U Donjem Miholjcu otvorena nova zgrada srednje škole; Fuchs: Ni jedan učenik ne treba ostati bez školskog obroka

Nova zgrada srednje škole sa sportskom dvoranom otvorena je u Donjem Miholjcu, a ministar Radovan Fuchs kazao je kako je ulaganje u znanost i obrazovanje investicija koja se uvijek isplati i koja se višestruko vraća. Rekao je i da još nema podatke kako protječe prvi dan u kojemu su sve škole trebale učenicima osigurati obrok, ali je poručio da ni jedan učenik ne treba ostati bez obroka.

Nova zgrada srednje škole sa sportskom dvoranom otvorena je u Donjem Miholjcu, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako je ulaganje u znanost i obrazovanje investicija koja se uvijek isplati i koja se višestruko vraća.

U izgradnju i opremanje nove školske zgrade uloženo je više od 62 milijuna kuna,  80 posto sredstava osiguralo  je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a po deset posto Osječko-baranjska županija i grad Donji Miholjac. Nastavu u školi danas pohađa 247 učenika, a zaposlena su 53 djelatnika.
Otvarajući novu zgradu, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar Fuchs istaknuo je da je to strateški objekt u području srednjoškolskog obrazovanja, koji omogućava izvođenje nastave u skladu sa standardima 21. stoljeća. Poručio je da Vlada želi intenzivirati taj segment te kako nije slučajno da je za taj segment u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka osigurano oko milijardu eura.

"U ovome trenutku ide prva faza dodjele sredstava za dječje vrtiće, jer želimo da sva djeca u Hrvatskoj do 2030. godine budu obuhvaćena predškolskim odgojem te da sva djeca u Hrvatskoj imaju iste uvjete u osnovnoškolskom obrazovanju", rekao je Fuchs. Najavio je da se uskoro očekuje pozivni natječaj za izgradnju i dogradnju škola, jer je cilj sve škole u Hrvatskoj do 2027. godine prijeđu na rad u jednoj smjeni.

Sva djeca u tim školama dobit će jedan topli obrok, sve škole će morati biti opremljene s kuhinjama i blagovaonicama i morati imati stručno osoblje za pripremu obroka. U ovome trenutku smo osigurali jedan obrok za svakog učenika dnevno, neki će imati kuhani obrok, gdje postoje kuhinje, a škole u kojima nema kuhinja, snaći će se na drugi način, dok ne realiziramo ovaj veliki projekt, pojasnio je ministar Fuchs.

Tramišak: U projekte znanosti i obrazovanja u Osječko-baranjskoj županiji uloženo više od 60 milijuna eura

Smatra kako su jednako važne i reforme koje se odnose na srednje škole, posebice na strukovno obrazovanje, s intenzivnom suradnjom između gospodarstva i strukovnih škola, gdje će se dio općih predmeta izvoditi u školama, ali će se dio obrazovanja provoditi u pojedinim tvrtkama, sa školovanim edukatorima. To će pridonijeti stvaranju zanimanja i kadrova, koji trebaju gospodarstvu, a važna komponenta u tome bit će suradnja s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i praćenje stanja na tržištu rada, dodao je ministar Fuchs.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak rekla je kako nova zgrada srednje škole zaista pripada obrazovanju za 21. stoljeće te kako vjeruje da će učenici ovdje imati jednaku kvalitetu obrazovanja kao i u većim gradovima. U Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH istaknuli smo da je temelj razvoja Hrvatske ulaganje u ljude, koje započinje u obrazovnom procesu. U posljednjih nekoliko godina na područje ove Županije u različite projekte znanosti i obrazovanja uloženo je više od 60 milijuna eura, istaknula je Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je da je to projekt koji se radi jednom u stoljeću, a bio je prijeko potreban Donjem Miholjcu, jer je stara zgrada srednje škole bila u toliko lošem stanju, da je bila opasna za boravak i bez mogućnosti za energetsku obnovu. "Ovo će svakako biti demografska potpora ovom dijelu Županije, jer će obitelji, koje su ranije zbog neuvjetne stare zgrade odlazile s ovoga područja, sada imati priliku školovati djecu u suvremenoj školi", poručio je Anušić.

Osiguran iznos od 1,33 eura na dan po učeniku kao dodatak za postojeću prehranu ili za novo organiziranje obroka

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Fuchs je rekao da još nema podatke kako protječe prvi dan u kojemu su sve škole trebale učenicima osigurati obrok, ali je poručio da ni jedan učenik ne treba ostati bez obroka.

Ovo je nadgradnja onoga što su županije već radile. Osiguran je iznos od 1,33 eura na dan po učeniku, kao dodatak za postojeću prehranu ili za novo organiziranje obroka, a imali smo i sastanke s osnivačima i dali im upute što je potrebno napraviti da se to organizira, kazao je ministar Fuchs u Donjem Miholjcu.

Ako ima starih škola koje nemaju kuhinju, dana je preporuka da se prehrana organizira i u razredima, što se u nekim školama i radilo, osobito ovdje u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je prehrana organizirana na visokoj razini, rekao je ministar.

Dodao je da ima puno rasprava o tome "što i kako", ali da je uvjeren da će ravnatelji škola uspjeti organizirati prehranu.

Fuchs je zaključio da Ministarstvo intenzivno odobrava radna mjesta za sve škole koje imaju kuhinju, te da bi od 2027. sve škole trebale imati uvjete za rad u jednoj smjeni pa i kuhinju.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Radovan Fuchs