U borbi protiv COVID-19, hrabrost nije kršiti mjere, nego žrtvovati dio svog komoditeta da bi se zaštitili drugi

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/14 listopad/2.jpg

Premijer Plenković kazao je danas da policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti napada na Markovu koji se dogodio u ponedjeljak te da prema informacijama taj napad ima i elemente terorističkog napada. Policijskom službeniku koji je stradao tijekom toga napada poželio je brz oporavak, zahvalivši liječničkom timu na pruženoj skrbi.

Otvarajući današnju, 14. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklom tjednu.
 
Govoreći o napadu na Markovu trgu prije dva dana istaknuo je da se radilo o pokušaju teškog ubojstva policijskog službenika koji čuva zgradu Vlade, a osoba odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo nedugo nakon toga.
 
"Policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti toga događaja. No ono što trebamo otvoriti kao temu to su motivi i razlozi za ovaj čin, koji, po informacijama kojima zasada raspolažemo ima i elemente terorističkog akta", rekao je premijer Plenković.
 
Dodao je da je ranjeni policajac Oskar Fiuri, kojeg je jučer i osobno posjetio s ministrom Božinovićem i glavnim ravnateljem policije Milinom, zbrinut u Vinogradskoj bolnici te da mu je stanje dobro i oporavlja se.
 
"Drago mi je da se osjeća dobro i ovom prigodom dajem potporu i njemu i njegovoj obitelji i zahvaljujem liječnicima u Vinogradskoj bolnici na pruženoj skrbi. Želimo mu brz oporavak", kazao je premijer Plenković.
 
Nove sigurnosne mjere vodit će računa o pristupačnosti i sigurnosti hrvatskih institucija
 
Osvrnuo se i na sigurnosne mjere koje su od ponedjeljka na pojačane na Markovu trgu kazavši da one imaju privremen karakter te da će se daljnji modaliteti zaštite objekata i prostora definirati i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom.
 
"U balansiranju tih mjera vodit ćemo računa o našoj dosadašnjoj tradiciji, a to je kultura otvorenosti, pristupačnosti i dostupnosti svakoga od nas osobno, a naravno i hrvatskih institucija", naglasio je predsjednik Vlade dodavši da će se istodobno voditi računa o zaštiti i sigurnosti onih koji su na dužnostima i institucija hrvatske države.
 
To se balansiranje, dodaje premijer, vidjelo i u jučerašnjem javnom okupljanju na Markovu trgu u 19.30 sati, koje je organizirano sukladno novim pravilima.
 
Naglasio je i da ta nova situacija ni na koji način neće utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim aktivnostima Vlade kao ni na dostupnost članova Vlade te najavio da će i osobno danas nakon sjednice Vlade održati press konferenciju o svim aktualnim temama.
 
Od ostalih tema izdvojio je sastanak s predstavnicima sindikalnih središnjica, koji je označio početak dijaloga u novom mandatu Vlade i kojeg je ocijenio vrlo kvalitetnim.
 
"Otvorili smo niz važnih tema kao što su nastavak socijalnog dijaloga, daljnje mjere za očuvanje radnih mjesta, izmjene Zakona o radu, jačanje položaja sindikata u društvu, pitanje minimalne plaće i reguliranje rada nedjeljom", naveo je premijer poručivši da će se sastanci na toj razini nastaviti redovito. 
 
Očekujemo da će ovrha biti manje nego prije, ali obaveze se moraju izvršavati
 
Osvrnuo se i na prestanak moratorija na ovrhe koji slijedi u ponedjeljak, podsjetivši  da je ta mjera donesena na tri mjeseca pa produljena na još tri.
 
S javnim je bilježnicima dogovoreno da se predstojeće aktivnosti odvijaju u fazama, a i od Fine se očekuje da bude moderirana u pogledu aktivnosti nakon što ovaj rok istekne.
 
"Očekujemo da će ovrha nakon ovog datuma od 18. listopada biti manje nego što je bilo prije, ali isto tako moramo ponoviti da se obaveze moraju izvršavati", poručio je premijer Plenković.
 
Dodao je da je Vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta i potporama poslodavcima i privatnom sektoru učinjeno izuzetno mnogo te da će se nastaviti s mjerama gdje god je to nužno.
 
Širi trend rasta oboljelih od koronavirusa
 
Na kraju uvodnog obraćanja osvrnuo se i na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, gdje je danas zabilježen novi rekord broja oboljelih od koronavirusa – 748.
 
"Riječ je o širem trendu koji je prisutan i u susjedstvu i u Europi i u svijetu. Pandemija se, kao što smo na proljeće i pretpostavljali, tijekom jeseni i dolaskom hladnijeg vremena ubrzava i širi", kazao je i dodao da danas broj zaraženih u svijetu premašuje 38 milijuna ljudi, što je za dva milijuna više od prije tjedan dana.
 
Samo u Europi je 700 tisuća više zaraženih ljudi nego prije tjedan dana.
 
"Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj porastao je preko 1000 od naše posljednje sjednice Vlade do danas i trenutno ih je 3210, što je najveći broj aktivnih slučajeva od početka pandemije i situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom", istaknuo je premijer Plenković.
 
Dodao je da je novim mjerama koje su od ponedjeljka na snazi cilj zaštititi zdravlje, a istovremeno nastojati očuvati gospodarstvo i društveni život.
 
Poštivanjem epidemioloških mjera štitimo jedni druge, to je mala žrtva za zaštitu života i radnih mjesta  
 
"Svi smo svjesni da to nije jednostavno, no u tome možemo ostvariti uspjeh samo ukoliko smo odgovorni, jedinstveni i solidarni, a osobito prema onima koji su najslabiji i najugroženiji", naglasio je predsjednik Vlade.
 
Još je jednom apelirao na sve građane da se pridržavaju mjera jer na taj način štite jedni druge – održavanjem distance, pranjem ruku i nošenjem maski – te ocijenio da se realno radi o vrlo malim žrtvama za zaštitu života, a naravno i radnih mjesta.
 
Posebnu poruku premijer Plenković uputio je mladima.
 
"Svjesni smo da ova pandemija narušava i vaš društveni život i vaše navike i vaše želje i znam da vam nije lako svih ovih mjeseci. No, unatoč tome, upravo je od strane mladih bitno da se poštuju mjere i da na taj način štitite svoje ukućane, roditelje, bake i djedove. Danas hrabrost nije u kršenju mjera, to svatko može. Danas je hrabrost žrtvovati jedan dio svog komoditeta i svojih aktivnosti da bi se zaštitili drugi", poručio je predsjednik Vlade dodajući da nam je potrebno zajedništvo, odgovornost i solidarnost u borbi protiv te globalne pandemije.



Pisane vijesti | Andrej Plenković