U usporedbi sa zemljama u okruženju rast broja aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom značajno je manji

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/12 studenog/Sjednica_1.jpg

Vlada je na otvorenom dijelu sjednice raspravila 17 točaka dnevnog reda. Na početku je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić izvijestio o trenutačnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj, kazavši da, u usporedbi s tjednom ranije u Hrvatskoj bilježimo blagi rast broja aktivnih slučajeva, dok je u usporedbi sa zemljama u okruženju taj broj značajno manji.
 
Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o uspostavi i radu pozivnog centra za osiguranje zdravstvene zaštite onkoloških pacijenata u bolnicama za vrijeme pandemije, koji počinje s radom u petak, 13. studenoga.

"Osobe koje su zadužene za rad u pozivnom centru će na temelju zaprimljenog poziva kontaktirati koordinatore u bolnicama i HZZO-u, koji su zaduženi za osiguranje zdravstvene zaštite onkoloških pacijenata. To se odnosi i na osiguranje zdravstvene zaštite ostalim pacijentima kojima je dodijeljen termin za zdravstvenu uslugu, odnosno bolničko liječenje u KB-u Dubrava", istaknuo je Plazonić.

Koordinatori će u suradnji sa županjskim stožerima odrediti bolničku ustanovu za tzv. sekundarni centar za liječenje srednje teških i blažih oblika covida-19.

Plazonić ja napomenuo da su poduzete mjere za premještaj u druge zagrebačke bolnice pacijenta KB-a Dubrava kojima je potrebna kronična dijaliza.

U nadzoru epidemioloških mjera 1126 upozorenja i 24 prekršajna naloga

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova izvijestila je da su inspektori civilne zaštite od 5. do 10 studenoga proveli 27.167 nadzora provođenja epidemioloških mjera u poslovnim objektima te izdali 1126 upozorenja, ali i 24 prekršajna naloga u iznosu od 640.000 kuna.

Dodala je da su državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u zadnjih sedam dana postavile ukupno 14 kontejnera i devet šatora za potrebe medicinskih ustanova i ustanova socijalne skrbi u cijeloj Hrvatskoj te da je ravnateljstvo od zadnje sjednice vlade izdalo 19 tona zaštitne opreme.

Podsjetila je da je Stožer civilne zaštite od zadnje Vladine sjednice donio ukupno četiri nove odluke koje se tiču produljenja propisanih mjera do 30. studenoga.

"Odgovorno ponašanje sve većeg broja građana doprinijelo je tome da zadnjih tjedan dana imamo stagnaciju novozaraženih. Unatoč tome i dalje apeliramo na izbjegavanje većih obiteljskih druženja na kojima se mogu zateći i asimptomatske osobe, kao i one s blagim simptomima, nesvjesne da doprinose širenju zaraze", zaključila je Gras

Novi Zakon o autorskom i srodnim pravima prilagođen digitalnom dobu
 
Vlada je u daljnju proceduru uputila Prijedlog zakona o elektroničkim medijima te Prijedlog zakona o autorskom pravu i srodnim pravima
 
Govoreći o Prijedlogu zakona o elektroničkim medijima, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako očekuju informiranu i dinamičnu raspravu te ostaju otvoreni za unaprjeđenja zakonskog teksta.
 
"Mi očekujemo dinamičnu i informiranu raspravu u Hrvatskom saboru, i ostajemo otvoreni s obzirom na veliki broj zainteresiranih da se ta pitanja precizno urede. Do drugog čitanja nastavit ćemo unaprjeđivati te tekstove", kazala je Obuljen Koržinek na sjednici Vlade.
 
Vlada tim prijedlogom usklađuje Zakon o elektroničkim medijima s europskim direktivama, među ostalim s revidiranom Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, koje uređuju audiovizualne medijske usluge u digitalnom okruženju.
 
"Najvažniji elementi odnose se na nove definicije audiovizualnih medijskih usluga, na nove načine definiranja mehanizama utvrđivanja nadležnosti nad pružateljima medijskih usluga", kazala je Obuljen Koržinek. 
 
