Sukcesivno otvaranje ekonomije će biti samo i isključivo u skladu s epidemiološkim mjerama

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/5 svibnja/HN20210505022315.JPG

Ministri Josip Aladrović i Tomislav Ćorić izrazili su neslaganje s prijedlogom Udruge Glas poduzetnika o otvaranju svih djelatnosti od 15. svibnja. Istaknuli su da je Vlada uspjela očuvati ekonomiju, s obzirom da podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) detektiraju 17 tisuća više zaposlenih u odnosu na razdoblje početka pandemije.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je u dopisu upućenom čelniku Nacionalnog stožera civilne zaštite Davoru Božinoviću, a koji je potpisao predsjednik udruge Hrvoje Bujas, zatražila otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja, što uključuje event industriju, ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, kao i održavanje vjenčanja i sajmova, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

"To je još jedna od budalaština gospodina Bujasa. To je sve što imam reći na tu temu", izjavio je poslije sastanka užeg kabineta Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ne može se složiti s onima koji žele potpuno otvaranje ekonomije jer još postoje zdravstveni rizici.

"Ne mogu podržati tu ideju, sukcesivno otvaranje ekonomije će biti samo i isključivo u skladu s epidemiološkim mjerama. Kada se procijeni da je razina rizika po zdravlje niska, tada možemo razgovarati o otvaranju ekonomije, ne možemo dovoditi u pitanje zdravlje naših građana samo kako bismo pojedinim granama olakšali poslovanje", izjavio je Aladrović, dodajući da država ionako vrlo aktivno i ambiciozno skrbi o njima.

Rekao je i da je od početka pandemije mišljenje Vlade i njega osobno isto, a to da je zdravlje na prvom mjestu, a ekonomija odmah na drugom.

Istaknuo je da je Vlada uspjela očuvati ekonomiju, s obzirom da podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) detektiraju 17 tisuća više zaposlenih u odnosu na razdoblje početka pandemije.

Ekonomija u ovom trenutku nije ugrožena i vide se znaci oporavka

Siguran je da će idući objavljeni podaci pokazati još veću razliku u korist zaposlenih radnika, s obzirom da su određene industrije bile izrazito propulzivne i tijekom pandemije. "Tako da ekonomija u ovom trenutku nije ugrožena i vide se znaci oporavka", izjavio je Aladrović.

Kazao je i da podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju konstantan pad broja nezaposlenih osoba, a s obzirom na sve veću potražnju za radnom snagom, očekuje i dodatno smanjenje nezaposlenosti. "Trendovi na tržištu rada su dobri", ocijenio je ministar rada.

Podsjetio je i da je mjera potpore za očuvanje radnih mjesta produžena i za svibanj. "Kao i do sada, dok bude potrebe i nužnosti za sudjelovanjem države, mi ćemo sudjelovati", poručio je Aladrović.

Rekao je i da kada se gleda s odmakom proteklih 14 mjeseci covid pandemije, "možemo biti izrazito zadovoljni vlastitim ekonomskim rezultatima".

Novinari su Aladrovića pitali i što je sa sektorom povremenog prijevoza, event industrijom i turističkim agencijama, koji su snažno pogođeni pandemijom, na što je odgovorio da vjeruje da će se naći povoljno rješenje. 

Izvijestio je da će ministar Ćorić zajedno s ministricama turizma i sporta Nikolinom Brnjac te kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek te ministrom prometa Olegom Butkovićem održati konzultacije. "Ja sam nekako uvjeren u pozitivan ishod", izjavio je Aladrović, dodajući da bi se taj ishod trebao doznati vrlo brzo.

Mediji krivo protumačili, sindikalni porez je samo prijedlog

Ministar Aladrović demantirao je da će se u Hrvatskoj uvesti “sindikalni porez” ustvrdivši da su mediji krivo protumačili socijalni dijalog o novom Zakonu o radu (ZOR), jer se radi samo o jednom od prijedloga.

“Moram konkretno otkloniti mogućnosti tzv. sindikalnog poreza na način na koji su to mediji pokušali prikazati proteklih dana”, rekao je Aladrović novinarima nakon užeg kabineta Vlade.

Na spekulacije o mogućnosti da Vlada prihvati prijedlog sindikata o uvođenju tzv. sindikalnog poreza, odnosno plaćanja članarine sindikatima i za radnike koji nisu njihovi članovi, Aladrović kaže da mediji "krivo tumače socijalni dijalog”.

Vlada se u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti i pregovorima sa sindikatima o novom ZOR-u odlučila za snaženje i poticanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, no to ne znači da su svi prijedlozi odmah prihvaćeni.

“Određeni prijedlozi i rješenja su protumačeni kao da će odmah stupiti na snagu, ali to je samo jedna od mogućnosti za pregovore, jedan od prijedloga koji je došao od radnika i ništa više”, poručio je.

Uskoro će biti osnovana radna skupine za izradu novog ZOR-a

Dodao je da su konzultacije sa sindikatima i poslodavcima o ZOR-u završene, oko mnogih stvari već su se dogovorili, a uskoro će biti osnovana radna skupine za izradu novog ZOR-a. 

Aladrović, u čijem je resoru obitelj i socijalna politika, nije želio komentirati presudu Upravnog suda u Zagrebu u slučaju životnih partnera Kožića i Šegote, istaknuvši da se još uvijek radi o nepravomoćnoj presudi.

Udruga Dugine obitelji objavila kako je sud odlučio da su Kožić i Šegota bili diskriminirati kada im je onemogućeno da pristupe procesu evaluacije za posvojenje djece.

“Presudu smo u Ministarstvu vidjeli ovog tjedna, još analiziramo efekte i pravne mogućnosti same presude”, kazao je Aladrović.
Istaknuo je kako je politički stav HDZ-a izražen kroz Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu. “Postupati ćemo u skladu s presudama hrvatskih sudova, ali to je tek nepravomoćna presuda”, kaže Aladrović.

Ćorić o spornim kreditima HBOR-a: Neću propitkivati Marićev kredibilitet

Ministar Tomislav Ćorić rekao je, komentirajući kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića na račun ministra financija Zdravka Marića jer je razgovarao s osumnjičenim poduzetnikom o kreditu HBOR-a, da neće propitkivati Marićev kredibilitet.

''Ne mogu komentirati cijeli postupak jer do srpnja 2020. nisam bio član Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Način na koji ministar Marić već godinama funkcionira u Vladi ostavlja dojam najviše razine vjerodostojnosti i kredibiliteta. Ja osobno nikad neću propitkivati Marićev kredibilitet'', rekao je Ćorić. 

Dodao je da o spornim kreditima nije razgovarao s bivšom državnom tajnicom ministarstva uprave Josipom Rimac koja je, zajedno s bivšom ministricom  regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, osumnjičena za primanje mita i pogodovanje Bašiću.

Kaže kako se transparentnost razgovora između ministara i poduzetnika može postići na više načina.

''Jedna od ministarskih funkcija je i sastanak s potencijalnim investitorima. Mi od toga ne možemo pobjeći. Ne znam na koji način bi se trebao odvijati sastanak između ministra i potencijalnog investitora jer to nije moguće svaki put učiniti uz prisutnost medijskih kamera'', rekao je Ćorić.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat ustvrdio je da Rimac, Žalac i Bašić nisu na njega radili pritisak radi dobivanja kredita HBOR-a.

''Je li nešto sumnjivo, nije Darko Horvat taj koji će davati svoj sud i mišljenje. Za to postoje određene institucije i sudovi koji će o tome na kraju dati svoj vjerodostojni nalaz i presudu'', poručio je Horvat.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Josip Aladrović