Sutra na snagu stupaju Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena energenata

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/VRH_1526 (2).jpg

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na paket mjera usmjeren na suzbijanje udara rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, koji stupa na snagu sutra.  Podsjetio je da je Vlada je pritom limitirala rast cijena struje na 9,6 posto, rast cijene plina za kućanstva na najviše 20 posto, smanjena je stopa PDV-a na godinu dana na isporuke plina s 25 na 5 posto, smanjen je PDV na prehrambene proizvode, kao i na troškove u poljoprivredi, različite druge potrepštine, na kulturne i sportske aktivnosti.

Otvarajući današnju, 110. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
U povodu obilježavanja obljetnice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, premijer Plenković poručio je da se radi o prigodi da se još jednom prisjetimo i zahvalimo svim hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima i svima koji su dali život za slobodu Hrvatske.
 
Najavio je da će se na današnjoj sjednici Vlade naći niz važnih točaka u kontekstu paketa mjera za smanjivanje udara rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo, koji sutra stupa na snagu.
 
Podsjetio je da je jedna od posljedica ruske agresije na Ukrajinu i globalnih previranja rast cijena energenata – nafte, plina i struje.
 
Vladine mjere za ublažavanje udara rasta cijena energenata na standard građana
 
"Želimo našim mjerama, vrijednim skoro 5 milijardi kuna, od sutra ublažiti taj udar na naše građane i na naše gospodarstvo", poručio je.
 
Podsjetio je da je Vlada limitirala rast cijena električne energije na najviše 9,6%, rast cijena plina na najviše do 20%, smanjila stopu PDV-a u godini dana s 25 na 5%, a PDV je smanjen i na prehrambene proizvode, troškove u poljoprivredi, različite druge potrepštine, kulturne i sportske aktivnosti.
 
"Vodili smo računa i o onima koji su najugroženiji u našem društvu. Povećali smo iznos socijalnih transfera s 200 na 400 kuna, a oni se odnose sada i na račune za plin, ne više samo za struju. Na taj način brinemo o onim našim sugrađanima kojima je solidarnost u ovom trenutku najviše potrebna", istaknuo je.
 
Poseban program mjera napravljen je za poljoprivrednike i ribare, a umirovljenicima će se uplatiti dodatne jednokratne potpore.
 
"Sveobuhvatnošću paketa uspjeli smo u najvećoj mogućoj mjeri da se taj udar koji je pred nama u sljedećim mjesecima osjeti što manje na kućne proračune naših građana", poručio je.
 
Vlada je više puta intervenirala i u cijene naftnih derivata, dodao je premijer Plenković. Te se cijene mijenjaju na tjednoj bazi, a Vlada je smanjila i trošarine, ograničila marže i odrekla se još nekih dodatnih naknada.

Rasprava na Europskom vijeću o BiH: Potrebno naći rješenje kako bi svi u BiH bili zadovoljni  
 
Od ostalih tema, izdvojio je usvajanje Strateškog kompasa na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu, važnog dokumenta koji u fokus stavlja temu sigurnosti i obrane.
 
"Za nas je taj sastanak bio posebno važan jer je na našu inicijativu održana rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini. Sve inicijative koje Hrvatska radi su dobrosusjedske i dobronamjerne, u interesu unaprjeđenja naših odnosa, u interesu obnove povjerenja i savezništva, osobito između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji", poručio je.
 
Europsko vijeće, dodao je, donijelo je zaključke u kojima se pozivaju lideri u BiH, osobito hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, da ulože dodatni napor kako bi se postiglo rješenje za dogovor o izmjeni izbornog zakona koji bi izmijenio dosadašnju praksu u kojoj se Hrvati kao konstitutivan narod osjećaju neravnopravnima. 
 
Istaknuo je kako je potrebno pronaći rješenje koje je dobro za sve kako bi BiH funkcionirala na način da su svi u njoj zadovoljni.
 
Dodao je da su predstavnici hrvatskih političkih stranaka spremni na daljnje razgovore, žele postići dogovor te izrazio uvjerenje da će i lideri bošnjačkih političkih stranaka razumjeti koliko je važan ovaj povijesni trenutak, s obzirom na druge okolnosti u Europi i svijetu, za sigurnost, stabilnost i dobro funkcioniranje Bosne i Hercegovine.
 
Odnosi Slovenije i Hrvatske u okviru prijateljstva, suradnje, razumijevanja i rješavanja otvorenih pitanja
 
Ranije ovoga tjedna Zagreb je posjetio slovenski premijer Janez Janša.
 
Premijer Plenković kazao je da je u mandatu premijera Janše došlo do ogromne razlike u odnosima između dvije zemlje.
 
"Prijateljstvo, suradnja, razumijevanje, smanjivanje tenzija, rješavanje problema je okvir kojeg smo postavili i kojeg se držimo", poručio je.
 
Naveo je da je u prošloj godini milijun i 166 tisuća Slovenaca posjetilo Hrvatsku, a raste i vrlo kvalitetna trgovinska razmjena.
 
Dvojica premijera razgovarala su i o suradnji u području prometa, kao i suradnji u rješavanju otvorenih pitanja ribara u području gdje nije postignut dogovor o razgraničenju na moru, a obje strane žele učiniti njihovo funkcioniranje što bezbolnijim i što korektnijim.
 
Premijer Plenković kao najvažnije teme razgovora istaknuo je  teme budućnosti, u ovom kontekstu energetske krize, a to su prvenstveno suradnja u području plina i  području nuklearne energije.
 
"Slovenija je jedan od naših zagovaratelja za članstvo u Schengenu, eurozoni i OECD-u", naglasio je.
 
U duhu suradnje i partnerstva Hrvatska je nedavno poslala jedan svoj kanader kako bi pomogao u gašenju požara slovenskim vatrogascima u blizini Kranja.
 
Ovoga tjedna Hrvatsku je posjetilo veliko njemačko gospodarsko izaslanstvo, a premijer je kazao da je Njemačka najvažniji hrvatski trgovinski partner te da njemačke kompanije žele povećavati svoja ulaganja u Hrvatsku i širiti polje djelovanja.  
 
"Zadržali smo investicijski kreditni rejting i dobru reputaciju na domaćim i međunarodnim financijskim tržištima, ostvarujemo sve ono što je bitno za članstvo u eurozoni. Uz sve poteškoće, naš smjer i cilj je jasan, dobar i koristan za Hrvatsku, naše građane i naše gospodarstvo", poručio je. 



Pisane vijesti