Zakon, naglasila je, uvodi i veću transparentnost u objavi podataka o vlasničkoj strukturi medijskih nakladnika, kao i na objave o iznosu i izvorima financiranja, a uvodi se i obveza da se sredstva za financiranje medija na državnim i lokalnim razinama dodjeljuju putem javnog poziva.
 
Obvezna potrošnja od 15 posto godišnjeg iznosa namijenjenog promidžbi i oglašavanju medijskih nakladnika proširuje se i na elektroničke publikacije, a donose se i izmjene odredbi kojima se regulira oglašavanje, posebice kod zaštite maloljetnika i reklamiranja duhanskih proizvoda i alkohola.
 
Zakon donosi niz izmjena vezano uz televiziju i radio, definiranje njihovih programskih shema. Obuljen Koržinek dodala je da se uvodi bolja zaštita hrvatskih kulturnih i industrija kroz povećanje kvote hrvatske glazbe, hrvatskih audiovizualnih djela te uvođenje kvote za djela neovisnih producenata audiovizualnih producenata.
 
Prijedlog ZEM-a donosi i promjene u odredbama koje uređuju narušavanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, ali i preciznije definira obveze pružatelja elektroničkih publikacija za sadržaje koje generiraju korisnici.
 
Prijedlogom zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji je također upućen u saborsku proceduru, to se područje, sukladno dvjema direktivama EU-a, prilagođava digitalnom dobu.
 
Cilj je izmjena prilagoditi postojeći pravni okvir tehnološkom razvoju koji je izmijenio način stvaranja, proizvodnje, distribucije i iskorištavanja autorskih djela i predmeta zaštite srodnih prava.
 
Uvode se iznimke i ograničenja autorskog i srodnih prava, prilagođavaju se digitalnom i prekograničnom okruženju, kao i nove mjere za olakšavanje licenciranja za korištenja djela zaštićenih autorskim i srodnim pravima kako bi se osigurao širi pristup zaštićenim sadržajima, istaknula je ministrica.
 
Prijedlogom novog zakona utvrđuju se i pravila kojima se olakšava prekogranična distribucija televizijskih i radijskih programa te se uvodi mehanizam kojim se olakšava licenciranje u slučaju reemitiranja programa iz drugih država članica EU-a, kao i jasna pravila u situacijama prijenosa programskih signala putem tzv. izravnog protoka.
 
"Posebno važnim smatramo da će se donošenjem predloženog zakona osigurati bolji položaj dionicima nacionalne kulturne, kreativne i medijske industrije, a u odnosu na internetske platforme, što je posebno značajno u aktualnom kontekstu smanjenog prihodovanja tih industrija koje su uzrokovane epidemijom koronavirusa", kazala je Obuljen Koržinek.
 
Predloženim će se zakonom osigurati i jasan pravni okvir i olakšati korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava u digitalnoj  i internetskoj nastavi te učenju na daljinu što je, dodala je ministrica, još jedna tema koja u ovim okolnostima postaje posebno aktualna.
 
Također, uređuju se i autorsko-pravna pitanja za potrebe korištenja audiovizualnih djela koja se nalaze u arhivi HRT-a, a nastala su prije 1990. godine, što će u kontekstu povećane digitalizacije, rekla je Obuljen Koržinek, dovesti do veće dostupnosti kvalitetnih hrvatskih audiovizualnih sadržaja.
 
Smanjenje članarine turističkim zajednicama za 12 posto
 
Od 1. siječnja iduće godine članarina u turističkim zajednicama za svih pet skupina obveznika trebala bi biti 12 posto manja, na temelju prijedloga izmjena i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u Hrvatski sabor.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je da se prijedlogom zakona propisuje smanjenje obveze plaćanja turističke članarine i to smanjenjem stope na temelju koje se članarina obračunava.

"Stope za obračun članarine su linearno umanjene te će iznos za plaćanje članarine za svih pet skupina obveznika biti 12 posto manji. Propisuje se i mogućnost da Porezna uprava rješenjem izmijeni visinu mjesečnih predujmova članarine zbog znatnijeg pada poduzetničke aktivnosti u tekućoj, odnosno prema prethodnoj godini ili zbog pada poduzetničke aktivnosti zbog nastale materijalne štete uzrokovane višom silom", kazala je ministrica.

