Uredbom o gospodarenju otpadnim baterijama i akumulatorima poslovni sektor se rasterećuje za dodatnih 4,5 milijuna kuna

Slika /Vijesti/2015/listopad/1 listopada/JKP_2603.jpg

Zamjenik ministra Dokoza: Naknada gospodarenja otpadnim baterijama i akumulatorima izračunavat će se ovisno o količini prijenosnih baterija i akumulatora koje proizvođač stavlja na tržište te stvarnom trošku gospodarenja tom vrstom otpada.

Na današnjoj 258. sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Uredba o gospodarenju otpadnim baterijama i akumulatorima, kojom se propisuje način izvršenja obveza postizanja propisanog cilja u vezi s gospodarenjem otpadnim prijenosnim baterijama i akumulatorima te način izračuna i iznos naknade za gospodarenje otpadnim baterijama i akumulatorima. Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza pojasnio je da će se naknada gospodarenja otpadnim baterijama i akumulatorima izračunavati ovisno o količini prijenosnih baterija  i akumulatora koje proizvođač stavlja na tržište te stvarnom trošku gospodarenja tom vrstom otpada. Time se, istaknuo je zamjenik ministra, poslovni sektor na godišnjoj razini rasterećuje za oko četiri i pol milijuna kuna.
 
Ministar financija Boris Lalovac predstavio je Odluku o davanju prava priređivanja igara na sreću u casinima. S obzirom da 15 trgovačkih društva imaju pravo priređivanja igara na sreću u casinima temeljem već donesenih odluka Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo financija raspisalo je javni natječaj za davanje prava priređivanja igara na sreću u casinima za pet trgovačkih društava, na rok od 15 godina. Prijedlogom odluke pravo priređivanja igara na sreću u casinima stječu dva trgovačka društva, priređivača igara na sreću kojima pravo ističe tijekom 2016. godine (travanj i listopad 2016. godine), te se s osnova njihova nastavka priređivanja igara na sreću u 2016. godini, omogućuje kontinuirano ostvarivanje planiranih prihoda državnog proračuna u iznosu oko 11.975.848,00 kuna. Također, predmetnom odlukom pravo priređivanja igara na sreću u casinima stječu i tri trgovačka društva koja će prvi put priređivati igre na sreću u casinima. Predmetna tri trgovačka društva započet će s radom tijekom 2016. godine, te se može očekivati dodatni prihod državnog proračuna po osnovi naknada od priređivanja igara na sreću u iznosu oko 12.480.000,00 kuna.
 
Donesena je i Odluka o davanju prava priređivanja igara na sreću na automatima. S obzirom da 43 trgovačka društva priređuju igre na sreću na automatima temeljem već donesenih odluka Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo financija raspisalo je javni natječaj za davanje prava priređivanja igara na sreću na automatima za sedam trgovačkih društava, na rok od 15 godina. Sedam trgovačkih društava započet će s radom tijekom 2016. godine, te se može očekivati dodatni prihod državnog proračuna po osnovi naknada od priređivanja igara na sreću u iznosu oko 15.392.437,42 kuna.
 
Odlukom o davanju prava priređivanja igara klađenja daje se pravo priređivanja igara klađenja trgovačkom društvu INTERIGRE d.o.o., iz Zadra na rok od 15 godina. Trgovačko društvo započet će s radom tijekom 2016. godine, te se može očekivati dodatni prihod državnog proračuna po osnovi naknada od priređivanja na sreću i po osnovi poreza na dobitke od igara klađenja u iznosu oko 13.449.646,21 kuna.
 
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je Odluku o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju građevine javne namjene – Doma za starije i nemoćne osobe u Kostreni u k.o. Kostrena. Interes Republike Hrvatske za izgradnju Doma za starije i nemoćne osobe u Kostreni proizlazi iz toga što će predmetne nekretnine po svojoj novoj namjeni imati veću korist od one koju su postizale prije provedenog izvlaštenja, s obzirom na to da zemljišne čestice na kojima se planira izgradnja trenutno služe kao poljoprivredna zemljišta koja vlasnici ne iskorištavaju u poljoprivredne svrhe.

Vlada je donijela i Odluku o darovanju kontejnera iz strateških robnih zaliha općinama Sveti Đurđ, Nedelišće, Orehovica i Pribislavec i gradovima Slavonski Brod i Sisak za potrebe romske nacionalne manjine. Radi se o 14 kontejnera, čija je vrijednost 1.072.330,00 kuna. Općine i gradovi osigurali su zemljište na koje će se kontejneri postaviti.
 
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je i Uredbu o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrade stečajnim upraviteljima. Stečajni upravitelj, privremeni stečajni upravitelj, povjerenik predstečajnoga postupka i stečajni povjerenik imaju pravo na nagradu za obavljene poslove. Sud rješenjem utvrđuje visinu nagrade, uzimajući u obzir obujam i složenost poslova, rad stečajnoga upravitelja na ispitivanju tražbina te vrijednost unovčene stečajne mase. Pri određivanju dodatne nagrade sud će voditi računa o stupnju namirenja stečajnih vjerovnika i osobitom zalaganju stečajnoga upravitelja. Povjereniku predstečajnoga postupka i privremenom stečajnom upravitelju pripada pravo na jednokratnu nagradu za poslove obavljene u predstečajnom postupku u iznosu od 3.000,00 kuna do 20.000,00 kuna. Nagrada stečajnom upravitelju iznosi najviše 795.000,00 kuna od čega s osnove vrijednosti unovčene stečajne mase najviše 630.000,00 kuna, s osnove dodatne nagrade najviše 150.000,00 kuna i s osnove posebne nagrade najviše 15.000,00 kuna.
 
Vlada Republike Hrvatske prihvatila je i pokroviteljstvo nad manifestacijom obilježavanja stote godišnjice donošenja Odluke o ravnopravnosti islama s drugim religijama, koja će se održati 2016. godine, u Zagrebu.
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade