Uz očuvanje digniteta Domovinskog rata i žrtve hrvatskih branitelja, gledamo naprijed u duhu pomirbe i suradnje

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/17 studenog/Borovo_24.jpg

"Ovdje smo da odamo počast žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja, simbolu Domovinskoga rata. Vodimo vrlo jasnu politiku pomirbe, politiku suživota, politiku okretanja prema budućnosti. Na tom tragu politike koju podržava 95 posto građana ćemo ustrajati jer je to dobro i za Vukovar i za Hrvate koji ovdje žive i za predstavnike srpske manjine", poručio je danas u Borovu premijer Plenković.

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Borovo gdje je položio vijenac kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima Borova u Domovinskom ratu.
 
Potom se sastao s predstavnicima Uprave Borova, a obišao je i proizvodne pogone tvornice, koja danas ima 600 zaposlenika u Vukovaru i diljem Hrvatske.
 
Istaknuvši kvalitetu i dugu tradiciju asortimana Borova, čestitao je svim radnicima Borova koji iduće godine obilježava 90 godina postojanja.
 
"Ova je tvrtka praktički u stopostotnom državnom vlasništvu, u više navrata smo pomogli njeno funkcioniranje. Drago mi je da su i mjere koje je Vlada ove godine donosila radi očuvanja radnih mjesta bile korištene i ovdje pravodobno i uspješno. Na taj smo način zadržali i zaposlenost i radnu aktivnost ovdje u Borovu", poručio je premijer Plenković.
 
Odgovarajući na pitanja novinara premijer je istaknuo da je njegova Vlada već i u prvom mandatu učinila jako puno za Vukovar, a medijima je podijeljena i informacija o mjerama svih nadležnih resora.
 
Svi Vladini resori dali veliki doprinos za razvoj Vukovara
 
Prije točno četiri godine u Vukovaru je održana sjednica Vlade, od koje su svi resori dali svoj doprinos za poboljšanje života Vukovaraca i za razvoj grada, rekao je premijer Plenković
 
Podsjetio je da su donesene mnoge statusne i amblematične odluke poput one o proglašavanju mjesta posebnoga pijeteta, zatim onih koje se odnose na Memorijalnu bolnicu, na činjenicu da je izmijenjen kalendar blagdana pa je 18. studenoga neradni dan – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtvu Vukovara i Škabrnje.
 
Izrazito puno je učinjeno i kroz sam Fond za grad Vukovar, u kojem su kontinuirano povećavana sredstva, u ove četiri godine više od 230 milijuna kuna.
 
Premijer je istaknuo i aktivnosti koje se odnose na fiskalnu decentralizaciju, radna mjesta, prometnu infrastrukturu, elektro-energetsku infrastrukturu, podršku i sufinanciranje obnove vukovarskog vodotornja s više od 20 milijuna kuna, kao i na povratak Hrvatske vojske u Vukovar, dolazak interventne postrojbe hrvatske policije te aktivnosti vezane uz brigu o hrvatskim braniteljima.
 
"Ova je Vlada učinila za grad Vukovar zaista izrazito puno kroz regionalni razvoj, kroz europske fondove, kulturu i državnu imovinu", poručio je predsjednik Vlade.
 
Osvrnuo se i na nesporazum koji je nastao vezano uz sudjelovanje državnog tajnika Milasa programu odavanja počasti SNV-a žrtvama Vukovara istaknuvši kako mu nije jasno kako je do njega došlo.
 
"Gospodin Milas je, koliko sam shvatio, dobio virozu pa danas nije mogao biti zajedno s predstavnicima SNV-a i predstavnicima SDSS-a na Ovčari. Što se ovih drugih aktivnosti tiče tu je već i sam gospodin Pupovac to pojasnio", rekao je premijer Plenković pojasnivši da nije ni bilo predviđeno da gospodin Milas sudjeluje u ostalim aktivnostima SNV-a i SDSS-a.
 
Poštujmo epidemiološke mjere kako bi sutrašnje obilježavanje žrtve Vukovara prošlo u najboljem redu
 
"Ovdje smo svi danas i sutra da odamo počast žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja, simbolu Domovinskoga rata. Vodimo vrlo jasnu politiku pomirbe, politiku suživota, politiku okretanja prema budućnosti. Na tom tragu politike koju podržava 95 posto građana ćemo ustrajati jer je to dobro i za Vukovar i za Hrvate koji ovdje žive i za predstavnike srpske manjine i nema tog procesa koji će promijeniti taj smjer koji smo zauzeli i iza kojeg čvrsto stojimo i kojeg ćemo se držati", poručio je premijer Plenković.
 
Naglasio je kako je u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije važno da, uz očuvanje digniteta Domovinskog rata i poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svi zajedno gledamo naprijed u duhu pomirbe i suradnje.
 
Premijer Plenković očekuje da svi sutra budu disciplinirani u pridržavanju svih epidemioloških mjera kako bi sve prošlo u najboljem redu i kako bi se izbjegle situacije kojima bi se moglo pridonijeti širenju zaraze.
 
Istaknuo je pritom da je najvažnije paziti da okupljanje blizu bolnice i misa na Memorijalnom groblju prođu dobro, a što se tiče same Kolone sjećanja premijer poručuje da će tu biti važno držati razmak i poštivati preporuke o grupama od 25 ljudi.
 
Upitan što misli o nesudjelovanju predsjednika Republike u Koloni sjećanja, premijer Plenković kratko je odgovorio kako je to njegov odabir.

Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, slobodni smo i živimo u demokratskoj zemlji

Paljenjem svijeća ispred i u dvorištu vukovarske bolnice te molitvom, Vukovarci i djelatnici bolnice odali su večeras počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991.

U molitvi koju su predvodili vukovarski franjevci, Vukovarcima su se pridružili predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom obrane Mariom Banožićem.

Nazočni su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

U kratkom programu ispred bolnice, prilagođenom epidemiološkim uvjetima, sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

"Večeras, ovdje, u krugu vukovarske bolnice prisjećamo se strašnih trenutaka od prije 29 godina, kao i svih onih koji su dali život za slobodu Hrvatske, svih vukovarskih branitelja i ranjenika. Posebno želim kazati da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu, da smo slobodni i živimo u demokratskoj zemlji", istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon molitve i paljenja svijeća kod spomenika u dvorištu bolnice.

U ime Vlade zahvalio je posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara Branku Borkoviću, ravnateljici Vesni Bosanac, braniteljima te svim Vukovarcima i Vukovarkama. 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković