U Požegi svečano otvoren obnovljeni Gradski muzej; Vlada pruža podršku projektima koji doprinose razvoju muzejske struke

  • Slika /Vijesti/2024/Lipanj/01_lipnja/20240601110344_FB8A3943.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja obnovljenog Gradskog muzeja Požega, čije je uređenje i rekonstrukcija financirana sredstvima iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u iznosu od 5,4 milijuna eura.

Na svečanosti otvorenja, premijer Plenković je kazao da je obnova muzeja dio projekta “Požeške bolte”, vrijednog 5,4 milijuna eura, što je, kako je rekao, omogućilo dogradnju, opremanje i uređenje Gradskog muzeja povodom njegove 100. godišnjice. 

Čestitavši svima na realizaciji projekta, poručio je Požežanima da mogu biti ponosni svoju kulturu, povijest, identitet i baštinu grada, ali i cijelog ovog kraja.  

„Uvjeren sam da će svi koji dođu u Požegu uživati“, dodao je, naglasivši da se ovaj grad razvija u sjajnu destinaciju kontinentalnog turizma. 

Premijer je podsjetio da je prije nešto više od godinu dana otvoren i Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici u okviru  projekta Svijet graševine. „I ta dva mala primjera u takvom kratkom roku govore o velikim i značajnim ulaganjima“, istaknuo je. 

Vodimo računa o muzejskoj djelatnosti

Rekao je i kako Vlada vodi računa o muzejskoj djelatnosti, podsjetivši da je Zakon o muzejima donesen 2018., te je dodatno mijenjan 2022., ocijenivši da najbolji zakonski okvir omogućuje kvalitetnu djelatnost, ali i velika ulaganja. 

Naglasio je kako je u ovom trenutku u tijeku 30 investicija u muzeje diljem Hrvatske i to 16 obnova od potresa i 14 investicija financiranih nacionalnim sredstvima. 

"To govori da nam je važna naša kultura, naša povijest i naš identitet", poručio je Plenković.

Pisane vijesti