U Opatiji održan trilateralni susret predsjednika vlada Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2014/Prosinac/9 prosinac/JKP_0868.jpg

Predsjednici hrvatske, austrijske i slovenske vlade susreli su se danas u Opatiji na redovitom sastanku na kojem će biti riječi o investicijskom planu Europske unije i zapadnom Balkanu.

Predsjednici vlada Republike Hrvatske, Republike Austrije i Republike Slovenije, Zoran Milanović, Werner Faymann i Miro Cerar pokušat će dogovoriti zajednička stajališta i o drugim temama koje će biti na dnevnom redu summita EU-a sredinom prosinca.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nedavno je predstavio plan "težak" 315 milijardi eura za ulaganja u trogodišnjem razdoblju u prioritetne sektore poput komunikacijske infrastrukture, obnovljivih izvora energije i razvijene tehnologije.

EU je sastavila listu od gotovo 2000 investicijskih projekata ukupne vrijednosti 1300 milijardi eura i pozvala članice da i dalje predlažu projekte.

Hrvatska je u Bruxelles već poslala listu sa 68 projekata vrijednih više od 19 milijardi eura, a Slovenija oko tisuću projekata vrijednih milijardu eura, među njima i gradnju autoceste do graničnog prijelaza Macelj s Hrvatskom,

Europska komisija planira izabrati prve projekte i pripremiti ih za privlačenje investicija iz privatnog sektora do lipnja 2015.

Trojica premijera razgovarat će i o stanju na Zapadnom Balkanu i napretku zemalja regije prema europskim integracijama.

Cerar i Milanović trebali bi se dotaknuti i Ljubljanske banke, pitanja koje godinama opterećuje odnose dviju država. Cerar je nakon dolaska na premijersku dužnost jesenas rekao da Slovenija poštuje presude sudova i kada joj ne idu u korist i da se plan isplate bivšim štedišama priprema. Europski sud za ljudska prava obvezao je Ljubljanu da vrati novac štedišama, a 16. siječnja iduće godine rok je do kada mora Odboru ministara Vijeća Europe predstaviti akcijski plan za izvršenje presude.

Sastanak u Opatiji nastavak je redovitih trilateralnih susreta koji se održavaju otprilike svakih šest mjeseci.

Posljednji je održan u lipnju na Brdu kod Kranja kada su premijeri razgovarali o nezaposlenosti mladih i energetskoj politici EU-a.



Pisane vijesti | Govori i izjave | Vanjski i europski poslovi