Svjesno izbjegavam nametanje retoričkog konflikta, odnose treba rješavati dijalogom. Hrvatska raste i brzo se oporavlja

Slika /Vijesti/2021/rujan/21 rujna/23.jpg

U razgovoru s novinarima u Zadru je Plenković komentirao aktualne političke teme. Naglasio je da, za razliku od većine aktera na sceni hrvatske i srpske politike, izbjegava beskorisna medijska prepucavanja i nametanje retoričkog konflikta. Na Vučićevu tezu da Srbija ekonomski sustiže Hrvatsku odgovorio je neka se svatko trudi i radi što bolje za svoje građane. "Hrvatska se brzo oporavlja", rekao je. "Zadržala je kreditni rejting i radi korake za daljnji razvoj i sidrenje u Schengenu i europodručju."

Upitan o dojmovima nakon današnjeg susreta s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Christianom Schmidtom Plenković je rekao da je riječ o političaru u kojeg Hrvatska ima povjerenje.
 
Želimo izmjene izbornog zakonodavstva u BiH i u tom smo čvrsti i konzistentni. Schmidt razumije situaciju
 
"Schmidt je njemački političar kojeg poznajem niz godina, s kojim imamo izvrsnu suradnju, dijalog i u kojeg imamo povjerenje. Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u BiH. U listopadu iduće godine su novi izbori, polako ulazimo u završnu fazu razgovora o izbornom zakonodavstvu i naša je politika čvrsta, jasna i konzistentna. Želimo izmjene izbornog zakonodavstva temeljem dogovora političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje će omogućiti izborni proces gdje će Hrvati kao konstitutivan, ali brojčano najmalobrojniji narod moći birati svoje legitimne predstavnike u najviše institucije Bosne i Hercegovine, gdje neće doći do preglasavanja, izbornog inženjeringa i anomalija sustava kakvima smo svjedočili u prošlosti, a koje po sebi nisu korisne ni dobre za funkcioniranje Bosne i Hercegovine, niti za činjenicu da se svi narodi jednako dobro osjećaju. O tome govorim godinama, na to smo ukazali i danas. Schmidt je svojim dosadašnjim govorima pokazao da je jedan od međunarodnih aktera koji shvaća tu situaciju", kazao je Plenković.
 
Na pitanje kako komentira činjenicu da je u delegaciji predsjednika Republike Zorana Milanovića na Općoj skupštini UN-a i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te kako komentira Milanovićeve pohvale Vladi Plenković je kratko odgovorio: - I jedno i drugo je dobro.
 
Za razliku od većine aktera na sceni hrvatske i srpske politike svjesno izbjegavam štetne situacije međusobnog medijskog prepucavanja
 
Na recentne provokativne izjave visokih dužnosnika iz Srbije Plenković je odgovorio da je on, za razliku od većine aktera na sceni hrvatske i srpske politike, predsjednik Vlade koji namjerno sustavno, svjesno i s punim uvjerenjem izbjegava situacije međusobnog medijskog prepucavanja i nametanja retoričkog konflikta od kojeg ne možemo imati koristi, već samo štete.
 
"Objasnio sam to u hrvatskom Saboru prije tri, četiri dana. Čvrsto stojim na tom stavu i prakticirat ću ga i u budućnosti", rekao je, dodavši da kao predsjednik Vlade smatra da su izjave, naročito one koje izgovara  Aleksandar Vulin, potpuno neprimjerene i treba ih odbaciti i osuditi na svaki način.
 
Želim da se pitanje hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj unaprjeđuje, da njihova prava budu zaštićena, da se oni dobro osjećaju
 
"Ja želim da se pitanje hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj unaprjeđuje, da njihova prava budu zaštićena, da se oni dobro osjećaju. Imali smo situaciju s pozivom za vješanjem zastava, vidjeli ste da se to u Hrvatskoj nije dogodilo zbog povjerenja i zrelog i kvalitetnog odnosa kojeg Vlada Republike Hrvatske ima sa svojim koalicijskom partnerom SDSS-om i njihovim mudrim i odmjerenim stavom koji su komunicirali. To je ta metodologija. Smatram da je u politici metodologija jako važna i treba rješavati probleme. Želimo da ta vrsta dijaloga, koja ovdje postoji, bude način da Srbi u Hrvatskoj rješavaju svoja pitanja, da mi odnose sa Srbijom, koji su opterećeni i Miloševićevom velikosrpskom agresijom i ratnim štetama i neriješenim pitanjima glede naših logoraša i nestalih, da ih rješavamo kroz dijalog."
 
Osvrnuvši  se na Vučićevu tezu da Srbija ekonomski sustiže Hrvatsku odgovorio je neka se svatko trudi i radi što bolje za svoje građane.
 
"Mi to radimo kontinuirano. Hrvatska se brzo oporavlja. Jučer sam u Koprivnici govorio o izglednom rastu od 7 %. U krizi smo vodili računa o zdravstvenoj sigurnosti naših građana, riješili socijalnu frakturu, pomogli radnike, poslodavce, privatni sektor, zadržali reputaciju na međunarodnim financijskim tržištima, prema financijskim institucijama, zadržali kreditni rejting i radimo korake za daljnji razvoj i sidrenje Hrvatske u Schengen i europodručje. To je Vlada s vizijom, planom, akcijom, odlučnošću i ljudima koji znaju kamo vode svoju zemlju", zaključio je Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković