U lipnju 210 posto više ulazaka u Hrvatsku u odnosu na svibanj

Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/02 srpnja/VRH_1490.JPG

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 239. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu raspravljeno je 15 točaka dnevnog reda, među kojima Uredba o dopuni Zakona o sportu te Zaključak o produljenju mjere pomoći u sustavu športa uslijed epidemije koronavirusa.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je o nekoliko slučajeva zaraženih turista u Puli i Zadru, istaknuvši da su svi epidemiološki zbrinuti i da nema daljnjeg širenja virusa.

"Što se tiče turista, imamo nekoliko slučajeva u Puli i Zadru, svi su epidemiološki obrađeni, a s obzirom na ukupan broj turista radi se o zanemarivom broju", rekao je Dulibić.

U zadnja 24 sata imamo 81 novooboljelu osobu, a dvije su osobe preminule. Kao aktivna žarišta zaraze izdvojio je Đakovo, gdje je zaraza uvezena s Kosova te Zagreb, gdje je 48 novooboljelih povezano s noćnim klubovima.

U Đakovu epidemiolozi su i dalje na terenu. „Budući da se radi o velikom broju osoba epidemiološka obrada i klasifikacija kontakata još traju“, rekao je.

U Zadru nema novih slučajeva povezanih s teniski turnirom, a u ostalim županijama nema žarišta već se radi o manjem broju pojedinačnih slučajeva.

Dulibić je poručio da popuštanje epidemioloških mjera znači povećanu odgovornost svakog građanina za vlastito zdravlje i zdravlje drugih, te ih pozvao da ostanu maksimalno oprezni i odgovorni.

Uzlazni trend

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je vezano za aktivnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio da je svibnju zabilježeno 2,132.869 ulazaka u Hrvatsku, a u lipnju 6,606.801 ulazak.

„To je povećanje za 210 posto, govori o uzlazom trendu“, kazao je, dodavši da se veći porast može pripisati popuštanju mjera.

„Kako bi se smanjilo čekanje za prelazak državne granice zbog prikupljanja potrebnih epidemioloških podataka i kako bi se moglo epidemiološki povezati svakog stranog državljanina koji uđe u Hrvatsku, sustav Enter Croatia putem kojeg strani putnici najavljuju svoj dolazak, u funkciji je na način da je od 28. svibnja izvršena najava za skoro 1,1 milijun stranih putnika. Oko 90 posto prijava se odnosi na turističke posjete'“, rekao je Božinović.

Ocijenio je da je zbog dobre organizacije MUP-a, Hrvatskih željeznica i češke turističke agencije Regio Jet 1. srpnja u Rijeku pristigao prvi agencijski vlak iz Praga s 450 putnika. „Češki gosti su pritom koristili aplikaciju Enter Croatia, a zbog unaprijed dostavljene liste putnika granična kontrola putnika je trajala svega 25 minuta“, dodao je.

Najavljeni putnici na graničnim će prijelazima moći koristiti posebne trake

„Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo turizma i predstavništvo HTZ-a iz Češke dogovorili su da će agencije unaprijed dostavljati liste putnika koji će u Hrvatsku dolaziti autobusom radi veće protočnosti. Radi prelaska hrvatske granice na najbrži mogući način slični sastanci održat će se i s ostalim predstavništvima HTZ-a u državama članicama EU“, izvijestio je.

Božinović je rekao i da je na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija počelo obilježavanje posebnih traka koje će moći koristiti najavljeni putnici i time skratiti vrijeme prelaska državne granice.

Podsjetio je da je 26. lipnja iz Kine pristigao brod sa 194 tone medicinske i zaštitne opreme u vrijednosti od 10,2 milijuna dolara koja je uskladištena u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom, odakle će se distribuirati prema potrebi.

„Oprema se u ovom trenutku distribuira prema biračkim odborima u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom, ali i prema zahtjevu Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku - prema svim ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj“, izvijestio je Božinović.

Potpora sportskim savezima olimpijskih i paraolimpijskih sportova

Prihvaćena je Uredba o dopuni Zakona o sportu. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak kazao je da se u svrhu ublažavanja posljedice zabrane svih redovnih aktivnosti sportskih klubova uslijed pandemije koronavirusa proširuju mjere potpore.

Uredbom se omogućava, uz već postojeće mjere potpore očuvanja radnih mjesta u pravnim osobama, financiranje troškova održavanja natjecanja te prehrane i prijevoza sportaša na natjecanja nacionalnog ranga nacionalnim sportskim savezima olimpijskih i paraolimpijskih sportova.

"Potpore bi se odnosile na pojedinačna i ekipna liga natjecanja koja će se održati do kraja godine, a pravo na dodjelu potpore imali bi nacionalni sportski savezi čiji su sportaši i ekipe osigurale ili imaju priliku osigurati nastup na olimpijskim odnosno paraolimpijskim igrama u Tokiju, kao i oni nacionalni sportski savezi olimpijskih i paraolimpijskih sportova koji imaju veći udio registriranih sportskih klubova pojedinog sporta u Hrvatskoj", rekao je Družak.

Izdvojio je da je ovaj vid potpore nacionalnim savezima pomoć klubovima, s obzirom da teret plaćanja održavanja natjecanja pada na njih, a prihodi koje ostvaruju nisu ni približno dostatni za to, pa su mnogi klubovi ustvari pred gašenjem.

Također, prihvaćen je Zaključak o produljenju mjere pomoći u sustavu športa uslijed epidemije koronavirusa. Njime se omogućava dodjela potpore za osiguranje radnih mjesta i za mjesec lipanj.

Dugoročni zajam po vrlo povoljnim uvjetima

Prihvaćena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti COVID-19 – instrument financiranja javnog sektora.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da je Ministarstvo financija početkom travnja uputilo Razvojnoj banci Vijeća Europe (CEB) zahtjev za podršku prvenstveno zdravstvenom sustavu i jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi osiguravanja kontinuiteta pružanja javnih komunalnih usluga.

Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti COVID-19 – instrument financiranja javnog sektora, odobren je u svibnju, a  Razvojna banka Vijeća Europe ga je okarakterizirala kao projekt visokog socijalnog učinka kojim se podupiru hitne mjere Vlade za ublažavanje posljedica pandemija i smanjenja učinka krize na život građana.

„Današnjom odlukom prihvaća se nacrt okvirnog ugovora o zajmu vrijednom 200 milijuna eura koji predstavlja podršku državnom proračunu, a koristit će se za nekoliko namjena“, kazao je Marić.

To su financiranje mjera za smanjenje širenja zaraze te posljedica pandemije COVID-19, očuvanja široke dostupnosti medicinskih usluga, osiguranja potrebnih farmaceutskih proizvoda, medicinskih potrepština i zaštitne opreme, kao i radi pružanja potpore jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave za osiguravanje kontinuiteta javnih komunalnih usluga pod utjecanjem smanjenja prihoda uzrokovanog otpisom i odgodom poreznih plaćanja.

Taj dugoročni zajam, rekao je Marić, ugovorio bi se po vrlo povoljnim uvjetima. Prilikom povlačenja sredstava zajma moguće je odabrati između fiksne kamatne stope koja iznosi indikativno 0,24 posto i promjenjive koja je utemeljena na šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za 0,36 posto fiksne kamatne marže.

„Trajanje otplate je do 12 godina uz tri godine počeka na glavnicu“, kazao je Marić napominjući kako drugih redovnih troškova zajma nema.

„Zajam se povlači u tranšama, najmanje dvije, od čega prva može iznositi 75 posto“, rekao je.

Potpore sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture

Usvojena je i Odluka o usvajanju Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-19.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver kazao je kako je s ciljem poduzimanja žurnih mjera u borbi s pandemijom COVID-19 Europska komisija odredila i usvojila privremeni pravni okvir u kojem se omogućava državama članica usvajanje programa državnih potpora.

Taj privremeni okvir, pojasnio je, omogućava lakše donošenje mjera i njihovu provedbu kroz program, pri čemu se u obzir uzimaju oni poduzetnici koji na kraju 2109. godine nisu bili u teškoćama, ali se trenutno u poslovanju suočavaju sa štetom zbog koronavirusa.

Ministarstvo je stoga izradilo Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima koji uključuje sve aspekte prometa i predviđa pomoć malim, srednjim i velikim poduzetnicima, a putem potpora u obliku jamstava koje će u ime i za račun Repubike Hrvatske odobravati HBOR i Hamag-Bicro.

Navedeni poduzetnici, kako se navodi u obrazloženju odluke, mogu ostvariti pravo na potporu pod uvjetom da su suočeni s manjkom likvidnosti jer je njihova poslovna aktivnost smanjena ili u cijelosti obustavljena zbog izvanrednih okolnosti prouzročenih pandemijom COVID-19, odnosno ako su suočeni s poteškoćama u poslovanju koje su posljedica te pandemije.

„Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima odobrila je Europska komisija 30. lipnja“, kazao je Bilaver napominjući kako će se potpore moći dodjeljivati od dana njegova stupanja na snagu pa sve do 31. prosinca ove godine.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će planirati osiguranje sredstava u okviru svog financijskog plana, a radi osiguranja plaćanja potencijalnih obveza koje mogu nastati temeljem izdanih državnih jamstava.

Povoljni krediti poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je, obrazlažući  Odluku o usvajanju Programa jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u  području kulture i kreativnih industrija, istaknula da je iznos jamstva po poduzetniku ne smije prijeći 800.000 eura po kreditu.

„Rok otplate će biti najkraće godinu, a najdulje pet godina. Državno jamstvo osigurat će se na 100 posto glavnice pojedinačnog kredita“, izvijestila je ministrica.

Omogućit će se dodjela državne potpore Ministarstva kulture u vidu izdavanja jamstava za zajmove poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama, koji su suočeni s poteškoćama uslijed pandemije COVID-19.

Ukupni iznos državnih jamstava temeljem ovoga Programa koje će odobravati HAMAG-BICRO je 300 milijuna kuna. Korisnici programa su samostalni umjetnici, mikro, mali i srednji poduzetnici primarno registrirani za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama koji su pogođeni pandemijom koronavirusa

„Prvi put imamo priliku osigurati ovako povoljne kredite poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama“, naglasila je Obuljen Koržinek.

Pomoć u borbi s posljedicama epidemije te onima uzrokovanih potresom

Prihvaćena je Odluka o otpisu potraživanja po računima za stanove i poslovne prostore u  vlasništvu Republike Hrvatske zbog epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i potresa koji je pogodio područje Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Ministar državne imovine Mario Banožić obrazložio je da će Ministarstvo državne imovine i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture otpisati potraživanja po računima za zakup, odnosno korištenje poslovnih prostora za travanj i svibanj 2020. godine zakupnicima, odnosno korisnicima poslovnih prostora koji nisu mogli raditi zbog ograničenja određenih Odlukama Stožera civilne zaštite odnosno zbog epidemije bolesti COVID-19.

Računi za poslovne prostore će se otpisati onim zakupnicima, odnosno korisnicima koji nisu mogli raditi zbog ograničenja određenih Odlukama Stožera civilne zaštite ako nemaju dospjelog duga, ako u poslovnom prostoru vrše gospodarsku djelatnost, ako u travnju i svibnju nemaju pad broja zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec te ako su to zatražili i dostavili tražene podatke.

Vezano za posljedice potresa, Ministarstvo državne imovine otpisat će potraživanja po računima za zakup i korištenje poslovnih prostora te najam i korištenje stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo državne imovine izdanim za travanj, svibanj i lipanj 2020. za poslovne prostore i stanove koji su označeni kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te će se za navedene poslove prostore i stanove prestati izdavati računi do ponovne mogućnosti korištenja poslovnih prostora i stanova oštećenih u potresu.

„Cilj ove Odluke je pomoći fizičkim i pravnim osobama, zakupnicima i korisnicima poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske te najmoprimcima i korisnicima stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, u borbi s posljedicama epidemije bolesti COVID-19, te posljedicama uzrokovanih potresom“, poručio je Banožić.

Računi za poslovne prostore će se otpisati i onim zakupnicima, odnosno korisnicima koji su mogli raditi temeljem odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ali su imali pad prihoda poslovanja veći od 50 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine ako nemaju dospjelog duga, ako u poslovnom prostoru vrše gospodarsku djelatnost, ako u travnju i svibnju nemaju pad broja zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec te ako su to zatražili i dostavili tražene podatke.

„S time da će se onima koji su u 2019. godini imali prihod manji od 7.500.000,00 kuna otpisati cijelo potraživanje, a onima koji su u 2019. godini imali prihod veći od 7.500.000,00 kuna će se otpisati potraživanje proporcionalno padu prihoda“, izvijestio je Banožić.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade