U Hrvatskom saboru obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/kolovoz/23 kolovoza/DSC_8865.jpg

Ministar kulture  Zlatko Hasanbegović, kao izaslanik predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, sudjelovao je danas u Hrvatskom saboru na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. 

Svečanom obilježavanju prisustvovali su i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar obrane Josip Buljević, ministar poljoprivrede Davor Romić, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora, članovi akademske zajednice, te predstavnici vjerskih zajednica i udruga.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemlja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijest i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Hrvatski sabor je 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava 
 

Stranica