Uskoro Strategija demografske revitalizacije – majkama godina dana staža za svako dijete

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/11 prosinac/PVRH Andrej Plenkovic.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da se na današnjem sastanku šireg Predsjedništva HDZ-a razgovaralo o pripremama Vijeća za demografsku revitalizaciju koje će se održati idućeg tjedna, te o javnom savjetovanju Nacrta strategije demografske revitalizacije.

Ponovio je uvođenje mjere da se majkama za svako dijete, umjesto dosadašnjih šest mjeseci, prizna 12 mjeseci radnog staža.
 
"Na taj način usvajamo jednu mjeru koja je, u nekim drugim zemljama koje također imaju visoku stopu fertiliteta, pokazala dobre rezultate", poručio je premijer.
 
Odbacio je spekulacije da će Hrvatski sabor nastaviti zasjedanje nakon ustavnog roka.
 
Hrvatska policija obavlja zahtjevne zadaće, jedna od njih je i održavanje javnog reda i mira na sportskim natjecanjima
 
Govoreći o situaciji s hrvatskim državljanima u Grčkoj, premijer je ponovio da hrvatska država brine o svim hrvatskim državljanima, bez obzira gdje su i u kakovim okolnostima.
 
Predsjednik hrvatske izjavio da Vlada osuđuje sve incidente navijača i bilo kakve oblike divljaštva, te da hrvatska policija obavlja vrlo zahtjevne zadatke u vezi s tim.
 
Plenković je kazao da se policija očitovala u vezi incidenta u zračnoj luci kad je skupina zatvorenih navijača stigla iz Grčke, te da ona obavlja zahtjevne zadaće od kojih je jedna održavanje javnog reda i mira na sportskim natjecanjima.
 
“Hrvatska policija se sigurno nikoga ne boji”, odgovorio je Plenković na pitanje novinara. „Kako bi se bojali? Pa oni su prvi izloženi i postupaju već godinama”, kazao je.
 
Upitan o posjetu vojarni na Plesu i pripremama za dolazak borbenih aviona, kazao je da hangari izgledaju sjajno.
 
"Obavljen je veliki posao. Vrlo dobro napreduje izgradnja hangara za Rafale koji će doći do kraja travnja", ocijenio je, dodavši da će sve što treba, biti spremno u roku.
 
Premijer je rekao da Ministarstvo i sve nadležne institucije rade na pripremi sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom u vezi spalionice otpada u Resniku.
 
"To je tema koja podrazumijeva ne samo Grad Zagreb, nego i Zagrebačku županiju", kazao je.
 
Dvije političke Hrvatske - jedna radi, druga grinta
 
Osvrnuo se na paket mirovinskih zakona o kojem se raspravljalo u Saboru, naglasivši da se njime žele postići dva cilja -  veće mirovine i manje naknade koje se plaćaju.
 
Pojasnio je da se ideja o alternativnim fondom razvija iz konteksta preporuka OECD-a. Kazao je da se alternativnim fondom daje mogućnost ulaganja u druge oblike, a oporbene kritike nazvao potpuno neutemeljenim.
 
"Nemam vremena za to. Imamo dvije političke Hrvatske, jedna radi, druga grinta,” zaključio je Plenković.

Pisane vijesti