 
Božinović: Intenziviran nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je u proteklom tjednu proveden nadzor Nacionalnog stožera civilne zaštite nad 7365 poslovnih subjekata te je utvrđeno 284 nepravilnosti koje se odnose na nepridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

"Mogu konstatirati da se intenzivirao nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka kojeg provode lokalni stožeri i timovi. Inspektori Ravnateljstva su izvršili 2156 nadzora poslovnih subjekata, javnih otvorenih prostora, noćnih klubova", rekao je na Božinović na sjednici Vlade.

Uključujući privatna okupljanja i druge objekte sveukupna je brojka u proteklom tjednu 7365 nadzora, te je utvrđeno 284 nepravilnosti, što je 3,85 posto.

"To nam ukazuje da se poslodavci i građani uglavnom u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera. Oni koji se ne pridržavaju najčešće se odnose na neposjedovanje ili nekorištenje zaštitne opreme, isticanja obavijesti o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera fizičkog distanciranja, te mjera ograničenog mjera sudionika, vođenja pisane evidencije, nepridržavanje uputa o posluživanju hrane i rasporedu sjedenja", naglasio je Božinović.

Podsjetio je da su ovoga tjedna u Stožeru donijeli odluku o održavanju svadbenih svečanosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje sudjelovati mogu samo najuži članovi obitelji, te će mjera biti na snazi do 4. kolovoza.
 
Izvor: HINA/Vlada
 
 

Pisane vijesti