Šušnjar: Plinska stanica Cerić poboljšat će energetsku sigurnost Hrvatske i smanjiti ovisnost o uvozu plina

  • Slika /Vijesti/2024/Srpanj/10_srpnja/Plinska stanica (5).jpeg

Plinska stanica Cerić u vukovarsko-srijemskoj općini Stari Jankovci investitora kanadske tvrtke Vermilion puštena je danas u rad, a u njoj bi se nakon priključenja istražnog polja Berak trebalo proizvoditi od 400 do 500 tisuća kubnih metara plina na dan. Tom je prigodom ministar gospodarstva Ante Šušnjar poručio da će to postrojenje zasigurno poboljšati energetsku sigurnost Hrvatske i smanjiti ovisnost o uvozu plina.

Kazao je da je riječ o stranoj investiciji kakva dugo nije bila realizirana na području Hrvatske, a rezultat je kvalitetnih pregovora između Vermiliona i hrvatske države.

"Nastavit ćemo s razvojem projekata istraživanja plina, kako na kopnu tako i na moru. Istraživanja nastavlja i Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima i to na istražnom prostoru Sava 7 kod Kutine. U sklopu zelene tranzicije razvijamo projekte istraživanja geotermalnog potencijala, što zahtjeva daljnji rad na energetskom zakonodavstvu i ubrzavanju administrativnih postupaka, čemu će ministarstvo biti posvećeno", poručio je Šušnjar. 

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan također je ocijenio kako je puštanje u rad plinske stanice Cerić vrlo značajno za Hrvatsku.

"Za nas je ovo značajan dan  jer je riječ o eksploataciji ugljikovodika na temelju prvog ugovora o podjeli proizvodnje koji smo producirali s namjerom da udio države u cijelom procesu proizvodnje ugljikovodiku i u zaradi bude veći nego što je to na postojećim ugovorima", rekao je.

Napomenuo je da državi osim naknade za pridobivanje pripada niz administrativnih naknada i bonusa. "Kada Vermilion povrati svoje ulaganje, ostatak dijeli s Republikom Hrvatskom", objasnio je Krpan.

Hrvatska prema njegovim riječima dnevno proizvodi dva milijuna prostornih metara plina, a puštanjem u rad plinske stanice Carić dobiva se dodatnih oko 200 do 250 tisuća kubnih metara plina. Isto tolike količine plina osigurat će polje u obližnjem Beraku.

Izvršni direktor regije centralne i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration Jefferey Davies poručio je kako je današnji dan vrlo značaj za Vermilion, ali i Hrvatsku,  jer je riječ o međunarodnom ulaganju i činjenici da međunarodna tvrtka otvara pogon i zapošljava ljude na tako važnom projektu.

Zahvalio je Plinacru i PPD-u na pomoći.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti