U Vladi potpisan Sporazum kojim se povećava isplata jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike na 1800 kuna

Slika /Vijesti/2015/lipanj/17 lipanj/DSC_9932.JPG

Danas je potpisan Sporazum o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike.Ministar Mrsić kazao je da se Sporazumom povećava isplata jubilarne nagrade sa 500 kuna, koliko je bilo ugovoreno Dodatkom II. Temeljnog kolektivnog ugovora, na 1800 kuna.

Danas je u Banskim dvorima potpisan Sporazum o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike. U ime Vlade Republike Hrvatske, Sporazum je potpisao ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, a u ime sindikata Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske i Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Ministar Mrsić kazao je da se Sporazumom povećava isplata jubilarne nagrade sa 500 kuna, koliko je bilo ugovoreno Dodatkom II. Temeljnog kolektivnog ugovora, na 1800 kuna. Pojasnio je da su u javnim službama donesene važeće presude kojima se državi nalaže da umjesto 500 kuna isplati 1800 kuna, a u slučaju državnih službenika i namještenika postoji važeći Temeljni ugovor i važeći Dodatak. „Vlada je odlučila, vodeći se načelom pravednosti, da svima isplati jednak iznos, iako je drugačije ugovoreno“, kazao je ministar i dodao da Vlada smatra da svi kojima se plaće financiraju iz proračuna, moraju imati jednaka prava. Također, ministar Mrsić je istaknuo da osnovica od 1800 kuna vrijedi i za 2016. godinu, kada ističu oba Temeljna ugovora. Dodao je da očekuje i dobru suradnju u izradi novog zakona o plaćama, jer je u interesu i Vlade i sindikata da svi imaju jednake plaće za jednaki rad.

Predstavnik sindikata Boris Pleša naglasio je, zbog onih službenika i namještenika koji su dobili manju jubilarnu nagradu 2013. godine, da je Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovora za državne službenike i namještenike za 2013. godinu „bio potpuno u redu, a Dodatak za javne službe osporen na sudu, te da su u obzir za korekciju došle samo 2014. i 2015. godina. Dubravko Jagić izrazio je zadovoljstvo Sporazumom, ali i najavio da će sindikati pokušati sindikalnim djelovanjem dogovoriti i povećanje jubilarne nagrade za 2013. godinu, dok je Zdravko Lončar dodao da ima zaposlenika koji nisu 2013. godine dobili ni kune, jer imaju neparan broj jubileja te izrazio nadu da će Vlada pronaći rješenje i za tu kategoriju zaposlenika.

Na novinarski upit o isplati regresa i božićnice, s obzirom na pozitivne gospodarske pokazatelje, ministar Mrsić kazao je da su trendovi u poboljšanju, i što se tiče broja nezaposlenih, i što se tiče broj zaposlenih, kojih je skoro 15 tisuća više nego u istom razdoblju prošle godine. „Ali prerano je govoriti o proširenju određenih prava kojih su se državni službenici i namještenici i javne službe odrekli. Što se tiče božićnica i regresa u ovom trenutku nema prostora za njihovu isplatu.“

Na upit o ukidanju radnih viza za Njemačku, ministar Mrsić odgovorio je da su se hrvatski građani uvijek zapošljavali u Njemačkoj. „I kada je bila zabrana zapošljavanja, u Njemačkoj su se otvarala radna mjesta na kojima su se hrvatski građani, posebno oni sa strukovnim i visokoškolskim obrazovanjem mogli zapošljavati“, kazao je ministar. Rekao je da je otvaranje granica i slobodan protok rada tekovina Europske unije te da ne očekuje veći odljev radnika. Istaknuo je da će sada i naše tvrtke, posebno građevinske, koje su dosad imale poteškoća sa zapošljavanjem hrvatskih radnika u Njemačkoj, moći slobodno raditi i zapošljavati.

Pisane vijesti | Govori i izjave