Tolušić: Poljoprivrednicima 131 milijun kuna potpore za ulaganja u fizičku imovinu

Hrvatski će poljoprivrednici dobiti potpore u iznosu 131 milijun kuna za ulaganja u fizičku imovinu iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja, temeljem danas potpisana  94 ugovora za projekte iz različitih operacija te mjere. 

Ugovori se odnose na 94 projekta za operacije koje obuhvaćaju povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva u sektoru sektora stočarstva i peradarstva, zbrinjavanje stajskog gnojiva s ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te korištenje obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 131 milijun kuna, dok je ukupna vrijednost ulaganja 239 milijuna kuna.

"Ukupno u cijeloj Mjeri 4, ako dodamo i ove projekte, imamo više od 1.500 projekata. Ukupna investicija svih tih projekata je oko 3,5 milijardi kuna, a isplaćeno je više od 1,5 milijardi kuna potpora", rekla je ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, ocjenjujući da provedba projekata ide dobro.

Od danas potpisanih ugovora, 33 se odnose na mala gospodarstva u sektoru stočarstva i peradarstva, koji će dobiti potpore u iznosu od 58,4 milijuna kuna, a njihove investicije vrijedne su 109 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao je stočare koji na ovom natječaju nisu dobili potporu da se jave na natječaj koji slijedi. "Svi stočari koji su se javili na ovu mjeru i mali i veliki, a koji su sad bili ispod crte, povećat ćemo alokaciju i svi će proći", rekao je. 

Postoji veliki interes u stočarstvu, posebno u sektoru mljekarstva što je, kako kaže, dobar znak da se sektor oporavlja.

Po riječima ministra, isplata potpora trebala bi krenuti početkom idućeg tjedna.

Za operaciju zbrinjavanje stajskog gnojiva s ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš potpisana su 32 ugovora, koja će dobiti potporu u iznosu 34,1 milijun kuna, dok su ulaganja ukupno 60,8 milijuna kuna. 

Kroz dvije operacije za korištenje obnovljivih izvora energije. ukupno će 29 gospodarstava, dobiti više od 38 milijuna kuna potpore za projekte čija je ukupna vrijednost gotovo 70 milijuna kuna. 

Inače, mjera 4 jedna je od najvećih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja iz koje je poljoprivrednicima dosada isplaćeno 1,5 milijardi kuna.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić