Ukida se najveći dio epidemioloških mjera, obveza korištenja medicinskih maski ostaje samo za neke kategorije osoba

  • Slika /Vijesti/2022/04 travanj/07 travnja/1.jpg

Nacionalni stožer civilne zaštite od petka u ponoć ukida gotovo sve epidemiološke mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi i posjetitelje korisnicima. Također, na snazi ostaje i odluka o prelasku granice, ali i ona po bitno olakšanim kriterijima. Što se tiče Covid potvrda na nacionalnoj razini, one se još mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kada je u pitanju smještaj u socijali.

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite danas su na press konferenciji u Banskim dvorima najavili relaksaciju epidemioloških mjera uslijed znatnog poboljšanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, uz napomenu kako je virus i dalje tu i oprez je i dalje potreban, posebno kod onih skupina stanovništva koji su u riziku.
 
Otvarajući press konferenciju, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da je epidemiološka slika trenutno u Hrvatskoj znatno povoljnija nego početkom ove godine i dodao kako posljedice zaraze koronavirusom više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav.
 
U prilog tome zaključku naveo je nekoliko primjera – 1. prosinca 2021. na bolničkom liječenju je bilo 2454 pacijenta, od kojih na respiratoru 312; 1. siječnja ove godine na liječenju  je bilo 1752 pacijenta, a na respiratoru 226; 1. ožujka 1266, a na respiratoru 91; a jučer je na bolničkom liječenju bilo 596 osoba, dok je na respiratoru 26.
 
Maske obavezne samo u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i osobe s invaliditetom
 
S obzirom na takve podatke, istaknuo je, Stožer civilne zaštite pripremio je odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obveza korištenja medicinskih maski za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama osoba preporučilo korištenje maski.
 
Dodatni element u korist donošenja ovakve odluke, kazao je ministar Božinović, je dolazak toplijeg vremena, uz što se veže češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje nego u zimskom razdoblju.
 
Što se tiče obveze korištenja medicinskih maski ili maski za lice, osnovna novost je da se ono propisuje kao obveza samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene visoko rizičnim, dok se u okolnostima koje su trenutno procijenjene niže rizičnim daje se samo preporuka korištenja maski.
 
Maske će se obvezno morati koristiti samo u zdravstvenim ustanovama i u socijalnim ustanovama koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom.
 
"Korištenje maski u najvećoj mjeri, osim u ovim okolnostima u kojima je njihova primjena obavezna, ovisit će o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama", pojasnio je ministar Božinović.
 
Druga odluka koja će ostati na snazi, dodao je, jest odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja je usklađena s preporukama Europske komisije.
 
Covid potvrde samo u zdravstvenom sustavu i domovima za starije
 
U odnosu na staru odluku, pojasnio je, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi.
 
Naime, državljani trećih zemalja moći će prelaziti hrvatsku granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, bit će dovoljno da ispunjavanju epidemiološke uvjete, odnosno dovoljno da posjeduju Covid potvrdu.
 
Što se tiče osoba koje u Hrvatsku dolaze iz država članica Europske unije, njima više neće biti potrebne Covid potvrde za ulazak.
 
S obzirom na specifičnost situacije, naglasio je ministar Božinović, ograničenje prelaska neće se odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine.
 
Ove dvije odluke, kao i odluke kojima bi se ukinule ostale uvedene mjere, bit će objavljene u Narodnim novinama, a na snagu stupaju u petak u ponoć.
 
"Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima. Druga odluka koja će ostati na snazi je odluka o privremenom ograničavanju prelaska granice, ali i ona po bitno olakšanim kriterijima", zaključio je ministar Božinović.
 
Što se tiče Covid potvrda na nacionalnoj razini, one se još mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kada je u pitanju smještaj u socijali.
 
Redukcija mjera dobrodošla, ali i dalje potreban oprez  
 
Ministar zdravstva Vili Beroš uvodno je podsjetio da se danas obilježava Svjetski dan zdravlja i kazao da je stoga vrlo simbolično da je upravo danas došao dan kada se popuštaju mjere.
 
Želja je svakog ministra zdravstva, dodao je, bio upravo taj trenutak kada globalna pandemija ulazi u svoju silaznu putanju pa se stoga može razgovarati o redukciji mjera.
 
Naglasio je da je popuštanje mjera vrlo odmjeren i dobro promišljen potez, koji je odraz aktualnog trenutka, pri čemu se uzelo u obzir i kretanje broja novozaraženih, broja hospitaliziranih i broja umrlih, a pratila se i pojava novih varijanti virusa. U ovome trenutku, dodao je, na vidiku nema novih varijanti koje bi mogle ozbiljnije promijeniti tijek epidemije.
 
No, dodao je da su usmjereni prema jeseni i kako opreza nikad nije dosta.
 
"Redukcija mjera je vrlo dobro došla, ali oprezni ćemo biti i dalje i pratit ćemo sve relevantne epidemiološke parametre", poručio je.
 
Ulaskom u treću godinu pandemije, dodao je ministar Beroš, svjedočimo da ona ipak u ovom trenutku jenjava, što je ipak sukladno i nekim ranijim pandemijama.
 
Vjeruje kako to znači da je taj novi virus izgubio svoj potencijalno infektološki kapacitet.
 
Najbolja zaštita protiv težih posljedica zaraze virusom je cijepljenje
 
Ipak, mjere u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi, koji su najosjetljiviji s obzirom na vrstu usluga koje pružaju i to bolesnim i starijim sugrađanima, mora se zadržati određeni oprez.
 
Naveo je podatak da od početnih 36 tisuća testiranja u zdravstvenom sustavu, s obzirom da su se mnogi u međuvremenu cijepili, a mnogi i preboljeli, sada se testira između 5 i 6 tisuća, naglasivši kako ta mjera donosi povećanu zdravstvenu sigurnost za sve djelatnike, a posebno pacijente.
 
Dosegnut je broj od preko 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva najmanje jednom dozom, što je ministar ocijenio dobrim kazavši da tome postotku treba pridonijeti i broj onih koji su privoljenjem stekli imunitet, što je također išlo u prilog popuštanju mjera.
 
I dalje svjedočimo padu hospitaliziranih bolesnika, naveo je ministar Beroš, danas ih je 591, što je pet manjih nego jučer, dok je danas premilo 6 osoba.
 
"I dalje je to velik broj, međutim daleko manji nego što smo imali u ranijem periodu", dodao je.
 
I uz popuštanje mjera koje sa sobom donosi i optimizam, ministar Beroš kazao je da je zadatak zdravstvenog sustava i dalje pratiti situaciju iz dana u dan, s eventualno novim varijantama i novim rekombinacijama, i na vrijeme upozoriti na moguću novu opasnost.
 
"U ovom trenutku nema novih varijacija na vidiku i možemo se nadati da će ova epidemija krenuti jednim od predviđenih tijekova – a to je pretvaranje u endemsku bolest i našim suživotom s tim virusom", poručio je posebno naglasivši da se ne smije smatrati da je ovim epidemija gotova i upozorivši da je i virus i dalje oko nas.
 
Stoga je pozvao najugroženije da su i dalje na oprezu i pozvao na cijepljenje, kao najbolju zaštitu od težih posljedica zaraze virusom.
 
Kontinuiran pad novooboljelih, hospitaliziranih i umrlih osoba
 
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava danas rekavši da je ove godine tema utjecaj okoliša na zdravlje i nastanak kroničnih nezaraznih bolesti.
 
Sada kada se situacija s pandemijom, ukoliko virus ponovno ne iznenadi, smiruje, kazao je kako fokus treba vratiti na pandemije kronične nezarazne bolesti, koje najviše opterećuju zdravlje populacije svijeta.
 
Što se tiče koronavirusa, naveo je kako je uzrokovao pola milijarde oboljelih i šest milijuna umrlih u nešto malo više od dvije godine.
 
"Na temelju parametara koje pažljivo pratimo već dulje vrijeme, imamo mogućnost popustiti epidemiološke mjere. To temeljimo na četiri osnovna elementa. Poboljšanje epidemiološke situacije, kontinuirano nam pada broj novooboljelih, hospitaliziranih, osoba na respiratoru i umrlih osoba. Više od 70 posto odrasle populacije smo cijepili makar s jednom dozom. Od Nove godine do danas imamo oko 600 tisuća oboljelih omikron varijantom, što je značajan dio populacije koji je stekao imunitet protiv ove bolesti. Bitan faktor je i to što dolazi toplije vrijeme", naveo je ravnatelj Capak. 
 
I druge zemlje, istaknuo je, popuštaju mjere, iako su brojevi novozaraženih kod nekih od njih rekordni.
 
No, također je pozvao na oprez, posebno one skupine stanovništva koje su u riziku od težeg oblika bolesti.
 
U bolnicama stanje stabilno, traju pripreme za jesen
 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", Alenka Markotić, također je čestitala Svjetski dan zdravlja.
 
Osvrnula se na epidemiološku situaciju s kliničke strane istaknuvši da je situacija stabilna već mjesec dana te se ne povećava broj hospitalizacija, a većina onih koji jesu hospitalizirani ne završava na respiratoru.
 
Oni koji su hospitalizirani, dodala je, u pravilu su starije osobe i osobe s raznim komorbiditetima.
 
Trenutno se čini, kazala je, da bi kod nas situacija mogla ostati stabilna barem do jeseni, jer trenutno na vidiku nema novih varijanti, a omikron je zauzeo 100 posto prostora u Europi, dok klinički nema razlike u njegovim podvarijantama.
 
Do jeseni, dodala je, treba se dobro pripremiti kako bi se u zimskom razdoblju uspješno mogli nositi s mogućim povećanjem brojeva.
 
Istaknula je i kako se trenutno razvijaju i nova cjepiva, odnosno cjepiva druge generacije.
 
"Poruka koja stoji cijelo vrijeme jest da je situacija sada dobra, međutim za ljude koji su stariji i imunokompromitirani važno je da se i dalje jako čuvaju, a da ih čuvamo i mi ostali odgovornim ponašanjem", poručila je.



Pisane vijesti