Šušnjar za Novu TV: Građani mogu biti sigurni da neće biti udara na njihov budžet

„Vlada odmjerava mjere koje ćemo donijeti za predstojeće razdoblje da neće doći do velikih poskupljenja energije ni za građane ni za poduzetništvo", poručio je ministar gospodarstva Ante Šušnjar u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

"Vrijeme jeftine energije odavno je prošlo", odgovorio je ministar na pitanje hoće li rasti cijena plina.

Istaknuo je da je Vlada do sada pomagala mjerama građanima i poduzetnicima te da građani to nisu osjetili. 

"Vlada kalibrira mjere koje ćemo donijeti za predstojeće razdoblje da neće doći do velikih poskupljenja energije ni za građane ni za poduzetnike", rekao je i osvrnuo se na to da su velika poduzeća već na tržišnom modelu nabave energije.

Izjavio je i da povećanje cijene energenata neće utjecati na inflaciju niti na poskupljenja.

Na inzistiranje novinarke  o tome trebaju li građani strahovati zbog poskupljenja, osvrnuo se na stanje na svjetskim tržištima.

Ciljano pomoći određenim skupinama

"Na svjetskim burzama gdje se trguje energijom, cijene su otišle značajno gore. Hrvatska nije izoliran sustav, a kao Vlada utjecali smo na cijene i građani su bili sigurni. Mogu i dalje biti sigurni da računi neće rasti. No, gledajući proces povećanja plaća i mirovina, manje će rasti cijene energenata no što su rasle plaće i mirovine", rekao je ministar.

"Odmjeravamo mjere koje ćemo donijeti i građani mogu biti sigurni da neće biti udara na njihov budžet. Što se tiče inflacija cijena, oko 1,8 posto je inflacija cijena u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci, teoretski, ciljana inflacija je 2 posto", rekao je.

Upitan o tome je li svjestan da je i 10 eura umirovljenicima puno rekao je da se vode dodatne pripreme kako bi se ciljano pomoglo određenim skupinama.

Istaknuo je i da u posljednjem razdoblju viših cijena energenata nije zabilježen pad potrošnje.

Zagrepčanima savjet da se raspitaju o cijeni plina GPZ-a

Upitan o tome da da savjet Zagrepčanima koji dvoje između ostanka na mreži gradske plinare ili da pređu na mrežu međimurske, rekao je da on, kao Zagrepčanin koji je također dobio obavijest Gradske plinare, čeka da Grad objavi cijene.

"Građanima savjetujem da se raspitaju o ponuđenoj cijeni i roku ugovaranja te usluge od strane Gradske plinare Zagreb. Cijena međimurske plinare već je definirana", rekao je.

Prokomentirao je i zamrzavanje 30-ak proizvoda.

"Analiziramo i to. Tu dolazi do određenih devijacija, a tržište se prilagođava svojim kupcima pa sam sklon tržištu, ali u kriznim  vremenima država pokazuje svoju brigu za građane regulacijom cijena", rekao je.

Izvor: Vlada / Nova TV

Pisane vijesti