Svako nasilje je nedopustivo, razmotrit ćemo izmjenu neadekvatnih rješenja u Zakonu o kaznenom postupku

Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/8 veljače/PVRH-izjava.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u Šibeniku gdje se sastao sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem. U razgovoru s novinarima osvrnuo se i na niz aktualnih tema.

Funkcioniranje brodogradilišta na tržišnim osnovama

Govoreći o izboru strateškog partnera Uljanik grupe, premijer Plenković istaknuo je da će Vlada temeljito razmotriti odabir Uprave Uljanika da DIV i Fincantieri budu strateški partneri. 

,,Država je tijekom protekla dva mjeseca isplatila više od 2 milijarde kuna jamstava za Uljanik, a već smo krajem studenoga mogli biti u proračunskom suficitu da nije bilo takve izloženosti. Budućnost treba biti na tragu održivog plana restrukturiranja koji će omogućiti da brodogradilišta u Puli i Rijeci funkcioniraju na tržišnim osnovama", poručio je predsjednik Vlade.

Teško je razumjeti odluku Izvanraspravnog vijeća

O današnjoj odluci Izvanraspravnog vijeća Suda u Zadru u slučaju “Daruvarac”, predsjednik Vlade je rekao da treba respektirati neovisnost pravosuđa, dodavši da ne razumije na temelju čega je odbijeno izricanje mjera opreza. Dodao je da se svaka njegova izjava u tom slučaju može tumačiti kao utjecaj na postupak.

Najavio je da će se razmotriti izmjene određenih neadekvatnih rješenja u Zakonu o kaznenom postupku.

"Što se tiče mjera opreza, to je odluka Izvanraspravnog vijeća. Ne znam na temelju čega su odbili te mjere, jako mi je teško to razumjeti, kao i većini građana. Moramo voditi računa o tim prazninama i imati ravnotežu prema optuženima, ali i prema pravima žrtava", kazao je premijer Plenković.

Osuditi svako nasilje

Predsjednik Vlade rekao je da je zgrožen nepoštivanjem koje je doživjela učenica jedne zadarske srednje škole, osudivši takvo ponašanje.

"Svako je nasilje, pa tako i vršnjačko, nedopustivo i moramo u društvu napraviti korak više. Zgrožen sam onim što se dogodilo u Zadru, očekujem od nadležnih institucija temeljitu istragu i sukladno tome odgovarajuće odluke. Ako se utvrdi odgovornost, ona postoji i za maloljetnike", kazao je predsjednik Vlade, ističući važnost uloge profesora, ravnatelja i roditelja u odgoju i obrazovanju.

Valjanost potpisa referendumskih inicijativa može se provjeriti

Premijer Plenković odbacio je prozivke na račun Ministarstva uprave o uništavanju kontrolnih lista za provjeru potpisa referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj. 

Podsjetio je da je Vlada donijela odluku kojom je, svakome tko to želi, omogućeno provjeriti potpise.

"Vlada radi svoj posao odgovorno. Odbor za Ustav i Ustavni sud rekli su svoje", zaključio je predsjednik Vlade.

Tijekom poslijepodneva predsjednik Vlade održao je sastanak sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem s kojima je razgovarao o razvojnim prioritetima i projektima županije i grada.
 
Izvor: N1 / Vlada RH

Pisane vijesti | Andrej Plenković