Uvedene privremene mjere 5. i 6. stupnja u opskrbi prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s hrvatskim operatorom plinskog transportnog sustava Plinacrom neprekidno prati stanje opskrbe tržišta prirodnog plina u Republici Hrvatskoj.

Od trenutka kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila krizno stanje u oprskrbi plinom, unatoč izostanku uvoza iz Rusije, poduzete mjere do danas su osiguravale stabilnost u sustavu.

Međutim, današnje ekstremno niske temperature koje izravno utječu na stanje u plinskom sustavu te nepridržavanje određenih sudionika na tržištu plina odredbama iz planova za krizna stanja nisu dovele do očekivanih rezultata.

Naročito je teška situacija u gradu Zagrebu gdje je u odnosu na najavljene maksimume iz planova za krizna stanja zabilježeno čak 10 postotno povećanje potrošnje.

Unatoč obvezi iz proglašenog 4. stupnja smanjenja isporuke plina industriji, trgovačkim centrima i ostalim kupcima koji nisu zaštićeni selektivno smanjuje, danas je zabilježeno povećanje potrošnje plina u distribuciji i u Varaždinu, Osijeku te Vinkovcima.

Stoga, ovim putem potrošače prirodnog plina i javnost obaviještavamo da su nastupile okolnosti uslijed kojih do sada provedene mjere smanjenja opskrbe prirodnog plina za pojedine kategorije potrošača nisu dostatne za uravnoteženje plinskog sustava te će u svrhu daljnjeg smanjenja, odnosno obustava isporuke plina, danas od 10. siječnja 2009. godine u 8 sati nastupiti mjere 5. i 6. stupnja iz članka 6. Uredbe o sigurnosti oprskrbe plinom (NN 112/08), neophodne za održavanje tlaka u sustavu koji nastaje crpljenjem plina iz akumulacije cjevovoda.

Provođenje ovih mjera od temeljne je važnosti za brzu stabilizaciju sustava i nastavak pouzdane opskrbe zaštićenih kupaca.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i dalje apelira na građane da racionalno koriste sve raspoložive energente. U daljnjim nastojanjima da se stabiliziraju uvjeti u sustavu na ovim ekstremno niskim temperaturama svaki sniženi stupanj u kućanstvima veliki je doprinos.

O svim daljnjim aktivnostima vezanim za isporuku prirodnog plina javnost ćemo pravovremeno izvijestiti.



Pisane vijesti