Szijjarto i Fuchs: Nova škola u Petrinji stajat će kao simbol prijateljstva između Mađarske i Hrvatske

Slika /Vijesti/2024/Veljača/12 veljača/HN20240212398435.jpg

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs otvorili su u Petrinji novu osnovnu školu čiju je izgradnju nakon razornog potresa s 21 milijuna eura financirala Mađarska. Nova škola stajat će kao simbol prijateljstva između Mađarske i Hrvatske, naglasio je Szijjarto.

Nova zgrada Prve osnovne škole Petrinja dovršena je krajem 2023., a učenici su na nastavu u njoj krenuli u siječnju ove godine, s početkom drugog polugodišta.

Nova škola prostire se na 5500 kvadratnih metara, ima 20 učionica te ju pohađa 350 đaka.

Szijjarto je u svom govoru rekao kako Mađarska nije dvojila o pomoći Hrvatskoj te nije mogla dopustiti da jedna prirodna katastrofa oduzme budućnost, pogotovo ne djece.

Mađarska se stoga odlučila na obnovu škola i crkve. Budimpešta je oko 154 tisuće eura dala za osnovnu školu u Topolovcu, oko 1,93 milijuna eura za novu crkvu u Sisku, a za školu u Petrinji gotovo 21,17 milijuna eura, rekao je mađarski ministar.

Nova škola stajat će kao simbol prijateljstva između Mađarske i Hrvatske, naglasio je Szijjarto, dodavši kako je Mađarska reagirala i odmah nakon potresa donacijom 50 stambenih kontejnera.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti