Tramišak za HRT: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada. Maksimum povlačenja u 2023. godini

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.

Tramišak je rekla da prva sredstva možemo očekivati vrlo brzo, u roku od dva mjeseca nakon potpisa ugovora, i to prvih 819 milijuna eura.
 
"Znači, već u jesen, rujan ili početak listopada", dodala je.
 
Prva isplata su avansna sredstva, a povući će ih zasigurno oni projekti koji su najspremniji i investicije koje se mogu prve realizirati, istaknula je.
 
"Ovdje govorimo o ulaganjima u znanost, obrazovanje, zdravstveni sustav, obnovu zgrada, govorimo i o energetskoj obnovi, ali, naravno, i o obnovi od potresa, isto tako i o gospodarstvu. Zapravo i prve pozive već očekujemo za raspisivanje upravo za povlačenje sredstava od strane poduzetnika", rekla je Tramišak.
 
"Kada govorimo o projektima u smislu vodno-komunalnih građevina, oko 4,5 milijarde kuna predviđeno je i za vodno-komunalne sustave, kao i gospodarenja otpadom, tako da se tu pronalazi i 11 projekata poput rješavanja aglomeracija Imotskog ili Ivanić Grada, možemo reći i primjer Našica ili tako manjih mjesta koja zapravo i čekaju ova sredstva da bi riješila te probleme", dodala je.
 
Maksimum povlačenja u 2023. godini
 
Tramišak je rekla da se, kad je riječ o povlačenju sredstava iz prethodne financijske perspektive, približavamo europskom prosjeku te da je Republika Hrvatska napravila značajne iskorake i određene reforme.
 
"Trenutno smo na 58 posto isplaćenih sredstava korisnicima i na oko 48 posto sredstava verificiranih prema Europskoj komisiji. Upravo tom dinamikom možemo smatrati da ćemo doći do maksimuma u 2023. godini, kada je krajnji rok za povlačenje tih sredstava", rekla je ministrica.
 
Uskoro će malim i srednjim poduzetnicima biti dostupno 150 milijuna eura za ulaganje i modernizaciju, koji će se financirati iz novog europskog instrumenta REACT-EU. Tramišak je rekla da je odaziv bio zaista velik, a istaknula je i važnost europskih sredstava za realizaciju projekta Pelješkog mosta, čija bi konstrukcija sutra trebala biti spojena.
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Nataša Tramišak