Štromar: S manje papirologije, jeftinije i brže do građevinskih dozvola i za građane i za investitore

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/04 travnja/Press21.jpg

Vlada je sa današnje sjednice u saborsku proceduru uputila konačne prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju,  te Zakona o gradnji. Nakon sjednice, na konferenciji za medije, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja Predrag Štromar detaljnije je obrazložio izmjene koje uvelike olakšavaju ishođenje građevinskih dozvola.

Biljezi i obijanje šaltera odlaze u povijest

"Nema više biljega ni šetanja od šaltera do šaltera  da bi se dobila građevinska dozvola", poručio je, dodajući da ovim izmjenama uvodi red u sustav.

"Stvaramo brži, jeftiniji i efikasniji sustav u korist građana i investitora", kazao je, navodeći tri ključne promjene - smanjenje broja postupaka za izdavanje građevinskih dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničenje rokova javnim službenicima za njihova očitovanja.

Štromar predlaže da Hrvatski sabor već idući tjedan raspravi i usvoji ove izmjene.

Projektant preuzima sve obveze investitora

"Velika novost je da projektant preuzima sve obveze investitora za ishođenje dozvola. On svojim elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati cijeli predmet u stvarnom vremenu", istaknuo je ministar, pojašnjavajući da će se u svakom trenutku znati kod kojeg je referenta predmet i što se sa njim radi.

Bitno se smanjuje papirologija

"Nema papirologije", ističe ministar Štromar. "Do sada se, za jednu malo veću kuću, službeniku za izdavanje dozvola,  trebali donijeti deset kompleta po pet kilograma projekata.

"Za veće projekte u naše ministarstvo veliki investitori dovozili su tu dokumentaciju u kamionima na paletama, a sada će trebati samo jedan jedini papir da bi se dobila građevinska dozvola", naveo je.

Kazao je da je svim ovim promjenama koje se provode u Vladi i ministarstvu cilj unapređenje sustava da bude što učinkovitiji i da što efikasnije služi građanima.

Konkurentnija Hrvatska

Uvjeren je da će Hrvatska zbog ovih izmjena zakona imati konkretne koristi, postati konkurentnija i već krajem ove godine porasti na "Doing Business" ljestvici.

Na pitanje koliko će izdavanje građevinskih dozvola pojeftiniti, odgovorio je da će biti jeftinije samim time što je postupak kraći pa će već tako uštedjeti novac investitoru.

"Manje će se plaćati, posebno za investicije za proizvodne hale i skladišta, a dogovaramo s jedinicama lokalne samouprave da smanje koeficijente", rekao je, dodajući da i samo ukidanje obilaženja šaltera pojeftinjuje čitav proces.

Ocijenio je da će, ovisno o građevini, pojeftinjenje biti 5, 10, 30 ili 50 posto. "Bit će jeftinije i efikasnije", zaključio je ministar.

Građevinska dozvola za 30 dana svugdje u Hrvatskoj

Upitan koliko će se ubrzati proces izdavanja dozvola, odgovorio je da se u nekim mjestima građevinska dozvola za kuću već sada može dobiti za 30 dana, dok drugdje za to treba i godina dana.  Predložene izmjene omogućiti da se taj rok svugdje smanji na 30 dana, što smatra normalnim i korektnim rokom.

Kazao je da će se ondje gdje je trebalo godinu dana za izdavanje dozvole, moći ustanoviti zbog čega dolazi do zastoja te će se identificirani problemi ukloniti.

Ministar je najavio da će, ukoliko Sabor sljedeći tjedan prihvati prijedloge, zakoni odmah stupiti na snagu, jer su sve elektroničke pripreme obavljene i svaki referent već ima svoj ključ, lozinku i karticu za ulazak u sustav, te da će sve biti u funkciji prije 1. svibnja.



Pisane vijesti | Predrag Štromar