Istaknula je i da je vladinim akcijskim planom predviđeno smanjenje članarine, kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi gospodarstvenika.

Nove odredbe o članarinama u turističkim zajednicama primjenjivat će se od 1. siječnja 2021. godine. 

Vlada odbila oporbeni prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Ćoriću
 
Također, u daljnju proceduru upućen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi te Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od buke.
 
Vlada je na današnjoj sjednici odbila oporbeni prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.

"Odbijamo ovu inicijativu po sve tri osnove", rekao je predsjednik Vlade Plenković referirajući se na obrazloženje iz prijedloga za pokretanjem pitanja povjerenja.

Vlada je donijela i odluku o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela.

Iz Fonda solidarnosti predujam od 88,9 milijuna eura

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izvijestio je da je Hrvatska već dobila 88,9 milijuna eura predujma iz Fonda solidarnosti, kao i da je ukupno odobreno 683,7 milijuna eura te da je EK, kako bi se ostvarili uvjeti za isplatu ostalog dijela dodijeljenih sredstava, uputila zahtjev Hrvatskoj da najkasnije do 15. studenoga dostavi podatke o vrsti i iznosima vrijednosti operacija te podatke o tijelima koja će biti odgovorna za provedbu dodijeljenih sredstava, uključujući i neovisno revizorsko tijelo.

"Današnjom Vladinom odlukom definirani su traženi prilozi kako bi EK do kraja godine mogla isplatiti još 594,84 milijuna eura iz Fonda solidarnosti", rekao je Horvat.

Trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata

Vlada je donijela i odluku o sudjelovanju u financiranju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za ovu godinu, u ukupnom iznosu do 800 tisuća kuna, a novac je osiguran u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da je dan sjećanja na žrtvu Vukovar i Škabrnje ujedno i trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata, vojne i civilne, čiji su život trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu.

Upozorivši na aktualnu epidemiološku situaciju, Medved je istaknuo da dostojanstveno odavanje počasti svakoj žrtvi od svih nas zahtijeva odgovornost u zaštiti zdravlja.

"Stoga pozivam sve koji žele iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata da to učine poštujući epidemiološke mjere koje su na snazi", dodao je.

Premijer Plenković rekao je kako je uvjeren da će Kolona sjećanja, kao i sve što će se događati u Vukovaru i Škabrnji, biti dostojanstveno, s uspomenom na žrtvu hrvatskih branitelja i svih koji su dali život za Hrvatsku.
 
Prihvaćeno izvješće o dosadašnjoj provedbi Nacionalnog programa reformi za 2020.
 
Osim toga, Vlada je prihvatila izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi za razdoblje od svibnja do listopada 2020. godine.
 
Gradu Makarskoj darovana je nekretnina na kojoj se nalaze parkovne površine, dječja igrališta i javno-prometna površina, a koja se koristi za sportsko-rekreacijske aktivnosti.
šetnicu.
 
Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za davanje u potkoncesiju dijela pomorskog dobra u luci posebne namjene – brodogradilištu Brodotrogir d.d.
Gradovima Županji i Sisku te općinama Kloštar Ivanić, Rogoznica i Čađavica dana je suglasnost za zaduženje kod banaka.
 
Prihvaćen je zaključak u vezi poduzimanja potrebnih aktivnosti i radnji za uređenje zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama koje koriste domovi za starije i nemoćne osobe.
 
Na kraju otvorenog dijela današnje sjednice Vlada je prihvatila XIV. izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2019. godinu koje će Ministarstvo unutarnjih poslova dostaviti Međuresornoj radnoj skupini za integrirano upravljanje granicom Republike Hrvatske i njenim stručnim radnim timovima te tijelima državne uprave i nadležnoj Agenciji, koji provode Strategiju integriranog upravljanja granicom te verificirala odgovore na postavljena zastupnička pitanja.



Pisane vijesti