Tolušić za Hrvatski radio: Kupujući hrvatske proizvode sami utječemo na rad trgovačkih lanaca

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić gostovao je danas u emisiji Hrvatskog radija „U mreži Prvog“ u kojoj je, zajedno s glavni izvršnim direktorom Fortenova grupe Fabrsiom Peruškom rezimirao uspješan proces tranzicije Agrokora u  Fortenova grupu.

Ministar Tolušić rekao je kako je Vlada donošenjem zakona o postupku izvanredne Uprave prepustila posao upravljanja samoj izvanrednoj Upravi.
 
Spasili smo desetke tisuća radnih mjesta, gotovo sve dobavljače, mali OPG-ovci plaćeni u stopostotnom iznosu
 
"Svi smo prihvatili zdravo za gotovo, da je u Agrokoru odnosno sada u Fortenovi, sve prošlo bez ikakvih problema. Iza toga su dvije godine mukotrpnog rada, velike borbe, maksimalne političke izloženosti ove Vlade. Mi smo stavili sve na kocku da spasimo radna mjesta i da spasimo kompaniju koja ima značenje za Hrvatsku i regiju. Spasili smo desetke tisuća radnih mjesta, velik dio ili gotovo sve dobavljače, rekao je i napomenuo kako su mali OPG-ovci plaćeni u stopostotnom iznosu.
 
Naglasio je da nije potrošena niti  jedna kuna poreznih obveznika.
 
"Samo smo dali dovoljno zraka koncernu da se konsolidira i da uspije u svojim nastojanjima", ističe Tolušić.
 
"Da nije bilo hrabrosti u tom trenutku, danas ne bi bilo Konzuma, ne bi bilo Belja, ne bi bilo PiK Vrbovca, ne bi bilo PiK-a Vinkovci, ne bi bilo Agro lagune i svih tih tvrtki koje su načelno odlične kada govorimo o tehnologiji, o ljudima koji tamo rade, ali su bili u ogromnim financijskim dubiozama", rekao je ministar.
 
Hrvatske proizvode u trgovačkim lancima očekujemo i u budućnosti
 
Tolušić je istaknuo kako je Konzum do sada bio vodeći trgovački lanac, kada govorimo o količini hrvatske robe u njemu i to je ono što Vlada očekuje i u budućnosti od novih vlasnika, odnosno od nove Uprave.
 
"Kad već govorimo o hrvatskim proizvodima, mislim da nikada nije dovoljno naglasiti, da smo mi sami ti koji zapravo diktiramo rad trgovačkih lanaca, Hrvati kao potrošači. I dokle god kupujemo hrvatske proizvode dotle trgovački lanci ne mogu nama ništa diktirati, rekao je.
 
Tolušić je naglasio kako svi ljudi koji su bili kvalitetni i dalje imaju svoje mjesto u sustavu koji će se razvijati i nada se da će i plaće i uvjeti za radnike biti bolji nego prije.

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić