Štromar: Ukida se obvezno komorsko članstvo za inženjere gradilišta i voditelje radova

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar na današnjoj konferenciji za novinare izvjestio je kako će se izmjenama i dopunama zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju ukinuti obveza članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radova, za što je poslodavac godišnje plaćao 1.800 kuna.

Štromar kaže da se tim izmjenama, koje bi se uskoro trebale naći pred Vladom, nastavlja uvoditi red u sustav i rasterećivati gospodarstvo parafiskalnih nameta.

Time se želi, kako je rekao, povećati konkurentnost u graditeljstvu i olakšati toj struci obavljanje posla.

Izmjene se, kako je rekao, odnose na inženjere gradilišta i na voditelje radova.

"Ukidamo obvezu članstva u Komori i novčani namet koji proizlazi iz tog članstva. Omogućujemo dobrovoljno članstvo i daljnje bavljenje poslom pod istim strukovnim načelima", rekao je Štromar napominjući kako su poslodavci za njih godišnje plaćali članarinu od 1.800 kuna.

Dodatna vrijednost izmjena ovih zakona, kazao je Štromar, vidjet će se i na Doing business ljestvici prema kojoj mnogi investitori odlučuju o tome u koju će državu investirati.

Štromar je podsjetio i da su prije mjesec dana stupili na snagu Zakoni o gradnji i Zakon o prostornom uređenju čime je stvoreni efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, u korist građana i investitora.

Iznio je podatak da Hrvatska ima 300 reguliranih zanimanja, a Europska unija u prosjeku 200.

Štromar je podsjetio da je Vlada u travnju 2018. donijela plan reformi prilikom čega su postavljena tri glavna cilja - jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija.

Nastavit će se s rasterećenjem gospodarstva

Poručio je kako će se u sklopu provedbe reformi nastaviti s daljnjim administrativnim rasterećenjem gospodarstva, kao i liberalizacijom tržišta usluga čiji je srednjoročni cilj potaknuti povećanje produktivnosti gospodarstva za okvirno pet posto s dodatnih barem stotinu mjera kroz deregulaciju 24 profesije do kraja 2019. godine.

Državni tajnik Željko Uhlir je rekao kako se izmjenama Zakona omogućava dobrovoljno članstvo i daljnje bavljenje poslom pod istim strukovnim načelima.

Kazao je i kako se teži liberalizaciji tržišta, a ovo je korak prema tome. 

Osigurat će se veća sloboda na tržištu te kvalitetno tržišno natjecanje na temelju kompetencija, rekao je te dodao kako je ovo prilika i strukovnim komorama za podizanje razine kvalitete usluga koje pružaju svojim članovima tako da motiviraju svoje članove na članstvo.

To je ujedno i poticaj komorama da kroz podizanje kvalitete usluge i pogodnosti koje pružaju članovima rade i na promociji strukovnog udruženja, kazao Uhlir.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Predrag Štromar