U socijalnom partnerstvu nastavljamo iskorake prema podizanju najnižih plaća

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/06 lipnja/VRH_1087.jpg

Predsjednik Vlade Plenković u razgovoru s novinarima o aktualnim temama izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom sa sindikatima državnih i javnih službi ocijenivši da je prijedlogom usuglašeno povećanja plaća za više od 219 tisuća ljudi. O temi izbornih jedinica i sastanku s ustavnim stručnjacima kazao je da je Vlada, sukladno odluci Ustavnoga suda, učinila minimalnu intervenciju, o čemu su danas razmijenili mišljenja. Sutra sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.
 

Plenković je današnji sastanak s predsjednicima sindikata državnih i javnih službi ocijenio jako dobrim podsjetivši na usuglašen prijedlog povećanja plaća od 100, odnosno 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima, koje će se s plaće za lipanj isplatiti u srpnju te obuhvatiti 219.040 ljudi.
 
"To su značajna povećanja koja praktički pokrivaju sve ove pregovore kada je riječ o granskim ugovorima i ovo što je bilo u komunikaciji s nadležnim ministrima. Na neki način anticipiramo ono što je bilo izgledno da će doći na dnevni red u rujnu, treći tjedan kad se nastavljaju redoviti pregovori o osnovici. Ovaj put smo išli za tim da se i prije negoli se donese novi zakon o plaćama državnih i javnih službi, napravi jedan iskorak koji je po našem dubokom uvjerenju voluminozan u smislu iznosa, a isto tako i brz", istaknuo je Plenković.
 
Cijene goriva u Hrvatskoj povoljnije nego u bilo kojoj članici EU
 
Podsjetio je i na današnju sjednicu Vlade koja se odnosila na cijene goriva.
 
"Goriva su i dalje itekako povoljnija u Hrvatskoj nego u bilo kojoj drugoj članici EU. Sve je to zahvaljujući odlukama Vlade", rekao je Plenković.
 
Upitan za komentar o zahtjevima pravosudnih djelatnika, koji ne odustaju od štrajka, Plenković je, najavivši da će ministar Malenica nastaviti razgovore, kazao da Vlada smatra da je prijedlog koji je danas dogovoren sa sindikatima državnih i javnih službi itekako dobar te će pokriti najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu.
 
"Mislim da je ono što je na stolu itekako dobro, ministar će voditi dalje razgovor, ali smatram da je ovo što smo danas dogovorili itekako dobro i pozitivno", kazao je.
 
Važno je do 30. rujna donijeti zakon o izbornim jedinicama. Riječ je o minimalnim intervencijama. Razmijenili smo mišljenja s ustavnim stručnjacima
 

Upitan o današnjem sastanku s ustavnim stručnjacima o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama Plenković je ocijenio da su razmijenili mišljenja.
 
"Što se tiče današnjeg sastanka, htjeli smo saslušati čelnike katedri iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Mi smo čuli njih, oni su čuli nas", ocijenio je.
 
Podsjetio je da Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, nego se njegova odluka odnosila na Zakon o izbornim jedinicama te je istaknuo da sada nije riječ o velikoj reformi izbornog sustava, nego se radi minimalna intervencija.
 
Dodao je kako je prof. Sanja Barić dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temeljnu stvar o kojoj danas razgovaramo, a to je da se temeljem Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, bira 140 zastupnika u 10 izbornih jedinica po njih 14.
 
"Taj dio je tu. Naše čitanje je, ako Ustavni sud nije dirao ono što je srž ove teme, onda želite - da jednak broj birača bira približno jednak broj zastupnika. Uzeli smo podatke iz Registra birača, Popisa stanovništva iz 2021. – i  u 9 od 10 izbornih jedinica smo ispod 5 posto razlike", rekao je Plenković.
 
Kazao je da mu je kao predsjedniku Vlade zemlje članice Europske unije važno da se do 30. rujna donese zakon o izbornim jedinicama, a ne da budemo zemlja u kojoj ne bismo znali u kakvim izbornim jedinicama biramo zastupnike u idući saziv Hrvatskog sabora.
 
"Da smo se odlučili na veliku reformu izbornog sustava, koja bi potpuno promijenila način kako biramo zastupnika u Hrvatski sabor, mogli smo svašta napraviti; mijenjati broj zastupnika, mijenjati način izbora, broj izbornih jedinica, što god smo htjeli", rekao je Plenković i dodao kako to nisu napravili jer to nije bio plan u programu Vlade.
 
Naglasio je kako bi, kada bi se išlo u veliku reformu izbornog sustava, to onda podrazumijevalo puno širu raspravu, sudjelovanje eksperata, konzultacije, itd.
 
"Ovdje radimo ono što je minimalna intervencija. Ako 78 posto birača ostaje tamo gdje su do sada bili, ako imamo isti broj izbornih jedinica, ako smo ispravili anomaliju, onda smo ono što je bilo bitno - riješili."
 
Dodao je kako su pitanja o velikoj uključenosti u varijanti minimalnih izmjena primili na znanje, dodavši da je sada javno savjetovanje te će, kad zakon bude išao u proceduru prema Saboru biti i u prvom i drugom čitanju.
 
"Meni je kao predsjedniku Vlade, članice Europske unije, puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja u kojoj nećemo imati zakon po kojem bismo znali u kakvim to izbornim jedinicama biramo zastupnika u idućem sazivu Hrvatskog sabora", zaključio je.
 
 

Pisane vijesti