U 2017. godini u hrvatske otoke investirano milijardu i 700 milijuna kuna

Slika /00 A foto model/slike/1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao  je, drugog dana boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, elektroenergetsku trafostanicu u Starom Gradu na Hvaru.

Nakon obilaska, premijer je istaknuo da će Hrvatska elektroprivreda u investicijskoj fazi od 2018. do 2021. godine uložiti u elektroenergetsku mrežu ukupno šest milijardi kuna, od čega su četiri milijarde posvećene distribucijskoj mreži, a dvije milijarde prijenosu.

"Posebno je zanimljivo da će u otok Hvar biti investirano oko 60 milijuna kuna u sljedećih tri godine, što smatramo izrazito dobrim, jednim novim investicijskim ciklusom Hrvatske elektroprivrede", rekao je predsjednik Vlade, dodavši da će se na taj način osigurati opskrba električnom energijom za otok tijekom cijele godine, a posebno dovoljno električne energije u vrhu turističke sezone. 

HEP će do 2021. u priobalje i otoke investirati 1,2 mlrd kuna

Zahvalio je predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću i njegovim suradnicima na prikazanom cijelom investicijskom planu Hrvatske elektroprivrede, a  Barbarić je dodao da će HEP u trogodišnjem investicijskom razdoblju u priobalje i otočje investirati 1,2 milijarde kuna, prateći time, prvenstveno kroz poticanje ulaganja u turizam,  razvojnu strategiju Vlade Republike Hrvatske.

"Time ćemo potencijalnim potrošačima i kupcima omogućiti još bolju opskrbu električnom energijom i istovremeno pripremiti priključke za nove kupce koji će investirati u turizam", rekao je Barbarić, pozvavši sve mlade da ostanu na otocima, uključe se u gospodarski ciklus i u turizam te na taj način ostanu u Hrvatskoj.

Sjednica Vlade posvećena politici razvoja hrvatskih otoka

Predsjednik Vlade najavio je sutrašnju sjednicu Vlade i Hvaru, rekavši da je pripremana pola godine i bit će posvećena politici razvoja hrvatskih otoka, turističkoj godini, a održava se upravo u sklopu Dana hrvatskog turizma, u povodu 150 godina turizma na otoku Hvaru 

"Za nas je to sjajna prigoda da cijeloj javnosti predstavimo – prvo da je bila milijarda eura ulaganja  u hrvatski turizam, da ćemo imati ove godine 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja, više od 12 milijardi eura prihoda. Dakle, jedna sjajna godina koja će potvrditi da nam turizam daje 20 posto BDP-a", kazao je Plenković.

Također, premijer je najavio plan za daljnja ulaganja te nagrade najboljim turističkim destinacijama, što je svim turističkim djelatnicima i onima koji su vezani za hrvatski turizam poticaj za iduću godinu.

Za sutrašnju sjednicu pripremljeno je izvješće ministrice Žalac o učincima provedbe Zakona o otocima u 2017. godini iz kojeg su vidljive, kako je rekao premijer, ukupne investicije  u iznosu od jedne milijarde i sedamsto milijuna kuna.

"Nakon 20 godina idemo s novim Zakonom o otocima, konceptom pametnih otoka, bolja povezanost, bolja kvaliteta života ljudi na otocima", istaknuo je predsjednik Vlade, najavivši 49 podtočaka s konkretnim projektima svih županija. 

"Dakle, ovo nije sjednica posvećena samo otocima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nego cijeloj Hrvatskoj. Pozvali smo sve naše župane priobalnih županija, saborske zastupnike i očekujem da sutrašnja sjednica Vlade u Hvaru, nakon što smo investirali i pomogli obnovu i Hvarskoga kazališta i arsenala, bude zaista referentna za politiku hrvatske države prema otocima i prema turizmu", zaključio je premijer Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković