Tihomir Kundid kandidat za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Slika /Vijesti/2024/Veljača/29 veljača/Anušić press.jpg

Postignut je dogovor s Pantovčakom oko imenovanja novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Tihomira Kundida, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je kako je usvojen prijedlog predsjednika Republike.

"Taj razgovor je obavljen prije nekoliko dana. Suradnici iz kabineta i ja smo razgovarali s predsjednikom Milanovićem i s njegovim suradnicima o budućem kandidatu za načelnika Glavnog stožera OS RH. Usvojili smo prijedlog predsjednika Milanovića", rekao je Anušić.
 
Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog za imenovanje generala-bojnika Tihomira Kundida novim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske te ga uputila Odboru za obranu Hrvatskoga sabora, radi pribavljanja mišljenja.            
 
Nakon saborskog Odbora upućuje se prijedlog Vladi,  koji ona potom upućuje predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji donosi odluku, a nakon toga slijedi tehnička procedura primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između admirala Roberta Hranja i generala Kundida.
 
Na pitanje jesu li izrazili želju Vlade o tome da bi se za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u idućem mandatu također trebao imenovati aktualni šef Daniel Markić, ministar Anušić je odgovorio kako je i ta tema bila otvorena te su se i tu usuglasili.
 
Na novinarsko pitanje jesu li dobili 'garancije od Pantovčaka' da će to tako i biti što se tiče šefa SOA-e, ministar obrane Anušić je rekao:
 
"Razgovarali smo i kroz razgovore smo te teme otvarali i dogovarali se. Mislim da je to dovoljno, da smo na dovoljno ozbiljnoj razini da možemo računati na ono što smo dogovorili", istaknuo je Anušić.
 
Ta procedura rješavat će se kada Markiću istekne mandat 6. svibnja.
 
Izbori će biti u okvirima zakona i ustavnih rokova
 
Na pisanja medija da se Opći (izvještajni) sabor HDZ-a s lipnja premjestio na ožujak te pitanje 'znači li to da se saborski zastupnici nakon 22. ožujka ne vraćaju u klupe i da u svibnju idemo na izbore', Anušić je novinarima ponovio kako datum izbora ili datum raspuštanja Sabora još nisu potvrđeni.
 
Upitan zašto u vladajućoj stranci toliko odugovlače s tom odlukom, ministar je rekao kako ne odugovlače.
 
"Sve što ćemo napraviti bit će u okvirima zakona i ustavnih rokova. Nema odugovlačenja ni u čemu, zakonski moraju biti do devetog mjeseca, do devetog mjeseca će izbori i biti", poručio je.
 
Istaknuo je kako će se sve saznati na vrijeme kako bi se svi - stranke, javnost, mediji - mogli pripremiti.
 
Upitan je li potvrđeno da je Opći sabor HDZ-a prebačen na ožujak, odgovorio je kako nije.
 
"To su datumi o kojima se špekulira, nije ništa potvrđeno", rekao je Anušić, istaknuvši kako se to i ne mora održati 17. ožujka kao što su pisali mediji.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti