Tomislav Boban (DUUDI): Nema straha od rasprodaje hrvatskog blaga; neće se privatizirati poduzeća od strateškog značaja

Sinoć je u Dnevniku 3 Hrvatske radiotelevizije gostovao Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. 

Pojasnio je da je DUUDI zatražio analizu poslovanja društava u većinskom vlasništvu države i društava od posebnog državnog interesa, koja će biti temelj za izradu strategije odnosa prema tim društvima, a ne njihovu procjenu kako su o tome netočno izvijestili neki mediji.  Cilj analize bit će saznati u kakvom su stanju ta društva i  po potrebi, korigirati njihovu kategorizaciju.

„Mi moramo krenuti u  privatizaciju, određenog broja poduzeća, ali se neće privatizirati  poduzeća od strateškog značaja,“ kazao je Boban. „Strateška se poduzeća moraju prodavati po posebnom zakonu i sukladno strategiji.  Moguće je da neka od njih budu ponuđena građanima, kao što je bio slučaj s HT-om, kad se radi o poduzećima koja građani prepoznaju kao dobru investiciju.  Boban je istaknuo problem više od 450 poduzeća u kojima je država manjinski vlasnik, odnosno više od 350 poduzeća u kojima je državno vlasništvo ispod 10%. „Pokrenute su neke inicijative prema upravama tih tvrtki i većinskim dioničarima da otkupe manjinske udjele u vlasništvu države, ali je njihov uspjeh samo djelomičan“.  Tu je priču moguće zaokružiti osnivanjem nekog investicijskog  fonda, dodao je. Upitan da komentira izjavu predsjednice  Kolinde Grabar-Kitarović kako je šokirana stanjem bivših vojarni, Boban je izrazio žaljenje . DUUDI je već ranije napravio velik iskorak u pogledu uređenja državnih nekretnina. Do sada je preuzeto prek 320 bivših vojarni koje su proglašene neperspektivnima, s dijelom već raspolaže lokalna samouprava, a dio je pripremljen za prodaju– ima dosta neriješenih imovinskopravnih odnosa, s lokalnom zajednicom,  prostornih planova, što  treba riješiti da bi se nekretnina pripremila za tržište.  Što se prodaje državnih stanova tiče, Boban je kazao da je 2014. završen jedan dio njihove prodaje, u međuvremenu je preuzeto još stanova MORH-a i MUP-a, tako  da u ovom trenutku imamo 5700 stanova. „Od tog je broja 860 stanova prazno i devastirano, tu najprije idemo sa realizacijom natječaja. Bespravno je useljeno 1080 stanova i to ćemo morati regulirati. Za 3600 stanova uredno naplaćujemo najamninu, tako da je ukupan prihod od državnih nekretnina blizu 60 milijuna kuna godišnje.  Idemo u prodaju stanova; u prvoj rundi pretpostavljamo da je problem bilo pitanje cijene.“, dodao je Boban.

„Straha od rasprodaje sigurno nema, niti tko želi niti tko može rasprodavati  hrvatsku imovinu i blago, ako se išta bude prodavalo, prodavat će se po tržišnim cijenama, vodeći računa o interesu državljana Republike Hrvatske,“zaključio je razgovor predstojnik Tomislav Boban. 

Pisane vijesti